Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Cuba

Het Cuba van Fidel Castro en Che Guevara

Cuba blijft (nog steeds!) een bijzonder land. Wanneer de revolutionairen onder leiding van Fidel en Raul Castro en Che Guevara aan het einde van de jaren ‘50 in Cuba de macht overnemen van de Amerikaanse imperialisten en hun vazal Batista, ontstaat er een geheel nieuw Cuba. Ondanks de propaganda die wordt gemaakt voor de nieuwe socialistische samenleving (“Patria o Muerte”) gaat het economisch snel bergafwaarts.De grote monumentale appartementen in de oude stad van Havana worden onteigend. Tussen de bestaande vloeren en plafonds kan gemakkelijk nog een extra vloer worden aangebracht. Zo kunnen er gemakkelijk 10-20 gezinnen in worden ondergebracht, die vanuit het platteland komen. Onderhoud aan de gebouwen komt geheel tot stilstand en binnen 20 jaar is de stad al totaal vervallen.

Armoede en Muziek

Cuba maakte in 40 jaar een grote val naar armoede en gebrek aan vrijwel alles. Bij de aanstelling van Raul Castro in 2004 werden er aan het Cubaanse volk nieuwe vrijheden beloofd, maar zoals zo vaak was het vooral retoriek. Er veranderde vrijwel niets. Toch zetten de beperkingen van het leven de mens ook aan tot mooie dingen en in Cuba vertaalde zich dat naar prachtige muziek. De Buena Vista Social Club bracht die muziek naar de buitenwereld en zette Cuba op de kaart voor nieuwsgierige reizigers, aangetrokken door de bijzondere staat van het land. Intussen zijn er weer vele jaren verstreken zonder noemenswaardige verbeteringen. De huidige reizigers zien vandaag dan ook nog steeds de extra vloeren in de monumentale panden en de oude Nederlandse stadsbus uit de 80-er jaren voorbij rijden, met bestemming Zierikzee...

Een unieke bestemming: Cuba!

En precies dat alles bij elkaar maakt Cuba een bijzondere bestemming. Waar ter wereld heeft de tijd en de ontwikkeling zo stilgestaan. Waar houdt men oude Amerikaanse automobielen uit de 50-er jaren tot op heden met vallen en opstaan op de been? Autosnelwegen liggen er leeg bij en het belangrijkste vervoer erover is per fiets of te voet. De koloniale binnenstad van Havana (Havana Viejo) is grotendeels verpauperd. Natuurlijk is er wel het een en ander gerestaureerd in de afgelopen jaren. Maar Cuba blijft een groot open lucht museum. Een open lucht museum vol van muziek! Op 'elke straathoek' vind je kleine muziekgezelschappen. Zij zorgen voor de typisch Cubaanse sfeer met hun salsa, son en rumba muziek. De door de Buena Vista Social Club wereldberoemde Cubaanse melodieën zingen door de straten en over de pleinen. Zowel de lokale bevolking als menig "extranjero" laat spontaan de salsaheupen swingen.

Cuba voorbeeldreis – 23 dagen

Richtprijs: 3350 p.p. excl. vluchten. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid etc.

 

Havana – Valle de Vinales – Cayo Levisa – Cienfuegos – Trinidad –Camaguey – Cayo Saetia – Baracoa – Guantanamo – Santiago de Cuba – Havana

 

“Cuba Libre”

Dag 1

Vanaf Amsterdam vliegt u op eigen gelegenheid met KLM rechtstreeks naar Havana, de hoofdstad van Cuba. Hier arriveert u in de loop van de middag. Uw privé transfer staat op u te wachten en brengt u op comfortabele wijze naar uw hotel. U kunt verder op eigen gelegenheid de rest van de dag iets ondernemen. Na een lange vlucht zult u wel een goede nachtrust kunnen gebruiken.

Dag 2 en 3

Havana at Leisure – Het is heerlijk om in de oude stad rond te slenteren en te kijken naar het dagelijkse Cubaanse leven  op straat; een koffie te drinken op een terrasje op de Plaza de Cathedral, onder de arcades aan Plaza de Armas,  of bij hotel Inglaterra. Waar u ook gaat zitten of loopt, overal hoort u de Cubaanse livemuziek die in Havana de sfeer bepaalt, met bijbehorende salsadansende mensen. Er zijn vele bezienswaardigheden in Havana die een bezoek waard zijn, zoals de kathedraal, het Capitool regeringsgebouw, het theater, de Malecon, de beroemde Tropicana, La Floridita en La Bodeguita del Medio, favoriete cafés waar Ernest Hemingway graag was, of het historische hotel Nacional (niet zo goed gelegen om te verblijven, maar een bezoek zeker de moeite waard). Vergeet op zondag ook de bijzondere kunstmarkt nabij de haven niet! Vandaag gaat u uw huurauto ophalen.

Dag 4

U gaat vandaag op eigen gelegenheid met uw huurauto de drukke stad Havana verlaten. De tocht gaat door het westelijke deel van Cuba naar de tabak en sigaren hoofdstad Pinar del Rio en dan door naar de prachtige vallei van Vinales; een van de mooiste gebieden van Cuba. U rijdt dwars door de regio van Cuba’s tabaksplantages. Het hotel Los Jazmines is prachtig gelegen met een onvergetelijk uitzicht over de vallei van Vinales.

Dag 5

Valle de Vinales at leisure – Huur een fiets en maak tochten door de omgeving langs de vele sfeervolle tabaksvelden en door de groene natuur. Neem een kijkje in het kleine plaatsje Vinales of wandel vanuit het hotel de vallei in en probeer een praatje te maken met de lokale boeren die op hun land aan het werk zijn, of werk zelf even mee! Onvergetelijk!

Dag 6

Vandaag rijdt u van Vinales naar het kleine plaatsje Palma Rubia. Het is gelegen aan de noordwestkust van Cuba, aan de Golf van Mexico. U parkeert de auto bij de jetty van waaruit de boot u in ongeveer 30 minuten naar het eiland Cayo Levisa brengt. Hier logeert u de komende drie nachten in het enige hotel op het eiland.

Dag 7 en 8

Twee hele dagen rust op het prachtige Cayo Levisa. Het kost weinig moeite om te genieten op dit tropische paradijs. Het is een onder meer een excellente plek voor scuba diving of om te snorkelen.

Dag 9

Vandaag staat de Varkensbaai op het programma, gelegen in de provincie Mantanzas. De kust van de baai geniet een nog bijna ongerepte rust. De baai zelf is bekend geworden door het beruchte Varkensbaai-incident: de mislukte invasie van Cuba in 1961 door Cubaanse ballingen, gesteund door de CIA. Het Museo de la Intervencion in Giron herinnert hieraan. U vervolgt de tocht verder tot aan de havenstad Cienfuegos. Cienfuegos is een universiteitsstad, gebouwd aan een grote, wat vervuilde, baai met slechts een kleine strook strand op de kop van het schiereiland Punta Gorda. De boulevard richting Punta Gorda heet, net als in Havana, de Malecon. Het gedeeltelijk gerestaureerde centrum heeft veel statige gebouwen en kleurrijke huizen.

Dag 10

Via een omweg die door Santa Clara leidt, waardoor u even de gelegenheid hebt daar de stad te bekijken rijdt u vandaag verder naar Trinidad. Trinidad is de parel van Cuba. Het is een van de best bewaarde steden in het hele Caribische gebied uit de tijd dat suikerhandel de belangrijkste vorm van inkomsten was. Het oudste deel van dit koloniale stadje is prachtig gerestaureerd sinds Trinidad in 1988 werd opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. U verblijft de komende drie nachten in Trinidad.

Dag 11

Na het ontbijt gaat u een bezoek brengen aan de prachtige Valle de los Ingenios (vallei van de suikerfabrieken), ook een UNESCO Werelderfgoed. De drie valleien, San Luis, Santa Rosa en Meyer vormden het hart van de suikerproductie in de 19e eeuw, toen Cuba de grootste suikerproducent ter wereld was. Er stonden in die tijd wel 50 suikerfabrieken en er werkten zo’n 30.000 slaven op de suikerrietplantages. Tegenwoordig resteert van de meeste suikerfabrieken slechts een ruïne, echter bij Guachinango is het plantagehuis nog intact en bij Manaca Iznaga staat nog steeds de 45 meter hoge 19e -eeuwse toren (destijds de hoogste van heel Cuba) die vooral macht uitstraalde.

Dag 12 

Trinidad at leisure – U kunt bijvoorbeeld een wandeling gaan maken in de Topes de Collantes, dat ongeveer 30 minuten rijden ten noorden van Trinidad ligt. Topes de Collantes ligt 800 meter boven zeeniveau. Je kunt wandelen via het bos naar de Salto del Caburní. Dit is een waterval bij een steile rotswand. Het water vormt een grote poel waar je kunt zwemmen. De waterval is alleen te voet te bereiken door een ongerept tropisch bos met vreemde rotsformaties. Ook is er een grot, La Batata, met een ondergrondse rivier. Het is raadzaam om bij een hotel na te vragen waar de wandelroute begint, want er staat in de omgeving vrijwel niets aangegeven. Het is prachtig om door de omgeving met enkele prachtige uitzichtpunten, heen te rijden.

Dag 13

Na het ontbijt rijdt u oostwaarts naar de stad Camagüey. De stad is genoemd naar de oorspronkelijke indiaanse bewoners. Onderweg doet u vandaag zoveel interessante beelden op, dat het prima is dat er in Camagüey zelf eigenlijk niet zoveel te zien en te doen is. Een wandeling door het oude centrum met zijn kleurrijke huisjes is heerlijk ontspannend.

Dag 14

Onderweg naar Cayo Saetia rijdt u vandaag door het wijde landschap van de Las Tunas en Holguín provincies, met zijn maïs en suikerriet landbouw, hier en daar een traditioneel dorpje en wat veehouderijen. Met uitzondering van lokale boeren die te paard van hun velden naar huis rijden zal de weg in dit gebied grotendeels leeg zijn vandaag. Na verloop van tijd nadert u de noordelijke kust van Cuba weer en bij het plaatsje Cayo Saetia eindigt de tocht vandaag.

Dag 15

Cayo Saetia at leisure – In de omgeving van uw verblijf op Cayo Saetia liggen een twaalftal maagdelijke witte zandstranden zoals El Peñon (de rots), Almendra (amandel) and Gaviota (meeuw). De dichte vegetatie bereikt vaak de stranden, waardoor je het gevoel krijgt dat je in een verloren oase aan een blauwe zee bent aangeland.

Dag 16

Vandaag rijdt u over slechte wegen verder oostwaarts tot aan het kleine plaatsje Baracoa. Dit was in 1511 de eerste Spaanse nederzetting en tevens hoofdstad van Cuba. Het werd in die tijd Ciudad Primada (de eerste stad) genoemd en is gelegen op de plaats waar Columbus voor het eerst op Cuba kwam. Het gebied rondom Baracoa zorgt vooral voor de productie van bananen, kokosnoten en cacao. Onderweg komt u langs het Parque Nacional Alejandro de Humboldt, dat u mogelijk een bezoek wilt brengen.

Dag 17

Vandaag is de laatste dag van de lange route naar het oosten. In feit rijdt u zelfs weer naar het westen vandaag, want Baracoa was het oostelijkste punt van uw reis. De route gaat via Guantánamo naar Santiago de Cuba, de tweede stad van Cuba op 870 km van Havana. Sinds de stichting in 1515 door Velazques-de Cuellar, heeft deze stad een roerige historie doorgemaakt. Behalve in Spaanse handen was de stad ook in Franse, Engelse en Amerikaanse handen en is het een centrum van slavenhandel geweest. Door dit alles heeft Santiago een zeer Caribische sfeer. Op 1 januari 1959 proclameerde Fidel Castro vanaf het stadhuis balkon de overwinning van de Cubaanse revolutie. Vanavond brengt u uw huurauto terug en zult u de komende drie nachten verblijven in hotel Casa Granda Santiago de Cuba, midden in de stad.

Dag 18

Vandaag maakt u een halve dag cultureel historische wandeling door Santiago met een lokale gids.

Dag 19

Nog een dag om te genieten van Santiago – De versmelting van Franse, Spaanse en Afrikaanse culturen komt volledig tot uiting in de stad waar de Cubaanse Son muziek is geboren. Santiago is na Havana de beste plek om van fantastische livemuziek te genieten in een betoverende omgeving. Veel minder veramerikaniseerd als Havana, heeft Santiago met name een Caribische sfeer. In Oud Santiago kunt u heerlijk wandelen. Bezoek de kathedraal en het Museo del Carnaval. De Calle Heredia met zijn fotogenieke koloniale gebouwen is Santiago’s beroemdste straat. Vlakbij ligt ook het Museo Emilio Bacardi met een van Cuba’s beste kunstverzamelingen. Ook de oude Fabrica de Ron Caney(vroeger Bacardi) ligt in de buurt. Helaas zijn er geen bezoeken meer mogelijk, maar een klein rum winkeltje om de hoek doet altijd wonderen!

Dag 20

U neemt vandaag de ochtendvlucht van Santiago naar Havana. Bij aankomst wordt u daar naar uw hotel gebracht, deze ligt een eindje buiten Havana Viejo. Het hotel beschikt over een zwembad in de tuin, hetgeen in Havana een heerlijk bezit is. 

Dag 21

In de ochtend maakt u een paar uur fietstocht door Havana; op zoek naar delen van de stad waar toeristen niet zo gauw komen. Uw lokale gids wijst u de weg. Na de fietstocht kunt u de rest van de dag doen waar u zin in heeft. Dit is uw laatste echte dag in Cuba, geniet er van!

Dag 22

Na de lunch zal er een transfer voor u klaar staan om u naar het vliegveld te brengen. U vliegt op eigen gelegenheid terug naar Schiphol.

Dag 23

Aankomst Amsterdam Schiphol in de ochtend.

 

Wanneer u een voorbeeldreis wilt ontvangen, sturen wij u hem graag toe. Vult u graag het onderstaande formulier in of neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.