Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Mongolië

Mongolië is een land doordrenkt van geschiedenis en cultuur, wachtend om ontdekt te worden. Als u een avontuur buiten de gebaande paden zoekt, bent u hier aan het juiste adres. Vanwege de geïsoleerde ligging is Mongolië een land dat vaak wordt gemist door de gemiddelde reiziger. Maar dit is precies een van de dingen die het tot een van de must-travel-landen maken. Dit uitgestrekte en diverse land wacht om ontdekt te worden.

Onaangetaste landschappen

Mongolië is ongeëvenaard als het gaat om diverse en unieke landschappen. Van de diepten van de Gobi-woestijn tot het lopen van een marathon op het bevroren Lake Khuvsgal, er is voor elk wat wils. En u zult alleen nog meer willen ontdekken van dit uitgestrekte, ongerepte uitgestrekte land. Raak enkele van de meest afgelegen delen van Mongolië aan en beleef het ultieme avontuur terwijl je merkt dat je door woest terrein, gletsjers en bergen reist.

De eindeloze leegte....

Bij een reis door Mongolië valt het allereerste op hoe vredig het is. Met een bevolking van slechts 3 miljoen, waarvan de meesten  in de hoofdstad wonen, zult u hier niet vast komen te zitten in files of wachtrijen. U kunt eindelijk ontspannen, ademen en relaxen - omringd door adembenemende landschappen die oneindig lijken. Dit zorgt voor epische roadtrips en avontuurlijke verblijven in traditionele gercamps die u zeker niet snel zult vergeten. Leg die telefoon en camera weg en zeg hallo tegen een nomadische levensstijl terwijl de natuur, cultuur en geschiedenis in Mongolië u omarmen.

Trans Mongolië Express

Wat is er mooier dan Mongolië bezoeken, nadat u er met de Trans Mongolië Express trein naar toe bent gekomen. Dat zijn twee onvergetelijke avonturen in één reis. Wij hebben een prachtige treinreis voor u in een luxe privé trein die u op de mooist mogelijke manier van Moskou naar Ulan Baatar brengt: de Tsarengoud. Stap aan boord, voor een van de allermooiste reizen die u ooit zult maken!

Voorbeeldreis Mongolië – 11 dagen

Richtprijs 2950 p.p. excl. vluchten. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid etc.

 

Ulan Baatar – Terelj National Park – Hustai National Park – Ugii Lake – Karakorum – Ongil Gol – Gobi woestijn – Gobi Altai gebergte – Dalanzadagad – Ulan Baatar

 

“Land of the Blue skies”

 

Dag 1 t/m 9

Voor het programma van deze dagen: Zie de Tsarengoud, met vertrek vanuit Moskou.

 

Dag 10

Bij het ontwaken, bevindt de Tsarengoud zich midden in de uitgestrekte groene graslanden van Mongolië. Af en toe worden er een grote bochten gemaakt waardoor u de trein in al zijn glorie door het landschap ziet trekken. Tegen de middag arriveert de Tsarengoud in Ulaan Baatar, hoofdstad van Mongolië. Tijdens de stadsrondrit bezoekt u een aantal Boeddhistische kloosters en tempels. U zult versteld staan van de ‘westerse’ sfeer van de stad, vooral nadat u zo lang de afgelopen tijd in louter Siberische steden bent geweest. Vanaf het Zeisan memorial hebt u een mooi uitzicht over de hele stad.

’s Middags verlaat u de grote Tsarengoud groep en wordt u naar het Terelj National Park gebracht. Terelj National park, dat ook wel Mongools Zwitserland wordt genoemd ligt ongeveer een uur rijden buiten Ulaan Baatar. Het is het typische idyllische landschap dat u onder meer van Mongolië verwacht, met zijn uitgestrekte graslandschap en prachtige bergen en rotspartijen er omheen. Hier overnacht u voor de eerste keer in een origineel Mongoolse ger camp. Een ger is de witte ronde nomaden tent (internationaal vaak ‘yurt’ genoemd) waarin veel Mongolen wonen, ook in Ulaan Baatar. Het woord ‘ger’ betekent letterlijk: ‘thuis’. Let wel op als nieuwe ger bewoner! ’s Avonds wordt de kachel in uw eigen ger opgestookt zodat hij tot ver in de vroege ochtend voor warmte zorgt. Hierbij ervaart u de Mongoolse gewoontes: Bij het naderen van de ger wordt er door het personeel wel geklopt maar meteen daarna stapt men direct binnen; het is hier niet de gewoonte om te wachten tot er iemand ‘binnen’ zegt.

 

Dag 11

Deze ochtend is het lekker rustig in uw camp. Maak een wandeling of kijk naar de interessante voorbereidingen die getroffen worden voor de komst van de rest van de Tsarengoud groep. U wordt op de lunch getrakteerd en ziet de laatste voorbereidingen die getroffen worden voor een soort “mini-Nadaam” festival dat speciaal voor de Tsarengoud reizigers wordt gehouden. Prachtige tradities op de Mongoolse vlakte!

Na afloop van het “mini-Nadaam” festival vertrekt de Tsarengoud groep weer naar het hotel in Ulaan Baatar, en b,lijft u alleen achter in het Ger camp. Vanaf nu zegt u de Tsarengoud vaarwel en gaat uw eigen Mongolië avontuur beginnen. Om te beginnen met een koele nacht onder een volle sterrenhemel, als de bewolking even mee wil werken.

 

Dag 12

Na het ontbijt maakt u kennis met uw gids en chauffeur voor de komende 8 dagen. Per jeep gaat u samen vertrekken vanuit Terelj naar het westen. De tocht gaat door het steppelandschap van Mongolië en heeft als bestemming vandaag het Hustai National park. Wees welkom in het leefgebied van de Takhi oftewel de Przewalskipaarden in Hustai N.P. Het gebied is adembenemend groen en heuvelachtig en ligt op ongeveer 100 km ten westen van Ulaan Baatar. Sinds 1993 is het een beschermd gebied, een jaar nadat het re-integratie project voor de przewalskipaarden werd gestart.  Het przewalskipaard dankt zijn naam aan de Russische kolonel Nikolaj Przjevalski die het dier in 1878 in Mongolië ontdekte. Het is niet alleen deze bijzondere diersoort wat het park interessant maakt, er leven ook andere dieren als de maral (het Aziatische rode hert), gazelles, wolven, marmotten en lynxen. Omdat de dieren vrij leven in dit nationaal park is het af en toe wel even zoeken, maar het enthousiasme is des te groter als je ze hebt gevonden!

 

Dag 13

Vanuit Hustai NP gaat het pal oostwaarts naar het Lake Ugii. Het is beroemd om zijn vogels. Ongeveer 150 soorten watervogels verzamelen zich bij het blauwige meer dat een broedplaats voor bedreigde migrerende vogels is. Ugii-meer staat ook bekend om zijn vissen. In het 7 km lange en 5 km breede meer worden jaarlijks 50-80 ton vissen gevangen. Het meer ligt 1337m boven de zeespiegel en in het diepste deel reikt het tot 15m. Lake Ugii en de Khar Balgas-ruïnes zijn alleen bereikbaar vanaf de directe weg die Tsetserleg met Ulaanbaatar verbindt. U verblijft aan de zuidzijde van het meer in Khatan Ugii ger camp.

 

Dag 14

Vandaag rijdt u de relatief korte route naar Karakorum oftewel Kharkhorin. Het was de hoofdstad van het Mongoolse Rijk in de 13e eeuw en ook van de Noordelijke Yuan dynastie toen die in de 14e en 15e eeuw vanuit China naar het noorden was gevlucht. Dzjengis Khan gebruikte het kleine ger dorpje in eerste instantie als opslagplaats voor zijn veldtochten. Zijn zoon en opvolger Ögedei maakte van Karakorum een belangrijke hoofdstad met stadsmuren, een paleis en een bijzondere zilveren boom op het centrale plein. In die tijd was Karakorum een belangrijke handelsplaats en kreeg het veelvuldig bezoek uit verre windstreken zoals Europa. Kublai Khan verhuisde later de hoofdstad naar Khanbalik (het latere Beijing) en luidde daarmee het verval van Karakorum. De stad werd vernietigd door wraakzuchtige soldaten. De resten van Kharkhorin werden gebruikt om in de 16e eeuw het klooster Erdene Zuu te bouwen. In 1586 werd het eerste boeddhistische klooster in Mongolië gebouwd door Altai Khaan: Erdene Zuu (betekenis: honderd schatten). Het klooster, dat ommuurd is met 108 stoepa’s, had binnen deze muren in zijn hoogtijdagen 60 tot 100 tempels en er woonden meer dan 1000 monniken. Stalin maakte in 1937 met grof geweld een einde aan Erdene Zuu. Het werd grotendeels met de grond gelijk gemaakt en de monniken vermoord of afgevoerd naar de goelag.

 

Dag 15

Het overgebleven deel van Erdene Zuu is pas sinds 1990 weer in gebruik genomen. Tegenwoordig zijn er nog 3 tempels die fungeren als museum. Verder staat er nog een lamatempel en een tempel die actief door boeddhisten gebruikt wordt. De grenzen van de vergane stad werden aangegeven door vier stenen in de vorm van schildpadden. De schildpadden dienden als bescherming voor de stad, een schildpad staat symbool voor eeuwigheid. Twee hiervan zijn nog terug te vinden, waarvan één net buiten de muren van het klooster.

 

Dag 16

Langzaam ziet u vandaag het landschap veranderen van indrukwekkende bergen naar de eindeloze steppe terwijl u naar het zuidelijke deel van de Gobi trekt. Onderweg wordt er een bezoek gebracht aan de kloosterruïnes van Ongin Gol. 

 

Dag 17

U trekt steeds verder naar het zuiden van Mongolië. U bezoekt onderweg de Mongoolse versie van Jurassic Park: Bajanzag ook wel de Flaming Cliffs genoemd. Hier zijn de eerste fossiele dinosauruseieren (230 miljoen jaar oud) ontdekt in begin 20e eeuw. De Amerikaanse paleontoloog Roy Chapman Andrews bezocht het gebied in 1920 en gaf het de naam Flaming Cliffs vanwege de vlammend-oranje gloed van de rotsen. Deze paleontoloog zou later de inspiratie zijn geweest voor het filmkarakter Indiana Jones.

 

Dag 18

Na het ontbijt agaat u verder naar de Gierenkloof in de zuidelijkste uitlopers van het Gobi-Altai gebergte. De naam van de kloof laat geen onduidelijkheid te wensen: Hier kunt u talrijke gieren in hun natuurlijke omgeving bewonderen.

 

Dag 19

Het contrast tussen het leven in de hoofdstad, Ulaanbaatar, en het leven van de nomaden buiten de stad is groot. Ervaar het echte Mongolië met een verblijf bij een nomadenfamilie! Maak nu kennis met de gastvrijheid en bescheidenheid van de Mongoolse nomaden die zich ‘back to basic’ eigen hebben gemaakt. Zo krijg je dé ultieme kans om een kijkje in hun leven, met alle gebruiken en tradities, te nemen. Khongorin Els staat voor een gebied in de Gobiwoestijn met de hoogste en meest spectaculaire zandduinen van Mongolie. Ze gaan tot 300 meter hoog, over een afstand van 100 kilometer en 12 kilometer breed. Daar aangekomen heb je een magnifiek uitzicht op het weidse zandduinen gebied. De naam Zingende Duinen ontlenen ze aan het wat huilende geluid dat ze maken als gevolg van de stevige wind. Die fluit door het hele fijne zand.

 

Dag 20

Vandaag vliegt u vanuit de zuidelijke Gobi terug naar de hoofdstad van Mongolië: Ulaan Baatar. U gaat uw laatste overnachting in Mongolië tegemoet, in het zeer centraal gelegen moderne Khuvsgul Lake hotel.

 

Dag 21

Als vroeg in de ochtend wordt u per privé transfer naar het internationale vliegveld van Ulaan Baatar gebracht. Daar stapt u op de Aeroflot vlucht van Ulaan Baatar naar het Sheremetyevo vliegveld van Moskou. Daar aangekomen stapt u over op het vliegtuig naar Amsterdam, waar u even na de middag aankomt.