Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Georgië

Op de grens van Europa en Azië

In vroegere tijden werd het gebied dat nu Georgië is, bezet door vreemde mogendheden, zoals Perzische dynastieën, het Romeinse Rijk, het Mongoolse Rijk en het Russische Rijk. Maar sinds 1991 is Georgië een onafhankelijke republiek. Met een oppervlakte vergelijkbaar met die van Nederland en België samen. Er wonen ongeveer 5 miljoen inwoners waarvan ongeveer een kwart in Tbilisi. Officieel valt Georgië, net als Turkije, voor een deel in Europa en voor een deel in Azië. De rivier de Koera, die dwars door de hoofdstad Tbilisi stroomt, wordt als grens tussen de twee werelddelen gezien. In Tbilisi hangt een heerlijke positieve sfeer. De binnenstad is prima te belopen en er zijn veel leuke restaurantjes en terrasjes.

Russisch Sovjet verleden

Hebt u ooit van Jozef Dzjoegasjvili gehoord? Dit is de echte naam van Jozef Stalin, geboren in Gori in Georgië. Hij was van 1922 tot 1953 maar liefst 31 jaar leider van de Sovjet Unie. In Gori kunt u zijn geboortehuis en het zeer informatieve Stalin museum bezoeken. In de afgelopen decennia maakte Georgië een beweging richting het westen onder leiding van President Saakashvili (2004-2013). Hierdoor ontstond er een spanning met grote buurman Rusland, die uiteindelijk in 2008 de Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië binnenviel en tot op heden bezet houdt. Als u vandaag de dag Georgië bezoekt, zijn deze twee provincies dus niet begaanbaar. Als u af en toe de indruk hebt dat er nogal een stuk wordt omgereden onderweg, dan weet u nu alvast waarom dat het geval is.

Schatkamer van cultuur, religie en historie

De geschiedenis van Georgië is zeer oud en de oudste gevonden nederzettingen in het oosten van het land dateren al van rond 5000 v.Chr. De oude culturele stad Mtskheta was van de 3e eeuw v.Chr tot de 5e eeuw n.Chr de hoofdstad van het Georgisch Koninkrijk Kartli. In 337 werd hier de Georgisch Orthodoxe Kerk gesticht en werd het Christendom de officiële godsdienst van het land. Door alle rijke geschiedenis heeft Georgië grote aantrekkingskracht op reizigers die in historie geïnteresseerd zijn. Zij treffen hier oude kerken, kathedralen, synagogen en moskeeën; vestingsteden, forten, oude architectuur, musea en kloosters.

Zwarte Zee, Kaukasus en oeroude wijncultuur 

Ook het sterk gevarieerde landschap van Georgië is voor de natuurliefhebbers fantastisch. De Grote Kaukasus in het noorden van het land heeft toppen die boven de 5000 meter gaan. Georgië biedt oeroude bergdorpjes met bijzondere architecturen, grottencomplexen, rivieren en diepe canyons, waar u prachtige wandelingen en soms fietstochten kunt maken. In het westen grenst Georgië aan de Zwarte Zee, terwijl het oosten van het land bijzonder geschikt is voor akker- en wijnbouw. De uitstekende Georgische wijnen kennen een oeroude cultuurgeschiedenis die tot op heden ook in de praktijk levend wordt gehouden: Gaumarjos! ("proost" in het Georgisch)...

Georgië voorbeeldreis – 15 dagen

Richtprijs: 2800 p.p. excl. vluchten.  De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid etc.

 

Tblisi – David Gareja – Telavi – Gudauri – Tskaltubo – Mestia – Akhaltsikhe – Tblisi

 

“Door eenheid sterk”

Dag 1

U vliegt vandaag op eigen gelegenheid vanaf Amsterdam met de rechtstreekse vlucht van Airzena Georgian Airways naar Georgië. Aan het einde van de middag arriveert u in Tbilisi op het Shota Rustaveli international airport, genaamd naar de beroemde Georgische dichter. Na aankomst staat uw chauffeur te wachten om u naar het hotel in de stad te brengen. U logeert de komende twee nachten in het Rooms hotel, gelegen op ongeveer 5 km van het oude stadscentrum van Tbilisi.

Dag 2

Na het ontbijt staat er een dag Tbilisi sightseeing op het programma. Uw gids haalt u op in het hotel om “The city that loves you” in te gaan. Aan alles is te merken dat Tbilisi een lange en multiculturele geschiedenis kent en op de grens ligt tussen Europa en Azië. Wandelend door de oude stad komt die geschiedenis tot leven en valt de grote religieuze diversiteit op door de vele kerken, synagogen en moskeeën. Ook de mooie 19e eeuwse huizen met kleurrijke balkons vallen op. U brengt een bezoek aan het National museum met zijn bijzondere collectie. Ook de zwavel baden die zorgen voor de nodige ontspanning na een drukke dag, zijn beroemd. Misschien kunt u ze vanavond zelf uitproberen? De route gaat verder langs het monument voor Moeder Georgië en het oude Narikala fort uit de 4e eeuw. Van hieruit hebt u ook schitterende vergezichten over de stad.

Dag 3

Vandaag gaat u Tbilisi verlaten en trekt u er met privé chauffeur en gids op uit, het platteland op. De tocht gaat eerste naar David Gareja. U rijdt over vrijwel lege wegen richting de grens met Azerbeidzjan. Het unieke grottencomplex van David Gareja is gesticht door Sint David, een van de 13 heilige vaders van Syrië, die hier in de 6e eeuw naar toe kwam om te bidden en nog steeds komen vele gelovigen hier op bedevaart naar toe. Tijdens het bezoek aan het Lavra klooster (9e eeuw), waar het graf van Sint David zich bevindt, ervaart u de serene rust en vrede van deze plek. Een bezoek aan Udabno (zware klim) kan ter plaatse worden besloten. Na dit bezoek gaat u verder naar Telavi, in de Kakheti wijnregio.

Dag 4

Deze dag wordt gebruikt om nader kennis te maken met de Kakheti wijnregio. U bezoekt een lokale wijnkelder en een modern museum dat uitleg geeft over de traditionele manier van wijn maken in deze beroemde regio, met gebruik van de Qvevri; van klei gemaakte aardewerk kruiken. Deze methode is zelfs in 2013 in de Unesco Werelderfgoedlijst opgenomen. In Tsinandali bezoekt U het huis-museum van de 19e eeuwse dichter Aleksander Chavchavadze. De aristocratische familie Chavchavadze was een der machtigste families van Georgië. Zij bezat de oudste wijngaard van Georgië waar wijn werd gemaakt op basis van zowel traditioneel Georgische als Europese wijnmakers tradities. Het huis wordt omringd door een terrein van 18 hectaren met prachtige tuinen vol van Europese, Aziatische en Amerikaanse flora. U bezoekt ook de Alaverdi kathedraal van Tsinandali.

Dag 5

Na enkele dagen in het oosten van Georgië, trekt u vandaag noordwestwaarts. Om te beginnen staat er een bezoek aan vestigingsstad Sighnaghi (18e eeuw) op het programma. Sighnaghi lijkt op een Italiaanse middeleeuwse stad en is een van de grootste nog volledig ommuurde steden ter wereld. Door de cobblestone straatjes en de van typische balkon voorziene huizen met terracotta daken heeft de stad een bijzondere sfeer. Naar het oosten zijn er schitterende uitzichten op het hoge Kaukasus gebergte. Na het bezoek aan Sighnaghi gaat de route verder naar het noordwesten. In Ananuri bezoekt u het grote fort met schitterende uitzicht over het Jinvali waterreservoir. Bij een lokale bakker ziet u hoe traditioneel Georgisch brood wordt gebakken. Dan gaat de tocht verder de bergen in naar het skioord Gudauri.

Dag 6

Iets ten noorden van Gudauri ligt het Kazbegi National Park. Daar brengt u vandaag een bezoek aan. Vanuit het kleine prachtig gelegen plaatsje Stepantsminda (ook wel Kazbegi genoemd) ziet u de indrukwekkende en heilige berg Kazbek (5047m). Op een heuveltop in de voorgrond ligt het doel van deze dag: Tsminda Sameba oftewel de Gergeti Trinity kerk. Vanuit het centrum van Kazbegi nemen we een jeep om daar naar toe te rijden. Daarna rijden we door naar de Russische grens door de Dariali kloof en bezoeken daar een nieuw klooster, alvorens weer naar Gudauri terug te keren.

Dag 7

Na het ontbijt gaat u op weg verder terug in de tijd. U bezoekt Uplistsikhe, een stad die dateert uit ongeveer 1000 v.Chr. Oorspronkelijk was het een grote grotten stad en de nog steeds indrukwekkende ruïnes daarvan geven u een gevoel hoe het moet zijn geweest in die oude tijd. Uw gids legt uit hoe de stad is ontwikkeld van een centrum van heidendom naar een centrum van Christendom. In de nabijgelegen stad Gori bezoekt u het Stalin museum. Stalin was de ‘nom de guerre’ van Jozef Dzhugashvili, geboren (1878, in Gori) en getogen Georgiër, die later president werd van de Sovjet Unie. Er zijn veel foto’s en documenten, en veel bijzondere geschenken die hij van andere staatshoofden heeft gekregen. Zijn ouderlijk huis staat voor het museum, maar is alleen van buiten te bezichtigen. Ook heel aardig om te bekijken is zijn treinwagon. Daarna eindigt de tocht vandaag in Tskaltubo.

Dag 8

Vandaag is de dag om de ‘verborgen’ grotten van Georgië te gaan bezoeken. Eerst gaat het naar het Sataplia Nature Reserve. Hier zijn karst grotten maar ook interessante archeologische opgravingen. In 1933 werden hier 120 miljoen jaar oude dinosaurus voetafdrukken gevonden. In de grotten ziet u miljoenen jaren oude stalactieten en -mieten. De Prometheus grot is een van de rijkste grotten van Europa met 4 gigantische zalen, versteende watervallen, grotparels, een onderaardse rivier en meren. De route gaat van hieruit weer verder de bergen in van Upper Svaneti. Deze regio heeft door de eeuwen heen een grote mate van zijn oorspronkelijke middeleeuwse uiterlijk behouden. In 1996 werd Upper Svaneti vanwege zijn oudheid en afgelegen positie uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. U komt in het gebied dat gedomineerd wordt door gletsjers en hoge bergpieken, en waarin kleine bergdorpjes met soms wel 200 middeleeuwse uitkijktorens en typisch landschap vormen.

Dag 9

Als de weerssituatie het toelaat gaat u vandaag verder naar Ushguli, het hoogste permanent bewoonde dorp van Europa op 2200 meter hoogte. De weg er naar toe is slechts 45 km lang, maar het duurt ongeveer 3 uur om er te komen. Ushguli bestaat uit 4 kleine dorpjes met in totaal 200 inwoners (van 70 families). Het gebied is ongeveer 6 maanden per jaar geheel door sneeuw van de buitenwereld afgesloten. Op de achtergrond van Ushguli zorgt de Shkhara berg, die met zijn 5068m de tweede hoogste berg in de Kaukasus is, voor een prachtig decor. In Ushguli bezoekt u de Lamaria kerk uit de 10e eeuw met zijn prachtige 12e eeuwse muurschilderingen. Vannacht verblijft u in een guesthouse in Ushguli.

Dag 10

U daalt weer iets af richting Mestia en bezoekt daar het Svaneti Museum of History and Ethnography. Het moderne museum bevat een rijke collectie archeologisch en etnografisch materiaal en een prachtige collectie manuscripten en iconen, uit de 11e eeuw, gemaakt door meesters van de Svan  (vandaar: Svaneti) bevolkingsgroep die hier al sinds de eerste eeuw v. Chr. leeft. Ook bezoekt u een van de bijzondere en typische Svan huizen met uitkijktorens.

Dag 11

Na enkele dagen in de Svaneti regio geweest te zijn verlaat u het gebied weer op weg terug naar Tskaltubo. Onderweg wordt er een bezoek gebracht aan de Enguri waterkracht centrale. De Enguri dam is de tweede hoogste betonnen boogdam ter wereld (de hoogste is de Xiaowan dam in Yunnan, China). De route gaat verder naar Martvili canyons. Hier kunt u een wandeling maken en eventueel op eigen gelegenheid een kort stuk varen in de gorge. Eindstation vandaag is het al bekende Plaza hotel in Tskaltubo.

Dag 12

Na het ontbijt begint deze dag met een bezoek aan twee culturele hoogtepunten, die ook beiden op de Unesco Werelderfgoedlijst staan: De Bagrati kathedraal (11e eeuw) en het Gelati klooster (12e eeuw). De Bagrati kathedraal ligt even buiten Kutaisi op een heuvel. Na de recente moderne renovaties is er een discussie losgebarsten of het gerestaureerde monument nog wel werelderfgoed waardig is. U kunt hierover uw eigen menig vormen. Het nabijgelegen Gelati klooster is adembenemend en sereen. Vooral de muurschilderingen en mozaïeken zijn prachtig en volgens velen de mooiste die er in Georgië te vinden zijn. Na deze bezoeken bij Kutaisi, rijdt uw chauffeur verder naar het zuiden, naar de plaats Akhaltsikhe. Hier wordt een bezoek gebracht aan het Rabati fort, waarin ook uw hotel ligt!

Dag 13

Deze ochtend staat er een dag tour vanuit Akhaltsikhe op het programma. Allereerst gaat u een verborgen juweel van Georgische architectuur ontdekken: het Sapara klooster (10e eeuw). Welkom in de wereld van vrede en natuur. In een prachtige natuurlijke omgeving ligt de kerk, waarin schitterende muurschilderingen bewaard zijn gebleven. Na dit bezoek gaat het verder naar het grottencomplex van Vardzia (12e eeuw). Dit was eens een verborgen stad, maar door een aardbeving in de 13e eeuw werd het zichtbaar en tot op heden genieten bezoekers van de 139 grotten met in totaal 409 kamers, 25 wijnkelders en 12 kleine kerken. Midden in het complex ligt de kathedraal met enkele portretten van de iconisch koningin Tamar. De dagtocht wordt afgesloten met een bezoek aan het Khertvisi fort, dat al zijn oorsprong kent in de tweede eeuw n.Chr. Volgens legenden is het toenmalige fort door Alexander de Grote vernietigd. De huidige overblijfselen dateren uit de 12e eeuw. De lunch is vandaag bijzonder en inclusief!

Dag 14

Vandaag gaat u terug naar Tbilisi. Indien het mogelijk is gaat de route via Paravani, maar dat kunnen we niet garanderen. Voordat u intrek neemt in het hotel in Tbilisi brengt u een bezoek aan de oude hoofdstad en religieus centrum van Georgië: Mtskheta. In deze stad werd in 337 n. Chr. het Christendom als staatsgodsdienst uitgeroepen. Er wordt een bezoek gebracht aan het vrij intieme Jvari klooster (5-6e eeuw) en de groteske Svetitskhoveli kathedraal (11e eeuw). Daarna neemt u intrek in het Rooms hotel in Tbilisi voor uw laatste en korte nacht.

Dag 15

Zeer vroeg in de ochtend staat uw chauffeur klaar om u naar het vliegveld van Tbilisi te brengen en neemt u op eigen gelegenheid uw vlucht terug naar Amsterdam.

 

Wanneer u een voorbeeldreis wilt ontvangen, sturen wij u hem graag toe. Vult u graag het onderstaande formulier in of neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom

in Europa


Reizigersreacties

"Wat een reis! We hebben intens genoten. Hemingstone Travel heeft voor ons, perfect op maat, een super rondreis door Georgië uitgestippeld. Met private driver, van guesthouse tot 5* hotel, van zeeniveau tot boven 3000 m hoogte (met zicht op >5000 meter hoge bergen). Wat een heerlijk land! De natuur was overweldigend en zeer gevarieerd, de bevolking vriendelijk en gastvrij, het eten altijd vers, smaakvol en lekker, en de wijn …. Er is zo veel te zien, wandelingen zijn spectaculair, autorijden vaak een avontuur. Onze driver/guide was perfect, sprak goed Engels en had veel kennis van het land. Huub bedankt voor deze indrukwekkende reis!"

Fam. Horbach (Landgraaf)

"Als reguliere, zakelijke bezoeker wilde ik samen met mijn wijnvrienden en vriendinnen wel eens wat meer zien van dit fantastisch land. Daarvoor hebben we Hemingstone Travel ingeschakeld. Het idee van een thema brengt je op allerlei plaatsen in dit land. Wijn is onderdeel van de cultuur voor meer dan 3000 jaar. Hemingstone bracht ons op een verrassende wijze op een aantal plaatsen waar ik als reguliere bezoeker nooit gekomen zou zijn. Een greep hieruit: het ministerie van landbouw, het nationaal museum, waar een hoop te vinden is over de wijn maar ook overblijfselen van het gulden vlies. We hebben een plaats bezocht waar de aardewerken wijnvaten geproduceerd worden op de klassieke manier. Natuurlijk hebben we ook een aantal wijngoederen en productie plaatsen bezocht waarvan verrassend genoeg een er zich bevond op de bovenste verdieping van een appartementen gebouw, en werd gerund door een apotheker. Tevens hebben wij genoten van de wijn die geproduceerd wordt volgens de oude traditie in de aardewerken vaten - kveri - van druivensoorten die we niet kennen en zeer smaakvol zijn. Daarnaast van het landschap met zijn bergen - boven de 5000 m- , de vlaktes in het oosten. Het voedsel is zeer smaakvol en anders dan we gewend zijn. De mensen zijn er vriendelijk en het is er absoluut veilig. Een bezoek aan een christelijk orthodoxe kerk is een belevenis. Een aanrader dit land en een aanrader dit te laten verzorgen door Hemingstone Travel."

W. Rutten (Breda)

"Heel goed georganiseerde reis met enthousiaste gids en chauffeur. Voortdurend positief contact organisatie en gids. Verwacht geen service en gezellige restaurants, maar geniet van de fantastische natuur, de mooie cultuur en de lokale lekkernijen. Dan maak je een prachtige reis."

Fam. Maas (Bergen op Zoom)