Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Tanzania

Drie perfecte redenen

Tanzania is ons favoriete safariland in Oostelijk Afrika. Hiervoor zijn drie perfecte redenen aan te voeren. Om te beginnen, het indrukwekkende natuurproces dat de "Great Migration" (grote trek) wordt genoemd. Deze jaarlijkse migratie van miljoenen gnoes, zebra's en gazelles trekt hoofdzakelijk door de beroemde savannes van Tanzania (de Serengeti). Ten tweede: De majestueuze Kilimanjaro, de hoogste berg van het Afrikaanse continent. Waar het mogelijk is om naar de top te wandelen, zonder specifieke bergbeklimmers ervaring! En tenslotte: de heerlijke strandaccommodaties op het specerijen eiland Zanzibar. Perfecte afsluiter van een safari reis of een Kilimanjaro beklimming.
.

The Great Migration - een gigantisch natuurverschijnsel

De jaarlijkse grote migratie in de Serengeti is een van de grootste natuurspektakels ter wereld. Meer dan twee miljoen herbivoren maken deze reis, zo'n anderhalf miljoen wildebeests, een half miljoen Thomson gazelles en een kwart miljoen zebra's!! De loop van dit indrukwekkende fenomeen wordt bepaald door de aanwezigheid van grasland en dus de regenval. Wanneer het grasland groen is rondom het Gol gebergte (ten noordwesten van de Ngorongoro), worden daar in de periode tussen januari en maart de jonge wildebeest kalveren geboren. Op hun trek naar het noordwesten doorkruisen ze in mei en juni de "western corridor"  van de Serengeti en de Grumeti rivier. Deze rivier is het eerste grote obstakel, waar gigantische krokodillen hun prooi opwachten. Vanaf de Grumeti doorkruist de kudde meestal de Klein's Camp concessie om daarna in juli en augustus het tweede grote obstakel tegen te komen: de Mara rivier. Alweer met een stelletje hongerige krokodillen...
.
In september 2023 stond ons hotel van de maand in de Serengeti: Wilderness Usawa Serengeti.
.

De Kilimanjaro - bucketlist here we come!

Als een machtige heerser torent hij boven alles en iedereen uit en kijkt hij vaderlijk rond over het hele Afrikaanse continent. Onaantastbaar in zijn grootsheid: De Kilimanjaro. De hoogste berg van Afrika en de hoogste vrijstaande berg ter wereld, met een top die 5895 meter boven de zeespiegel ligt. Dankzij zijn bijzondere ligging midden in de prachtige vlakke savannen en steppen van Oost Afrika en zijn wereldberoemde silhouet, oefent de Kilimanjaro op velen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Wie zou er namelijk niet eens vanaf deze berg over het schitterende weidse Afrikaanse land willen uitkijken? Of werkelijk de tóp van zo’n bijzondere berg willen bereiken? Staat de Kilimanjaro op uw bucketlist: wacht dan niet langer. Neem contact met ons op, want wij maken van uw dromen graag werkelijkheid.
.

Zanzibar - het specerijen eiland van Tanzania

Het tot Tanzania behorende islamitische eiland Zanzibar is een heerlijke strandbestemming in de Indische Oceaan. Laat hier na een uitgebreide safari-reis alle belevenissen even rustig in dalen. Zanzibar herbergt bijvoorbeeld vele kleinschalige luxe accommodaties waar het heerlijk een paar dagen toeven is. Eventueel wisselt u het strand leven een dagje af met een bezoek aan het historisch zeer interessante Stonetown.
.
.

Tanzania voorbeeldreis – 15 dagen

Richtprijs: 5100 p.p. excl. vluchten. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid etc.

 

Kilimanjaro – Arusha – Tarangire NP – Ngorongoro CA – the Serengeti NP – Zanzibar – Dar es Salaam

 

Dag 1

Vandaag vliegt u met KLM vanuit Amsterdam naar Kilimanjaro in Tanzania. Na aankomst in het begin van de avond staat uw chauffeur al op u te wachten om u comfortabel naar het Arusha Coffee Lodge te brengen.

Dag 2

’s Ochtends maakt u na het ontbijt op uw gemak een uitgebreide wandeling waarbij u kennis maakt met de vele facetten van de koffieplantage. Na de wandeling vertrekt u per privé 4×4 naar Tarangire National Park. Onderweg ziet u ongetwijfeld de eerste Masai al langs de weg lopen en zodra u het Tarangire National Park binnenrijdt is het tijd om een picknick plek voor de lunch te gaan zoeken. U verblijft de komende twee nachten in de Tarangire Safari lodge die op een heuvel gelegen is, en dus een prachtig uitzicht geeft over een deel van Tarangire. 

Dag 3

Vandaag kunt u de gehele dag genieten van game drives in het Tarangire NP.  

Dag 4

Uw privé 4×4 transfer brengt u vandaag naar het indrukwekkende Ngorongoro krater. De Ngorongoro-krater is de grootste intacte caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld. Hij bevindt zich ten noordwesten van Arusha in Tanzania op 2200 meter boven de zeespiegel. Deze vulkaanresten zijn vermoedelijk 2-3 miljoen jaar geleden ontstaan uit een vulkaan die zo’n vijf kilometer hoog geweest moet zijn. De krater heeft een doorsnee van 17-21 kilometer en de kraterbodem een oppervlak van ca. 260 vierkante kilometer. De rand van de krater ligt ongeveer 600 meter boven de kraterbodem. Daardoor ontstaan verschillende klimaatzones in de krater. In het midden van de krater ligt een zoutmeer. In de krater leven permanent naar schatting 25.000 grotere zoogdieren en op het hoogtepunt 500.000. Daarmee is dit één van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. Sinds 1979 staat de krater op de UNESCO-lijst als werelderfgoed. Bijna alle grote Afrikaanse dieren komen voor in de krater: zebra’s, gnoes, zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, jachtluipaarden, en nijlpaarden. Een opvallende afwezige is de giraffe: door hun lange nek en lange poten kunnen zij de steile afdaling naar de bodem van de krater niet maken. Ook krokodillen, impala’s, lierantilopen en oribi’s komen niet in de krater voor. Omdat het wild in de krater minder schuw is dan ergens anders in de Serengeti en in grote hoeveelheden voorkomt, zijn er in het hoogseizoen veel toeristen. Dagelijks dalen de Masaï met hun kuddes koeien af in de krater om ze te laten drinken. Zij zijn als enigen bevoegd zich buiten voertuigen in de krater te bevinden [bron: wikipedia]. Nadat u de Ngorongoro Conservation Area officieel binnenkomt, is het nog maar een korte rit naar de rand van de krater. Het is indrukwekkend om ineens zo’n groot wijds gapend gat voor je te zien. Nadat u goed van het uitzicht hebt genoten volgt er nog een flinke rit naar de noordkant van de krater waar de Ngorongoro Sopa Lodge op de krater rand staat. Het kan flink afkoelen tegen de avond omdat u hier op behoorlijk grote hoogte verblijft.

Dag 5

Vandaag daalt u voor een hele dag safari de Ngorongoro krater in. Natuurlijk drinkt u even een koffie of thee in de lodge alvorens de krater in te gaan rond 06.00 uur. In de krater zelf zorgt de gids na een eerste safari rit voor een ontbijt en later een picknick lunch. Misschien kunt u in de Ngorongoro krater de zeldzame zwarte neushoorn zien, waarvan er nog maar 17 in de krater leven… Aan het einde van de lange dag rijdt u weer omhoog de krater uit. In de Sopa lodge is het dan lekker uitrusten met een drankje in de zon terwijl u geniet van de zonsondergang over de krater. Daarna staat dan het diner op u te wachten en hoewel Sopa een grote lodge is wordt er altijd een heerlijke maaltijd opgediend! U zult na deze inspannende dag vol van indrukken vast vroeg uw bed (met warme kruik!) opzoeken.

Dag 6

Vandaag trekt u verder met de privé 4×4 naar de Serengeti. De Serengeti, de naam afgeleid van de Masai-taal (Siringet), en betekent letterlijk “Eindeloze vlaktes”, is een streek van savannes en boslandschappen in Afrika, verdeeld over het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia, over een oppervlakte van ongeveer 30.000 km². Tachtig procent ligt in Tanzania. Er leven ongeveer 1,6 miljoen planteneters en duizenden roofdieren in het gebied. De meest algemene dieren in deze streek zijn de blauwe gnoe, Thomsongazelle, steppezebra en kafferbuffel. De streek is beroemd door de migratie die elk jaar plaatsvindt rond oktober, waarbij ongeveer anderhalf miljoen planteneters zich omwille van de droogte verplaatsen vanuit de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes. Daarbij moeten ze de rivier de Mara oversteken. Na de regens rond de maand april gaan ze dan terug via een westelijke omweg. Dit verschijnsel wordt een cirkelvormige migratie genoemd [bron: wikipedia]. Het is vandaag een lange tocht en het wegdek heeft over het algemeen een ‘wasbord’ oppervlak. In eerste instantie voert de route helemaal om de Ngorongoro krater heen. Aan de zuidwest kant neemt u afscheid van de krater. Dan gaat het verder door prachtige heuvelachtige graslanden met hier en daar een Masai dorp. Langzamerhand worden de graslanden wat meer dor en dan gaat u eindelijk onder de grote poort van het Serengeti National park door. Daarna begint het tweede gedeelte van de dagtocht. Het is het nog een hele afstand naar het centrale gedeelte van de Serengeti, maar onderweg is het eigenlijk een lange gamedrive. U gaat in de centrale Serengeti voor één nacht verblijven in het Kati Kati tented camp.

Dag 7

Na een nacht in de centrale Serengeti gaat het vandaag verder noordwaarts omdat de ‘grote trek’ al helemaal in het noorden van Tanzania is gevorderd in deze tijd van het jaar. Nabij de Mara rivier, vlakbij de grens met Kenia wordt het laatste safari camp de komende dagen uw uitvalsbasis op zoek naar de grote trek. 

Dag 8

In deze tijd van het jaar bevinden zich de grote kuddes gnoes en zebra’s in het noordelijke deel van de Serengeti en in de Masai Mara aan de Keniaanse zijde van de grens. Uw camp ligt vlak bij de Mara rivier waar de kuddes de grote oversteek moeten wagen en waar krokodillen geduldig wachten om hun slag te slaan. Uiteraard kunnen we geen garanties geven dat u ook daadwerkelijk een oversteek zult meemaken, want het blijft een natuurverschijnsel, maar door hier 3 nachten te verblijven in deze tijd van het jaar proberen we de kansen erop wel te maximaliseren.

Dag 9

Nog een hele dag safari activiteiten op zoek naar de grote trek.

Dag 10

Na het ontbijt gaat u naar Kogatende, een van de kleine airstrips in de Serengeti. Van hieruit vliegt u in etappes naar het tropische eiland Zanzibar in de Indische Oceaan. Afhankelijk van de andere passagiers kan er een tussenstop gemaakt worden op andere airstrips in de Serengeti en in Arusha. Onderweg is het mogelijk om vanuit de lucht weer een totaal ander nieuw beeld van de Serengeti te krijgen. U vliegt normaal gesproken met een Cessna Grand Caravan die 12 passagiers kan meenemen. In Arusha komt er een lunch aan boord en gaat het verder in een directe vlucht naar Zanzibar. Aan het einde van de middag komt u aan op Zanzibar. Vanaf nu gaat uw reis een geheel andere sfeer krijgen. De avontuurlijke, intensieve en actieve safari dagen maken nu plaats voor rust en relaxen. Op het vliegveld wordt u opgepikt door uw chauffeur die u naar de prachtige Breezes Beach Club & Spa brengt, gelegen aan de rustige zuidoost kust van Zanzibar, net ten noorden van het kustplaatsje Bwejuu.

Dag 11

U ontwaakt vandaag ongetwijfeld wat later dan de afgelopen dagen. Meteen realiseert u zich dat u zich bevindt in een heerlijke tropische omgeving waar alle immense indrukken van de safari van de afgelopen dagen rustig kunnen inzinken. De Breezes Beach Club & Spa ademt een informele oosterse en Afrikaanse sfeer uit waar het heerlijk toeven is.

Dag 12 en 13

Relaxen in de Breezes Beach Club & Spa. U kunt naar eigen inzicht bij de receptie van het hotel een dagtocht boeken naar Stone Town, eventueel gecombineerd met een bezoek aan een kruiden- en specerijen plantage. Zanzibar of Unguja is een eiland aan de oostkust van Afrika, dat deel uitmaakt van Tanzania, het nabijgelegen eiland Pemba wordt vaak gerekend als behorend bij Zanzibar. Samen met het eiland Mafia worden ze soms de Specerijeneilanden genoemd. Het eiland Zanzibar heeft een oppervlakte van 1554 km². In 1994 werd het aantal inwoners geschat op 800.000. De belangrijkste stad, tevens het economisch centrum, is Zanzibar met zijn vrijhaven en historische binnenstad Stone Town. Zanzibar heeft als belangrijkste bronnen van bestaan specerijen (waaronder nootmuskaat, kaneel en peper) en toerisme [bron: wikipedia].  

Dag 14

Nog een laatste dag genieten aan het strand en aan het einde van de middag een transfer naar het vliegveld van Zanzibar, voor de korte vlucht naar Dar-es-Salaam. Van daaruit vliegt u tegen middernacht met KLM naar Amsterdam. Onderweg zullen de vele indrukken, de mooie beelden en geluiden van Tanzania en Zanzibar telkens weer door uw hoofd blijven gaan en dat gaat ongetwijfeld nog een lange tijd zo blijven!

Dag 15

Vroeg in de ochtend arriveert u weer in Amsterdam.

 

Wanneer u een voorbeeldreis wilt ontvangen, sturen wij u hem graag toe. Vult u graag het onderstaande formulier in of neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom

in Afrika


Reizigersreacties

"Graag willen we jullie nog enorm bedanken voor het regelen van onze reis door Tanzania en Zanzibar, in deze corona tijd. Het was fantastisch en super indrukwekkend. We hebben genoten. In alle hotels/ tentlodge super goede service en ook prachtig gelegen. Soms zo luxe dat je je bijna ongemakkelijk voelt, zoveel willen de mensen voor je doen. Het tented camp van Lemala was ook echt top trouwens. Met bijna een olifant op bezoek die op zoek was naar water! Een speciaal vermelden was onze gids George. Echt top deze man, daar hebben we vijf hele mooie, leuke en gezellige dagen mee gehad. Zoals hij zelf aangaf had hij safari-eyes. Wat ook zeker was, want af en toe zag hij een dier liggen op een afstand.... hadden we zelf nooit gezien. We hebben trouwens de Big-five kunnen afstrepen, alles gezien. Nogmaals dank."

Monique, Tjalling en Jules (Middelburg)

"Nadat Hemingstone Travel voor ons een uitstekend verzorgde reis in het voorjaar naar de Algarve had verzorgd hebben zij voor ons een op maat gemaakte safari van 2 weken in juli naar Tanzania samengesteld. Deze reis bracht ons vanuit Arusha gedurende 8 dagen naar de Serengeti, NgoroNgoro krater, Tarangire National Park en de Kilimanjaro. De resterende dagen werden in een luxe maar kleinschalig resort aan het strand van Zanzibar doorgebracht. Zowel de voorbereiding als de reis zelf werden uitstekend door Hemingstone verzorgd, en voldeed volledig aan onze verwachtingen, of werd zelfs overtroffen. We hebben een fantastische tijd gehad, mede dankzij de prima gidsen en adequate ondersteuning ter plekke. Naast de indrukwekkende safari (inclusief de "Big Migration" en 4 van "Big 5") waren de hoogtepunten het verblijf in tenten op de Serengeti, de wandeltocht op de Kilimanjaro en het strand van Zanzibar (inclusief kitesurf lessen). De Tanzanianen zijn bijzonder hartelijke mensen die prima Engels spreken, uiterst beleefd en behulpzaam en deskundig (de gidsen). Kortom, we hebben een onvergetelijke vakantie achter rug, mede dankzij Hemingstone Travel."

Fam. Stokbroekx (Utrecht)

"Al bij de eerste kennismaking weet Huub je met zijn verhalen en foto's enthousiast te maken voor het avontuur dat een safari werkelijk is.  De verwachtingen waren voor aanvang al hoog. Maar het avontuur zelf heeft de verwachtingen overtroffen. Een perfect georganiseerde reis, luxe lodges en tentenkampen van een goede kwaliteit en een uitstekende gids en chauffeur (Mr. Kileo). Door hem hebben we zo veel van het land kunnen zien, het is ongelooflijk hoe hij alle dieren weet te vinden in dat weidse land. Niet alleen toonde hij ons de dieren, maar wist ons ook veel te vertellen over de leefwijze van de dieren, het land, de Tanzanianen, de Massaai ..... Onvoorstelbaar zijn de weidse vlakten van Tarangire, Ngorongoro krater en Serengeti. Betoverend zijn de verschillen in het landschap, fantastisch de kleuren. Zo veel te zien... We hebben nooit geweten dat zoveel moois ook emoties kan oproepen. Tot deze vakantie. En als je dan op je laatste dag van de safari  ook nog honderden wildebeast en zebra's de rivier ziet oversteken, dan weet je het: dit was onze mooiste vakantie ooit!"

Fam. Boumeester en Jansen (Breda, Alphen a/d Rijn)