Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Marokko

Marrakech en de andere Koningssteden

Al sinds jaar en dag is Marokko een bijzondere reisbestemming voor de wat meer onderzoekende reizigers. De koningssteden Rabat, Meknes, Fes en Marrakech mogen natuurlijk niet ontbreken in een rondreis door Marokko. Zij hebben ieder hun eigen karakter en bezienswaardigheden. De Medina van Marrakech heeft al jaren een grote aantrekkingskracht op hippe Europeanen. Die bezitten er dan ook veel onroerend goed dat ze gerenoveerd hebben tot prachtige huizen, riad's, restaurants en bars. Dit zorgt in Marrakech voor een prachtige samensmelting van oude tradities en een moderne lifestyle. Het ongeëvenaarde Djemaa El Fna plein in de medina is zonder meer een fascinerende plek om rond te hangen. Overdag, maar vooral 's avonds, wanneer het wordt omgebouwd tot een heerlijke drukte van open lucht restaurantjes.

Woestijnen, de Atlas en de kust

Een nacht doorbrengen in een bedoeïenen bivouac en per dromedaris naar de zonsopgang boven de Sahara woestijn kijken? Het is een van de hoogtepunten van een Marokko reis! Breng wel warme kleding mee... Het Atlas gebergte herbergt onder meer de wereldberoemde kasbah Aït Ben Haddou. Een authentieke kasbah waar vaak films zijn opgenomen en die op de shortlist staat van de meeste reizigers. Om aan het einde van de reis even uit te waaien aan zee kunt u kiezen voor het oud-Portugese haven- en strandstadje El Jadida nabij Casablanca. Maar het had natuurlijk ook het door kunstenaars geliefde kleine stadje Essaouira kunnen zijn.

In een Riad voelt u zich verbonden met Marokko

Natuurlijk verblijft u waar mogelijk in kleinschalige traditionele, soms trendy, Marokkaanse riad's, die uitblinken in service en kwaliteit. Een riad is een groot traditioneel Marokkaans huis met een patio, dat is omgebouwd tot hotel accommodatie. Hier vind u de echte sfeer die Marokko zo bijzonder maakt. Naast de prachtige Kasbah’s en Medina’s, is de Marokkaanse cultuur ook zeer kleurrijk en heeft het ook een rijke keuken. Kortom het is prima genieten in Marokko. Welkom!

Marokko voorbeeldreis – 16 dagen

Richtprijs: 2900 p.p. excl. vluchten. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid etc.

 

Casablanca – Rabat – Fez – Meknes – Volubilis – Moulay Idriss – Ifrane – Midelt – Erfoud – Merzoug – Ouarzazate – Aït Ben Haddou – Marrakech – Essaouria

 

“Privileged”

Dag 1

In de loop van de ochtend vliegt u vanuit Amsterdam Schiphol naar Casablanca. Op het vliegveld van Casablanca staan uw chauffeur en Engelssprekende gids voor u klaar en wordt u comfortabel naar uw hotel in het centrum van de koningsstad Rabat gebracht. U verblijft in een Riad. Dit is een tot kleinschalig hotel omgebouwd traditioneel Marokkaans huis of paleis met een patio of ommuurde tuin.

Dag 2

Deze ochtend maakt u onder leiding van uw Engelssprekende lokale gids een culturele tour door Rabat, de hoofdstad van Marokko en volgens velen de mooiste stad van het land. U bezoekt onder meer de Kasbah van Oudayas met de Oudaya poort, gebouwd ten tijde van de Almohad dynastie; de Hassan toren en het mausoleum van Mohammed V, de vader van de huidige koning. Lunch en middag at leisure.

Dag 3

Na het ontbijt is het tijd om naar uw volgende Marokkaanse koningsstad te vertrekken: Meknes. Meknes werd in de 9e eeuw gesticht door Zenata berbers en was tussen 1675 en 1728 de hoofdstad van de Saadidynastie. De stad heeft altijd haar berbers karakter weten te behouden. Vanwege haar schoonheid wordt de stad ook wel het Versailles van Marokko genoemd. Door UNESCO werd de stad in 1996 tot werelderfgoed verklaard. In Meknes bezoekt u onder meer de oude opgravingen, het Agdal Basin van waaruit de Koninklijke tuinen werden voorzien van water, het 17e eeuwse Dar El Ma (huis van het water) dat de 12 duizend paarden (…) van de sultan van water voorzag, de Bab El Mansour poort en het mausoleum van Sultan Moulay Ismail, een van de weinige Islamitische heiligdommen in Marokko die door niet-moslims mogen worden bezocht. Lunch en middag at leisure.

Dag 4

Vandaag gaat de tocht weer iets verder naar het oosten, met als bestemming de Koningsstad Fès. Onderweg maakt u een route langs de schitterende opgravingen van Volubis nabij Moulay Idriss. In de oudheid was dit een belangrijke stad in het Romeinse Rijk. Het staat bekend om zijn ongeëvenaard mooie en complete romaanse mozaïeken. Volubis is ook onderdeel van het UNESCO werelderfgoed. Na een bezoek aan Moulay Idriss maakt u de laatste kilometers naar Fès. Na de Reconquista vluchtten veel moslims en joden uit Spanje naar Marokko, met name naar Fès. Tussen 1548 en 1912 was Fès de hoofdstad van Marokko. De medina (de oude stad oftewel Fès-al-Bali) is waarschijnlijk de grootste autovrije zone ter wereld. Het heeft al in de 11e eeuw zijn huidige vorm gekregen doordat heerser Yussuf bin Tachfin de twee ommuurde stadsdelen – aan beide oevers van de rivier – samenvoegde. In Fès verblijft u midden in de oude en spectaculaire labyrintachtige medina in een zeer sfeervolle kleine Riad, die uit slechts 3 suites bestaat. U deelt de Riad met een klein poesje, en diverse vogels en vissen. Na aankomst kunt u er al meteen op uit trekken om de mooiste medina van Marokko, een UNESCO wereld erfgoed, op eigen gelegenheid aan een eerste inspectie te onderwerpen. 

Dag 5

Vanochtend neemt uw gids u mee door de oude medina en bezoekt u onder meer de Al-Attarina medrassa, een 14e eeuwse Koranschool en het interessante Dar Batha museum waar u onder meer het uit de 10e eeuw daterende beroemde Fès blauwe (net als ons Delfts blauw) aardewerk zult aantreffen. Tijdens de tocht door de medina stuit u keer op keer op plaatsen waar de lokale handwerklieden hun producten maken. Dit gebeurt hier en daar nog steeds op soms nog bijna middeleeuwse manieren. Er zijn te veel indrukken om te verwerken, dus een stop voor een kop goede koffie komt af en toe best van pas!

Dag 6

Vandaag na een uitgebreid ontbijt vertrekt u naar het zuiden, met als uiteindelijke bestemming: de Sahara woestijn! Om deze lange tocht aangenaam te houden is hij in twee dagen verdeeld. Vandaag rijdt u dwars door de cederwouden en het schitterende landschap van het Midden Atlas gebergte. In het stadje Midelt is een eenvoudige overnachting in het sfeervolle hotel Kasbah Asmaa. 

Dag 7

Vandaag maakt u deel twee van de tocht richting de Sahara. Via de heilige stad Rissani en de Ziz vallei bereikt u een van de grootste oases in Marokko: Erfoud. Hier wordt er overgestapt op 4×4 voertuigen die u nog verder tot aan uw woestijn bivouac in Merzouga brengen. Het bivouac (gedeelde toiletfaciliteiten) is gelegen midden tussen de indrukwekkende zandduinen van de Sahara woestijn. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een onvergetelijke nacht onder de sterrenhemel! Zorg alleen wel voor warme kleding, omdat het ’s nachts hier behoorlijk kan afkoelen!

Dag 8

Nog voor het ontbijt gaat u per dromedaris het bivouac uit om naar een van de mooiste zonsopkomsten ter wereld te gaan kijken. Langzaam komt de zon omhoog uit de Sahara zandduinen! Na het ontbijt vertrekt u vanuit het woestijn bivouac om per 4×4’s terug naar Erfoud te rijden. Van daaruit gaat het weer verder naar Tinghir, Nabij Tinghir ligt de Todgha gorges. Via een magnifieke route brengt uw chauffeur u tot diep in deze indrukwekkende kloof en kunt u er met de gids een uitgebreide wandeling maken.

Dag 9

Vandaag gaat uw route verder door dit prachtige Marokkaanse landschap. U gaat de spectaculaire Dades canyon in en rijdt U over de beroemde ‘road of the thousand kasbahs’. De weg voert onder meer door de regio Mgouna Kalaa, het land van de rozen. Elk jaar in april verzamelen de vrouwen en kinderen hier ongeveer 7000 ton rozen, die door twee lokale destilleerderijen worden verwerkt tot rozenwater dan in vele geuren en parfums worden gebruikt. Rond lunchtijd arriveert u in Ouarzazate, waar u een bezoek brengt aan de Atlas studio, een van de grootste film studio’s ter wereld. Hier zijn onder meer bekende films als Kundun, Gladiator en Asterix en Cleopatra opgenomen. Na het bezoek aan de studio’s rijdt u door naar de beroemdste kasbah van Marokko: Aït Ben Haddou. Deze oude kasbah uit de 11e  eeuw is door UNESCO uitgeroepen tot een ‘historical treasure’. Deze afgelegen kasbah geeft de bezoekers een gevoel van de romantiek en het drama dat zich hier tussen 1893 en 1956 afspeelde toen de Pacha Glaoui en zijn familie hier woonden in hun hoogtijdagen en hoe zij hier hun ondergang beleefden. Allemaal prachtig verfilmd in Gavin Maxwell’s “Lord of the Atlas”, een must voor de reizigers die Aït Ben Haddou willen bezoeken. Aït Ben Haddou werd als decor gebruikt voor o.a. de films: The Jewel of the Nile, The Living Daylights, The Last Temptation of Christ, Lawrence of Arabia, Kundun, The Mummy, Gladiator en Alexander. U verblijft midden in de eeuwenoude kasbah in een klein en eenvoudig hotel, maar het is wél gesitueerd in één van de oude gebouwen van Ait Ben Haddou. Dankzij de ligging kunt u Aït Ben Haddou al wandelend verkennen en genieten van de schitterende uitzichten die de hoger gelegen delen van de kasbah te bieden hebben over de droge omgeving. 

Dag 10

Na een laatste wandeling door Aït Ben Haddou, klimt u (met de auto) over de indrukwekkende en kleurrijke 2260m hoge Tizi N’Tichka pas. Vanaf de pas zakt u langzaam maar zeker het vruchtbare dal in waarin Marrakech ligt. In de Koningsstad Marrakech verblijft u in Riad Cherrata, midden in de Medina.

Dag 11

Voor de middag neemt de gids u mee voor een cultural tour door de medina van Marrakech. Al wandelend door de medina schieten er beelden aan u voorbij van moskeeën, hammams, traditionele bakkerijtjes, fondouks (oude karavaan herbergen) en fonteinen met Arabische inscripties. Het is een drukte van belang en iedereen lijkt hardwerkend onderweg naar zijn eigen doel. U bekijkt de Koutoubia minaret, die Marrakech domineert en gezien wordt als meesterwerk van Islamitische architectuur. U bezoekt de 14e eeuwse Ben Youssef Medrassa, vroeger de Koranschool, met zijn prachtige interieur; de 12e eeuwse Kubba El Baroudyine, met zijn opvallende koepel, het laatste overlevende Almoravid kunstwerk in Marrakech. Het gaat verder naar het Menebhi paleis in typisch 19e eeuwse Marokkaanse architectuur, waar tegenwoordig het Musée de Marrakech is gehuisvest en het gaat de verder soukhs in. Via de veel nauwe straatjes, tegen de zon beschermd door hangende doeken, komt u op het wereldberoemde Jemaa el Fna plein. Door de eeuwen heen verzamelden hier de lokale gemeenschap en karavaan stoeten voor het nodige entertainment, feesten, roddels en zaken. U mengt zich hier tussen de muzikanten, acrobaten, slangenbezweerders, verhalen vertellers, water- en sinaasappelsap verkopers. Dan is het tijd voor een koele drank op een van de vele terrassen, van waaruit u een prachtig zicht hebt op het sfeervolle en van de activiteiten bruisende plein.

Dag 12

Marrakech at leisure – Tip: Ga dineren in een van de vele eettentjes die tegen het einde van de middag driftig worden opgesteld (volgens precieze procedures; iedereen op zijn eigen genummerde plaats) op het Jemaa El Fna plein. Let wel op de prijzen, want ze willen er hier wel af en toe een slaatje uit slaan. De sfeer is echter ongeëvenaard!

Dag 13

Marrakech at leisure – Tip: Ga dineren in een van de vele yuppieachtige lounge restaurants. Prima maaltijden in bijna paleisachtige sferen. Marrakech staat er vol mee! Raadpleeg het hotel voor de restaurants die momenteel weer het hipste zijn.

Dag 14

In de ochtend wordt u in het hotel opgehaald voor uw privé transfer naar het witte kustplaatsje Essaouira. Essaouira is zowel een druk bezig havenstadje als een strandbestemming. Het is een betrekkelijk compact stadje met een schitterend ommuurde medina. Essaouira was al in de 15e eeuw een Portugese stad bekend als Mogador. Essaouira is de meest populaire Marokkaanse kustplaats aan de Atlantische oceaan. Binnen de stadsmuren vind je een labyrint van nauwe sfeervolle straatjes, rustige pleintjes en vele kunstenaars in hun kleine ateliers. Vanwege de sterke kust winden is Essaouira ook hét windsurf centrum van Marokko geworden.

Dag 15

Essaouira at leisure.

Dag 16

In de ochtend wordt u in het hotel opgehaald voor uw privé transfer terug naar het vliegveld van Marrakech. Van daaruit vliegt u aan het einde van de ochtend weer terug naar Amsterdam.

 

 

 

Wanneer u een voorbeeldreis wilt ontvangen, sturen wij u hem graag toe. Vult u graag het onderstaande formulier in of neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom

in Afrika


Reizigersreacties

"We hebben een fantastische vakantie gehad, nog beter dan ik had verwacht. Marrakech is een ontzettend leuke stad, we hadden prima weer en het hotel was super! Fijne kamers en goed personeel, top locatie, bijzonder aangenaam zwembad. De vlucht terug was wegens slecht weer een paar uur vertraagd maar daar kan niemand iets aan doen. Dus een prima vakantie, bedankt voor de goede organisatie."

Fam. Stokbroekx (Utrecht)

"Onze vakantie naar Marrakech was fantastisch! We hebben best aardig weer gehad en genoten wat die totaal andere wereld. Nou je had gelijk hoor, wat een super hotel! En alles was weer goed geregeld! Heel fijn………we werden netjes opgehaald en erg leuk ontvangen met onze naambordjes. De volgende dag hebben we ons ondergedompeld en het leven in en rond de soeks. Werkelijk alles hebben we lopend gedaan op du Jardin de Majorelle na. De eerste dag gedineerd bij El Fenn en later in de week er ook nog een keer geluncht op het dakterras. Echt fantastisch! Ook zijn we een keer gaan dineren bij Dar Moha….super! Maar ook in het hotel was het eten heerlijk. Een lunch bij café Arabe is ook een aanrader. Heel trendy op het dakterras. In de nieuwe wijk koffie bij Grand café de la post is erg leuk en ook bij Kremm café….. Als je het zo leest hebben we alleen maar gegeten maar dit waren echt allemaal leuke trendy tentjes en heerlijke gerechten….erugg belangrijk tijdens je vakantie natuurlijk haha! Op de valreep hadden we ook nog literair café Dar Cherifa gevonden ….. super! en ondertussen maar de sfeer geuren gebruiken gewoontes van deze mooie lieve mensen opsnuiven…..echt super allemaal!!  Dank Huub van ons allebei voor weer een super geregelde reis!"

Fam. van Steenis (Schiedam)

"Marokko is een land dat je direct verrast. De vele kleuren en geuren die elkaar constant afwisselen in combinatie met de Afrikaanse gastvrijheid heeft ons zeer verrast. Het op eigen gelegenheid door het land reizen is zeer veilig en aangenaam. De afwisselende landschappen met hun vele kleuren en geuren en de vriendelijke behulpzame bevolking maakten dit tot een waar feestje."

Fam. Geertzen (Breda)