Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Mexico

Welkom in kleurrijk Mexico

Wanneer u in Mexico rondloopt zult u op vele hoeken muurschilderingen vinden. Een prachtig kleurrijk gebeuren, wat het erg gezellig en fotogeniek maakt. Een bijzonder land met veel cultuur en natuur. Geniet van verschillende prachtige stranden, Spaanse plaatsen en bezoek de Maya tempels. Wist u dat Mexico in Maya uitgesproken wordt als Meshico? Een x wordt uitgesproken als sh. Wanneer u bijvoorbeeld naar Isla Holbox gaat, zult u vaak Isla Holbosh horen.

Maya Heritage

Een van de 7 nieuwe wereldwonderen staat in Mexico: Chichen Itza. Wanneer u liever de drukte ontvlucht zijn er ook verschillende prachtige andere Maya tempels om te bezoeken, zoals Uxmal, Coba, Palenque en veel meer.. De bijzondere Maya geschiedenis is op verschillende plaatsen verwoest door de Spanjaarden. In die tijd zijn ook vele schriften vernietigd waardoor op vraagstukken als: wie werd er geofferd, geen duidelijk antwoord gegeven kan worden. Vandaag de dag zijn er nog steeds Mexicanen die Maya zijn en spreken, Een bijzondere taal die steeds meer wordt vergeten. Wist u dat er woorden zijn in het Engels die Maya zijn? Zo is het woord voor haai (shark) overgenomen uit Mayataal (xok/shok) en ook oorkaan (hurricane), wat zij huracane noemen.

Zwemmen met walvishaaien, bullsharks en schildpadden

Er zijn vele mogelijkheden om met verschillende dieren te zwemmen in Mexico. Zo staat het eilandje Isla Holbox er om bekend dat u daar kunt snorkelen met Whale Sharks (walvishaaien). Hier zijn wel bepaalde perioden voor, maar zeker de moeite waard om te doen! Ook kunt u naar bijvoorbeeld Akumal gaan en daar snorkelen, vele schildpadden zwemmen daar, waardoor u een grote kans heeft deze hier te spotten tijdens het snorkelen. Wanneer u graag wilt duiken biedt Mexico ook verschillende plekken waar u prachtig kunt duiken en waar u ook schildpadden en haaien tegen kunt komen. Houdt u van wat meer avontuur? Dan is het in een aantal perioden in Mexico ook mogelijk om te duiken met bullsharks.

Cenotes

In Mexico zijn er ruim 3.000 cenotes, dit zijn een soort sinkholes, plekken waar de aarde ingezakt is. Wilt u graag een keer in een cenote zwemmen? Doe dan geen zonnebrand op, cenotes zijn heilige plaatsen voor de Maya's. Volgens de Maya's is dit de ingang naar de ondergang, dit is de plek waar zij hen offers brachten. Vaak wordt ook gevraagd om van te voren een van de buitendouches te gebruiken om u af te spoelen voor u het kristalheldere water in gaat. Zorg dat u een snorkel huurt zodat u het prachtige onderwaterleven in de cenotes kunt bewonderen. Wilt u een cenote op een andere manier bekijken? Ze zijn vaak erg groot, met tunnels zelfs! Ga dan duiken in een cenote. Een bijzondere ervaring!

MEXICO: MAYA HERITAGE – 20 dagen

Richtprijs 2800 p.p. exl. de vluchten. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid etc.

Mexico City – Teotihuacan – Guadalupe – Oaxaca – Monte Alban – Mitla – Tuxtla – San Cristobal – Palenque – Campeche – Uxmal – Chichen Itza – Cancun – Isla Mujeres

Welkom in Mexico! 

Dag 1

U vliegt vanmiddag vanaf Schiphol met de rechtstreekse KLM vlucht naar de het Aeropuerto Internacional Benito Juárez van Mexico City. Na aankomst op het vliegveld in de loop van de avond staat uw privé transfer klaar om u vlot naar uw hotel midden in het historisch hart van de stad te brengen. ’s Avonds kunt u prima dineren in het hotel om met de voortreffelijke Mexicaanse keuken kennis te maken.

Dag 2

Na het ontbijt wordt u opgehaald voor een dag tour door Mexico City. Op het programma staan onder andere The Metropolitan Cathedral, het hoofd van de Mexicaanse kerkelijke macht. De oudste kerk constructies dateren uit de 16e eeuw maar er is later een grote nieuwe kathedraal gebouwd naar voorbeeld van de kathedraal van Sevilla in Spanje. Het Plaza de la Constitucion, oftewel het Zocalo plein, waar uw hotel aan ligt, werd in het Tenochtitlan tijdperk als het centrum van de wereld gezien. Het Palacio Nacional staat op de plaats waar al in de tijd van de Azteken een paleis stond voor de heersende macht, en delen van het huidige gebouw dateren nog uit de tijd van Moctezuma II (heerser van Tenochtitlan in begin van de 16e eeuw). Het Zócalo plein is in de afgelopen decennia tot het artistieke en culturele centrum van de stad uitgegroeid. Er zijn dagelijks Azteken dansers te zien en er is altijd wel ergens muziek. Supersterren zoals Paul McCartney, Shakira en Justin Bieber traden hier op voor meer dan 200.000 mensen.

Dag 3

Na het ontbijt gaat u vandaag een bezoek brengen aan de archeologische Maya site van Teotihuacan. Teotihuacan heeft van ongeveer 500 v.Chr. tot 750 na Chr. bestaan en had op haar hoogtepunt zo’n 125.000 inwoners. Het was een stad waarin de grote bouwwerken allemaal een duidelijke eigen plaats hadden. Wie er in de stad woonde en hoe de inwoners leefden is tot op de dag van vandaag grotendeels een mysterie. Enkele Mexicaanse indianenstammen claimen dat zij afstammelingen zijn van de inwoners. Beroemde overblijfselen zijn de zonnepiramide, de maanpiramide en de tempels van Quetzalcoatl en Tlaloc binnen deze citadel. De centrale avenue die door de stad loopt wordt de Laan van de Doden genoemd. Rondom dit religieus-politieke centrum lagen uitgebreide woonwijken en wijken bestaande uit werkplaatsen. De site blijft nog nieuwe verrassingen bieden; in 2013 werden verborgen kamers ontdekt in de tempel van de Gevederde Slang (Quetzalcoatl). Onderweg naar Teotihuacan maakt u een stop op het Plaza de Mariana, waar onder meer de oude en de nieuwe Guadalupe (Mexicaans voor: Maria) basiliek staan. Dit is het centrum van het Katholieke geloof in Mexico. De oude basiliek is erg mooi van binnen maar de vloer maakt al snel duidelijk dat die wel staat te verzakken. De nieuwe basiliek is vooral erg groot (er schijnen 50.000 gelovigen in te kunnen) en er is een bijzonder Maria doek te bezichtigen. Ook het “plein van de drie culturen” is een korte stop waard. Hier is in één oogopslag zowel een Azteken tempel ruïne, een Spaanse katholieke kerk als de hedendaagse Mexicaanse architectuur te zien…

Dag 4

U wordt naar het vliegveld gebracht voor uw ochtendvlucht naar de ongeveer 500 km verder naar het zuidoosten gelegen stad Oaxaca. Op het vliegveld van Oaxaca staat uw chauffeur te wachten die u naar uw hotel in het centrum van deze prachtige stad brengt. De binnenstad van Oaxaca staat op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO. Het stadsbeeld wordt bepaald door het voor koloniale steden kenmerkende schaakbordpatroon en door de koloniale architectuur uit de zestiende tot achttiende eeuw. De ligging van de stad in een aardbevingsgevoelig gebied heeft geleid tot een bouwwijze met lage, stevige muren. Aan het Zócalo, het centrale plein, bevinden zich de kathedraal van Oaxaca en het gouverneurspaleis. Het voornaamste monument in Oaxaca is het klooster van Santo Domingo de Guzmán, gebouwd vanaf 1570, waarin een museum is ondergebracht met onder meer kunstschatten uit Monte Albán. De kloosterkerk heeft een weelderig versierd barokinterieur. De stad telt verder vele andere oude kerken en kloosters. Het is een heerlijke stad om even de middag te relaxen.

Dag 5

Samen met uw gids gaat u vandaag de Maya tempels van Monte Alban bekijken. Monte Alban is eigenlijk geen Mayastad, maar een stad van de Zapoteken. Het is een van de mooiste tempels in Mexico. Monte Alban ligt op het puntje van een hele hoge berg en eenmaal boven is het uitzicht adembenemend. Het complex is zeer uitgestrekt en het is hier heerlijk rustig en sereen. De tempels van Monte Alban staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Monte Alban werd in ongeveer 600 voor Christus voor het eerst bewoond, maar begon na 500 v. Chr. echt te groeien. Op haar hoogtepunt, 500-750 na Chr. was het een stad met zo’n 30.000 inwoners. Monte Albán is de naam die de Spanjaarden gaven aan de geïsoleerde, steile berg waarop de stad stond. Hoe hij origineel heette is niet bekend, maar uit opgravingen is afgeleid dat de stad waarschijnlijk Danipaguache, “Heilige Berg”, heette. De Azteken noemden Monte Albán Ocelotepec, “Heuvel van de Jaguar”. Na het bezoek aan Monte Alban gaat u naar Mitla. Mitla is gelegen in de vallei van Tlacolula. In de tijd van de Zapoteken heette de stad Lyobaa. De Mixteken hebben rond 100 na Chr. de stad veroverd en noemden hem Mitla, plaats van de doden. In 1494 werd de stad onderworpen door de Azteken. Toen de Spanjaarden in de zestiende eeuw in Mexico voet aan wal zetten was Mitla een vooraanstaande stad met tempels en paleizen, de ruïnes die tot op vandaag nog vele bezoekers tellen zijn stille getuigen van een rijke historie. Wat Mitla uniek maakt zijn de uitgebreide en ingewikkelde geometrische ontwerpen die graven, panelen, friezen en zelfs hele muren bedekken. Deze mozaïeken zijn gemaakt met kleine, fijn gesneden en gepolijste stenen die zijn samengevoegd zonder het gebruik van cement. Geen enkele andere site in Mexico heeft dit!

Dag 6

U heeft nog ruim de tijd deze ochtend, voordat u naar het vliegveld wordt gebracht. U vliegt van Oaxaca naar Tuxtla, weer zo’n 500 km verder naar het oosten. Bij aankomst op het vliegveld van Tuxtla haalt u uw huurauto op, waarmee u de komende week verder noordoostwaarts gaat rijden. Vanaf het vliegveld rijdt u ongeveer 85 km naar San Cristobal de las Casas. Hier checkt u in bij hotel Plaza Magnolias. Het is gelegen vlakbij het Plaza de 31 Marzo, het centrale plein van het stadje, dat uiteraard ook weer als bijnaam… Zocalo heeft.

Dag 7

U bepaalt uw tempo vandaag weer helemaal zelf. Het enige dat van belang is dat u aan het einde van de dag in Palenque bent, om in te checken in hotel Maya Tulipanes. De rit van San Cristobal naar Palenque lijkt misschien kort, zo’n 220 km, maar de weg is heuvelachtig en heeft veel bochten. Wanneer u van plan bent om de watervallen van Agua Azul of Misol-Ha te bezoeken, reken er dan op dat u de hele dag onderweg bent. Het kan druk zijn bij de watervallen van Agua Azul, maar wanneer u dan bij de watervallen komt bent u het allang weer vergeten. Al die kleuren blauw en groen, prachtig om te zien! Onderaan bij de watervallen kunt u zwemmen, maar u kunt ook omhoog lopen en genieten van het uitzicht. 

Dag 8

De tempelruïnes van Palenque liggen midden in de jungle en dat geeft een bijzondere sfeer. Het is hier niet moeilijk voor te stellen hoe het vroeger moet zijn geweest, en wat de Spanjaarden moeten hebben gezien toen ze de plek ontdekten. De oorspronkelijke naam van Palenque was Lakam Ha, dat Groot Water betekent naar de bronnen en riviertjes die er ontspringen. Het was de hoofdstad van de stadstaat B’aakal (bot of been). Men veronderstelt dat de Maya Lakam Ha stichtten rond 100 v. Chr. In de eeuwen daarop groeide de bevolking aanzienlijk en later (600-900 na Chr.) werd het zelfs de hoofdstad van de regio. De oudste structuur die men ontdekt heeft in Palenque stamt uit deze periode (ongeveer 600 na Chr.). Zoals het hoort in het oerwoud kan het hier broeierig zijn, dus neem behalve stevige schoenen ook genoeg water en insectenspray mee.

Dag 9

Vandaag rijdt u naar de stad Campeche gelegen aan de Golf van Mexico. De afstand is ongeveer 360km maar gaat nu door vrij vlak gebied. Bij aankomst in Campeche gaat u naar het centrum dat nog grotendeels ommuurd is. Uw hotel ligt net binnen de muren van de oude stad. Campeche was vanaf de 16e eeuw een belangrijke doorvoerhaven van waaruit goederen uit het schiereiland Yucatán naar Cuba en van daar naar Europa verscheept werden. Wegens haar rijkdom trok de stad snel piraten aan. Onder anderen Cornelis Jol, Henry Morgan, Francis Drake, Laurens de Graaf en Rock de Braziliaan wisten de stad te plunderen. Na een verschrikkelijke aanval van meerdere groepen piraten in 1663 werd overgegaan tot het bouwen van stadsmuren van 3,5 meter dik en andere fortificaties. De bouw duurde 18 jaar en had tot gevolg dat Campeche een van de best verdedigde steden in het Spaanse rijk werd. De vestingen en het stadscentrum zijn zo goed bewaard gebleven dat ze in 1999 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO terecht zijn gekomen. Even buiten de stad ligt een replica van het piratenschip van Laurens de Graaf.

Dag 10

U rijdt vandaag naar Uxmal, in de provincie Yucatan. De afstand is ongeveer 165km, dus als u wilt heeft u de gehele middag om lekker te relaxen bij het zwembad in de tuin van uw hotel dat vlakbij de archeologische site van de Maya tempels ligt.

Dag 11

U bezoekt vandaag op eigen gelegenheid de Maya site van Uxmal. Ook kunt u eventueel enkele kilometers naar het zuiden rijden naar Kabah. Daar ligt ook een kleine mooie Maya site.

Dag 12

Na een uitgebreid ontbijt gaat u Uxmal vandaag weer verlaten en rijdt u verder naar een van de grootste Maya sites van Mexico: Chichen Itza. Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya’s en hier bevindt zich de piramide van Kukulcán. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de “7 nieuwe wereldwonderen”. De stad werd pas laat in de geschiedenis van de Maya belangrijk, nl. in de 10e eeuw. In Chichén Itzá werd een nieuwe staatsinrichting gehanteerd die meer op collectief leiderschap neerkwam. Bovendien stond de staat meer open voor het burgerschap van mensen uit andere streken die veroverd werden en zo werd Chichén Itzá het centrum van een groter rijk dan de Maya’s tot dusver gekend hadden. Chichén Itzá bestaat onder andere uit, het Nonnenklooster, de Tempel van de tafels, El Caracol, Het rode huis, Cenote, de Graftombe van de hogepriester, de Markt, de Patio van duizend kolommen, de Tempel van de krijgers, El Castillo (de piramide van Kukulcán), het Platform van Venus, het Adelaarsplatform, Tzompantli, de Grote Balspelbaan en de Tempel van de jaguars.

Dag 13

Chichen Itza is de bekendste en belangrijkste stad van de Maya’s maar kan een beetje tegenvallen ten opzichte van de pracht van Palenque en Monte Alban. Hier is namelijk geen omliggende jungle, strand of fantastisch uitzicht, maar een platte vlakte met parkeerplaatsen er omheen. Hier mag je de bouwwerken ook niet beklimmen. Chichén Itzá is wel de tempel met de meeste mystiek en het beste verhaal. Er zijn talloze verwijzingen naar de moderne én de Mayakalender. Het moet ontzettend interessant zijn om hier op 21 maart of 21 september rond te lopen, wanneer de zon op een bepaalde manier langs de pyramide (El Castillo) strijkt, en de schaduwen veranderen in een omhoog kruipende slang. Verder staat deze dag in het teken van het einde van de auto rondreis. U rijdt vandaag naar Cancun, over een afstand van ongeveer 210 km. Op het internationale vliegveld van Cancun gaat u de huurauto inleveren. Let op: daarbij dienen de drop-off kosten ook te worden voldaan. Vanaf het vliegveld neemt u daarna een taxi naar de ferry die u in ongeveer 25 minuten overzet naar Isla de Mujeres. Bij aankomst op het eiland neemt u een taxi naar het boutique hotel Secreto.

Dag 14 t/m 18

Enkele dagen om lekker te genieten van uw verblijf op Isla Mujeres. Isla Mujeres ligt recht voor de kust van Cancun maar is vele malen mooier en leuker! Onbegrijpelijk dat mensen Cancun overwegen en Isla Mujeres links laten liggen. Isla Mujeres is een tropisch eiland dat prachtige stranden en een gezellig toeristisch centrum heeft. De topattracties van het eiland zijn een fietsritje rond het eiland en natuurlijk het zwemmen met de grootste haaien ter wereld de walvishaaien (maar dat laatste alleen in het seizoen juni-september). Isla Mujeres is maar op één manier te bereiken namelijk via het pontje vanaf Cancun. Het bootje vaart de hele dag door op en neer binnen een kleine 30 minuten per trip. Je hoeft niet te reserveren en kan gewoon een taxi pakken vanaf elke plek in Cancun en “Isla Mujeres” roepen. Binnen een uur sta je op een echt tropische locatie in plaats van het overbevolkte Cancun. In heel Yucatan staat het eiland Mujeres bekend om zijn authentieke visrestaurants en tacoshops. Het eiland zit namelijk vol met sfeervolle kleine restaurantjes waar je voor een prikkie heerlijke taco’s of visgerechten kan eten. Hier krijg je de echte keuken van Mexico te zien en niet een slap aftreksel zoals meestal in Cancun.

Het eiland is ongeveer 7 kilometer lang maar zeer smal waardoor een rondje fietsen, neerkomt op niet veel meer dan 14 kilometer. Je kunt ook een scooter huren. Het is een leuke manier om het eiland te ontdekken en geeft je ook een prachtig uitzicht over de Caribische Zee en de stad Cancun. In het zuiden van het eiland stond vroeger een kleine Maya tempel maar helaas is deze verwoest door de orkaan Gilbert in 1988. Tegenwoordig ligt er een broedcentrum voor zee schildpadden en zitten er veel leguanen waar je bijna over struikelt. De tropische stranden van Isla Mujeres vind je over de gehele west en noordkust van het eiland. De oost en zuidkust zijn volledig rots met een relatief ruwe zee waardoor zwemmen niet aan te raden is. De meest idyllische witte zandstranden vind je in het noordwesten van het eiland. Deze stranden zijn vergelijkbaar met die van Playa del Carmen of Tulum. Op zeer korte loopafstand van het hotel!

 

Wanneer u een voorbeeldreis wilt ontvangen, sturen wij u hem graag toe. Vult u graag het onderstaande formulier in of neem contact met ons op.