Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Laos

Laos mooiste: Luang Prabang

De mooiste plaats in Laos (en een van de mooiste in heel Azië) is Luang Prabang. Het lijkt wel alsof hier de tijd, zoals in heel Laos, heeft stil gestaan. Het centrum met zijn koloniale laagbouw en veelheid aan tempels, ademt een relaxte dorpse sfeer uit. Het biedt een ruim scala aan leuke café's, excellente restaurantjes en prachtige sfeervolle boutique hotels. Gebruik een fiets van het hotel om van Luang Prabang te genieten. Zet 's ochtends vroeg de wekker voor de Tak Bat, de dagelijkse ommegang van de oranje geklede Boeddhistische monniken met hun bedelnap door de straten van Luang Prabang. Ga zwemmen in de schitterende Kuang Si watervallen en bezoek de Pak Ou grotten verderop aan de Mekong. Slenter 's avonds over de night market met allerlei leuke souvenirs, die veelal in de dorpjes rondom Luang Prabang worden gemaakt. Bezoek de vele prachtige tempels, zoals de Wat Xieng Thong, maar ook langs Sakkarin Road vind je een heleboel mooie tempels. Het centrum van Luang Prabang staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vang Vieng en de Vlakten der Kruiken

Onderweg tussen Vientiane en Luang Prabang bieden Vang Vieng en de Vlakte der Kruiken interessante tussenstops. Het kleine plaatsje Vang Vieng aan de Nam Song rivier heeft een schitterend uitzicht op het karst gebergte aan de overkant van de rivier. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen en kano of bootje varen op de rivier, met een majestueus achtergrond decor. Ook zijn er diverse grotten nabij Vang Vieng, die de moeite waard zijn. Hier is de oude backpackers sfeer nog goed voelbaar, zeker ook 's avonds in een van de vele kleine restaurantjes. Nabij de plaats Phonsavan ligt de "Vlakte der Kruiken". Hier op het plateau liggen honderden gigantische kruiken verspreid over verschillende locaties. De grootste kruik is meer dan 3 meter hoog en weegt 6000 kilo. Niemand weet met zekerheid waarvoor de kruiken gebruikt zijn, maar een wandeling door dit mysterieuze gebied maakt wel zeker indruk.

Champassak met de Wat Phou, Si Phan Don en Bolaven

In het zuidelijke gedeelte van Laos, niet ver van de grens met Cambodja ligt de oude Khmer hoofdstad Champassak. Nog voor de hoogtijdagen van Angkor in het huidige Cambodja, werd hier een tempel gebouwd die gezien wordt als de voorloper van Angkor Wat, de Wat Phou. Hoewel grotendeels in geruïneerde staat, wordt het meteen duidelijk wat een machtige spirituele plek dit geweest moet zijn in het verleden. Het enorme terrein ligt op de helling van de Phu Phasak berg, met op de top een lingam van de Hindoeïstische koning Shiva. Het van oorsprong Hindoeïstische Wat Phou heiligdom groeide uit tot het centrum van het Thervada boeddhisme. Maar net als in Angkor Wat vind je veel afbeeldingen van de goden Vishnu, Shiva en Indra. In 2003 kwam het complex op de Werelderfgoedlijst te staan. Si Phan Don (letterlijk: 4 duizend eilanden) is het gebied aan de grens met Cambodja waar de Mekong uitwaaiert als een soort delta, met heel veel eilanden. Vanuit het kleine vissersplaatjes Nakasong steekt u per boot dwars door het gebied naar het eiland Don Khon. Hier ligt onder meer de oude spoorlijn die de Fransen uiteindelijk tevergeefs probeerden aan te leggen door dit gebied. Per fiets rijdt u dwars door de natuur en een tempelcomplex naar de prachtige en immense watervallen van Li Phi. Bolaven is de naam van het grote plateau ten oosten van Pakse, dat bekend staat om zijn prachtige watervallen, zijn vele koffie- en enkele theeplantages. Ook berucht om de vele bombardementen die hier tijdens de Vietnam oorlog zijn geweest omdat het een belangrijk bevoorrading knooppunt was op de Ho Chi Minh trail.

Onvergetelijke cruise op de Mekong

Mekong is eigenlijk de verkorte naam voor Mae Nam Khong (letterlijk: moeder der wateren). De Mekong ontspringt in Tibet en komt vanuit China noord Laos binnenstromen. Het is voor een groot gedeelte grensrivier met Thailand en stroomt uiteindelijk in het zuiden van Laos weer Cambodja binnen. Op de route tussen Ban Huay Xay (in de Gouden Driehoek, niet ver van het Thaise Chiang Rai) en Vientiane zijn er onvergetelijke meerdaagse cruises te maken op de Mekong. U vaart dan met de mooie kleinschalige (15-17 hutten) teakhouten schepen Mekong Pearl en de Mekong Sun. Afhankelijk van de gekozen route zijn er cruises van 5 tot 16 dagen te maken. Naast de landschappelijke schoonheid van het jungle gebied waar doorheen wordt gevaren maakt ook het uitgebreide dagprogramma deze cruises tot een tóp beleving.

Laos voorbeeldreis – 15 dagen

Richtprijs: 2850 p.p. excl. vluchten. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid, aantal reizigers etc.

 

Chiang Rai – Lanjia – Chiang Khong – Ban Huay Xay – Pak Beng – Luang Prabang – Phonsavan – Vang Vieng – Vientiane – Pakse – Champassak – Wat Phou – Si Phan Don

 

“Memories of Laos”

 

Dag 1

U vliegt vanmiddag met met een directe vlucht naar de hoofdstad van Thailand, Bangkok.

Dag 2

Na aankomst op het vliegveld Suvarnabhumi van Bangkok heeft u even tijd om over te stappen op de binnenlandse vlucht naar de noordelijkste stad van het land: Chiang Rai. Chiang Rai ligt in de ‘gouden driehoek’ vlakbij de grenzen met Myanmar en Laos. Op het vliegveld staat uw privé transfer klaar om u vlot naar uw hotel te brengen, waar u na het inchecken meteen even een duik in het zwembad kunt nemen. ’s Avonds kunt u prima dineren in het hotel of in de buurt om met de voortreffelijke lokale keuken kennis te maken.

Dag 3

Na het ontbijt wordt u opgehaald voor de tocht naar de Lanjia Lodge. Deze is gelegen in de heuvels, nabij de grens met Laos en het grensplaatsje Chiang Khong. Lanjia betekent ‘vredig’ in de taal van de Hmong en deze omschrijving past uitstekend bij deze bijzondere ecolodge, die zeer nauw verbonden is met de omliggende bergdorpen. Na aankomst krijgt u een presentatie over de Hmong en Lahu bergvolken, de geschiedenis van de gouden driehoek en het belang van de Mekong-rivier. Na een wandeling door het dorp luncht u op het charmante terras van de lodge en krijgt u ’s middags batik les van enkele vrouwen uit het dorp. ’s Avonds geniet u van een heerlijk Thai diner met Hmong en Lahu muzikanten en dansers. Een zonder meer memorabel verblijf!

Dag 4

Na het ontbijt vertrekt u naar de grensplaats Chiang Khong aan de Mekong. Hier wordt u geholpen door de douane en steekt u de rivier over naar Laos. U wordt daar naar de pier gebracht waar de Luang Say Mekong explorer boot op u ligt te wachten. Als u aan boord bent zal de Luang Say al snel vertrekken en terwijl u het idyllisch Mekong landschap aan u voorbij ziet glijden is het tijd voor een heerlijke lunch met de eerste Laotiaanse gerechten. Na ongeveer een uur varen legt de boot aan bij een traditioneel dorpje. Hier kunt u zien hoe de etnische minderheden in de Mekong dorpen leven en hun handwerk talenten bewonderen. Vergeet vooral niet om wat kleine souvenirs te kopen; een kleine moeite voor ons maar een niet onbelangrijke bron van inkomen voor hen… De cruise eindigt vandaag bij de Luang Say Lodge bij Pakbeng. U bent op tijd om van de natuurlijke omgeving en de zonsondergang te kunnen genieten, terwijl een prima Laotiaans diner wordt geserveerd op het terras met uitzicht over de Mekong.

Dag 5

Na het ontbijt vertrekt de Luang Say weer verder zuidwaarts. In de loop van de ochtend wordt er een stop gemaakt bij een klein dorpje aan de rivier, Ban Baw. Het is een zeer oud dorp dat over de laatste 600 jaar drie verschillende volken heeft gehuisvest: Shan, Tai Lue en Lao Loum. Er wonen 450 mensen in 45 huishoudens. Het Shan volk kwam naar Ban Baw als vluchtelingen uit Birma, maar de meeste Shan zijn later via de Mekong naar Thailand getrokken. De achterblijvers zijn geïntegreerd met het Lao volk. Hun geloof is een combinatie van Boeddhisme en Animisme. Na de lunch op de boot, in de middag bezoekt u de grotten van Pak Ou. Er zijn twee grotten: Tham Thing en Tham Phoum. Zij herbergen duizenden Boeddhabeelden en zijn een belangrijke religieuze plek voor het Theravadha Boeddhisme in Laos. Tijdens het Laotiaanse nieuwjaar komen veel pelgrims naar de grotten voor een ceremonie waarin alle Boeddhabeelden worden gewassen. Aan het einde van de middag arriveert u in Luang Prabang. Luang Prabang is de culturele en religieuze hoofdstad van Laos. In 1995 werd Luang Prabang een “UNESCO world Heritage city” om er voor te zorgen dat de oude Frans-Indochinese architectuur van de stad zou worden behouden. Daarnaast heeft dit er ook voor gezorgd dat oude tradities en handel die Laos zo uniek maken behouden bleven. U moet na enkele onvergetelijke dagen nu helaas afscheid nemen van de Luang Say cruiseboot en wordt naar uw hotel in Luang Prabang gebracht.

Dag 6

Luang Prabang at leisure. Het hotel stelt de gasten gratis fietsen ter beschikking, dus gebruik deze gelegenheid om op uw gemak de hele stad (lees: een groot dorp) te doorkruisen en de vele bezienswaardigheden te bezoeken. De veel tempels  zijn stuk voor stuk schitterend en onderweg zijn er overal kleine cafeetjes, koffiehuizen en restaurantjes met terrasjes die het verblijf hier zo aangenaam maken…

Dag 7

Luang Prabang at leisure. Een van de bijzondere religieuze tradities die in heel Laos, maar door de vele tempels en monniken hier vooral in Luang Prabang indrukwekkend is, is de ommegang die de Boeddhistische monniken ’s ochtends vroeg maken door de plaats om met hun bedelnap voedsel op te halen. Op blote voeten en stilzwijgend lopen er honderden monniken vanaf 05.30 uur door de straten. De lokale bevolking geeft hen handjes rijst en soms andere etenswaren in hun bedelnap. Dit alles gaat in een vlot tempo en zonder dat er maar een woord gesproken wordt. Het is een prachtige traditie om mee te maken en de moeite waard om vroeg voor op te staan. Na afloop kunt u de ‘early morning market’ bezoeken. In de avond is het juist leuk om eens over de ‘night market’ te lopen. Alles op wandelafstand van het hotel.

Dag 8

Vandaag moet u Luang Prabang vaarwel zeggen, maar in uw hart zal deze plaats een definitief plekje hebben gevonden. Na het ontbijt komt uw chauffeur en gids u ophalen voor de tocht door het bergachtige binnenland naar Phonsavan, het gebied van de vlakten der kruiken. De route de komende dagen gaat door het mooiste landschap dat Laos kent, met prachtige vergezichten, weelderige bergen, rijstvelden en –terrassen en andere akkerbouw. Onderweg rijdt u door kleine dorpen van de bergvolken Khmu en Hmong. Uw hotel in Phonsavan is zeer eenvoudig.

Dag 9

Vandaag bezoekt u met uw gids alle drie de ‘plains of jars’ die er in dit gebied zijn. Op het plateau liggen honderden gigantische kruiken verspreid over verschillende locaties. De grootste kruik is meer dan 3 meter hoog en weegt 6000 kilo. Volgens onderzoekers zijn de kruiken tussen de 2500 en 3000 jaar oud. Ze zijn vervaardigd uit een soort zandsteen die niet voorkomt op de vlakte. Niemand weet waarvoor de kruiken gebruikt zijn. Er zijn wel botresten op de vlakte gevonden en gebruiksresten van klei en metaal. Volgens een lokale sage zijn de kruiken vervaardigd in de 6e eeuw door de Lao koning Khun Chong om de verovering te vieren van het nabijgelegen Xhieng Khuang. De kruiken zouden daarbij gebruikt zijn om rijstwijn in te fermenteren om uit te delen aan de feestende overwinnaars.

Dag 10

Na het ontbijt vertrekt u verder zuidwaarts met als bestemming vandaag de kleine plaats Vang Vieng. Onderweg stopt u in kleine plaatsjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Langs de weg komen de bewoners samen bij de waterput waar ze zich wassen, de was doen, water halen voor in huis, elkaars haren verzorgen, kletsen en de kinderen spelen. Vang Vieng is een leuk klein plaatsje, gelegen aan de Nam Xong rivier. Iedereen die hier komt zal overvallen worden door de schoonheid van de omgeving. Het ligt in een karst gebied waar torenhoge kalkstenen pieken, schitterende bergen, honderden grotten, lagunes en bossen het zicht domineren.

Dag 11

Vang Vieng at leisure. Voor de actieve reiziger is Vang Vieng een outdoor paradijs voor verschillende activiteiten in de natuur. Kajakken in de Nam Song rivier, karstgebergte beklimmen, grotten bezoeken, fietsen en wandelen is wat Vang Vieng na een beruchter verleden nu te bieden heeft. Vanuit het hotel en in samenspraak met de gids is het eenvoudig om een (of enkele) activiteit(en) te kiezen, die u vandaag graag wilt gaan doen.

Dag 12

U gaat vandaag, na een heerlijk ontbijt op het hotelterras aan de rivier, beginnen aan uw laatste land etappe in noord Laos. De route onderweg is weer zeer interessant, ook vanwege de vele lokale markten die u onderweg kunt bezoeken. Hier vind u de meest exotische vormen van voedsel, variërend van gefrituurde sprinkhanen tot wormen en ratten. Elke lokale markt heeft zo zijn specialiteiten, als groenten of vis. Zeer vriendelijk en fotogeniek! U arriveert in de loop van de middag in Vientiane en bezichtigt daar de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de Pha That Luang pagoda, de Patuxai (arc de triomphe) en de Wat Si Sakhet. Daarna is het tijd om uw hotel op te zoeken. Dat ligt midden in de stad op loopafstand van leuke restaurantjes en ook de nightmarket die op de rivier oever van de Mekong wordt gehouden.

Dag 13

Vroeg in de ochtend wordt u naar het vliegveld van Vientiane gebracht. U vliegt met de binnenlandse Lao Airlines vlucht naar de ongeveer 500 kilometer zuidelijker gelegen stad Pakse. Bij aankomst op het vliegveld van Pakse wordt u opgewacht door uw chauffeur en gids. Zij nemen u mee door de stad, over de brug over de Mekong naar de westoever van de rivier. Een klein uur rijden ten zuiden van Pakse ligt hier de oude stad (nu een dorpje) Champassak. Vlakbij Champassak bezoekt u de Wat Phou tempel. Wat Phou betekent letterlijk “tempel van de berg”, gebaseerd op het feit dat het hele complex zich uitstrekt onder de voet van de Phu Pasak berg. Van oorsprong is het complex hindoeïstisch, maar later is het ook Boeddhistisch gebruikt. De Wat Phou is namelijk een Khmer tempel uit het Angkor rijk en wordt gezien als de voorganger van de beroemde Angkor Wat in Cambodja. De ondergang van dat rijk leidde ook tot het verval van het Wat Phou complex. In 2003 is Wat Phou uitgeroepen tot een World Heritage Site door UNESCO. Na het uitgebreide bezoek aan Wat Phou, gaat u intrek nemen in een van de mooist gelegen hotels van Laos. Vanuit een kleine pier in Champassak vaart u met het kleine ferrybootje van het hotel de rivier over naar het eiland Don Daeng, midden in de Mekong. Op dit kleine eiland liggen naast het hotel ook nog enkele dorpjes waar akkerbouwers en vissers wonen. Bij aankomst op het eiland vervolgt u uw tocht over het brede strand op een toc-toc (niet te verwarren met een tuktuk) tot u bij het hotel aankomt. Het is een bijzondere manier van arriveren…

Dag 14

Na het ontbijt in de lodge, steekt u weer met de ferryboot van het hotel de Mekong over, nu naar de andere oever, waar uw gids met auto en chauffeur staan te wachten. Zij nemen u mee op een volle dagtour naar het prachtige gebied Si Phan Don (letterlijk: 4 duizend eilanden). Hier nabij de grens

met Cambodja, waaiert de Mekong rivier uit tot bijna 14 kilometer breedte en ontstaan er heel veel (4000?) eilanden in het water. Vanuit het kleine vissersplaatjes Nakasong steekt u per boot dwars door het gebied naar het eiland Don Khon. Hier ligt onder meer de oude spoorlijn die de Fransen uiteindelijk tevergeefs probeerden aan te leggen door dit gebied. Per fiets rijdt u dwars door de natuur en een tempelcomplex naar de prachtige en immense watervallen van Li Phi. Na deze schitterende dagtour is het wel heerlijk om weer een duik te nemen in het zwembad van de la Folie Lodge…

Dag 15

U verlaat al vroeg per boot de La Folie Lodge, maar ook hier blijft u weer een herinnering blijvend in uw hart meedragen. U wordt weer opgepikt aan de overkant van de rivier en naar het vliegveld van Pakse gebracht, voor uw vlucht naar Bangkok en van daaruit weer naar Europa.

 

Deze reis kan natuurlijk ook op vele manieren prachtige gecombineerd worden met Cambodja, Vietnam of meer van Thailand.