Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Ecuador

Ecuador: thuisland van de Galapagos!

Ecuador is een van de kleinste landen van Zuid Amerika. Maar net als de meeste andere Andeslanden is het een land met een rijke culturele en historische achtergrond. Koloniale kerken en kloosters in Quito en Cuenca. Kleurrijke traditionele markten op het platteland, waarvan Otavalo natuurlijk de beroemdste is. Cultuur en historie worden omlijst door prachtige landschappen, variërend van jungle en tropisch regenwoud tot ijzige vulkanen. En als pièce de resistance natuurlijk de Galapagos eilanden, die ongeveer 1000 km verderop in de Stille Oceaan liggen. Veel reizigers gebruiken het vaste land van Ecuador als een korte stop op weg naar de Galapagos. Maar voor de reizigers die ook voor Ecuador wat meer de tijd nemen ligt een aangename verrassing te wachten! In Ecuador kunt u overnachten in prachtige hotels en grote haciënda's. Het is een en al genieten voor zowel cultuur- als natuurliefhebbers.

Combineer de cultuur van Quito en Otavalo met de Amazone natuur

Ecuador's hoofdstad Quito ligt net een fractie ten zuiden van de evenaar, op 2850 m boven zeeniveau. Het is een mooie oude koloniale stad met een groot UNESCO historisch centrum. Omgeven door 14 vulkanen zou men kunnen zeggen dat er 'never a dull moment' is. Niet ver ten noorden van Quito ligt een van de mooiste en kleurrijkste markten van Zuid Amerika, Otavalo. Hier wordt vooral handwerk, leerbewerking, houtsnijwerk en textiel verkocht en de handel heeft het een florerende plaats gemaakt. Vanuit Quito naar het oosten is het mogelijk om per boot de Amazone jungle in te zakken. Bijvoorbeeld naar het Napo Wildlife Center in het Yasuni National Park met zijn 1 miljoen hectare groot jungle regenwoud.

De route naar het zuiden, van Quito naar Cuenca

Onder leiding van chauffeur en gids of zelfstandig met een huurauto kunt u het land verder naar het zuiden ontdekken en genieten van de prachtige landschappen en mensen. Verblijf bijvoorbeeld nabij de Cotopaxi en Chimborazo vulkanen in sfeervolle haciënda's, van waaruit verschillende activiteiten kunnen worden ondernomen, zoals paardrijden, wandelen of mountainbiken. Het meer van San Pablo, de kleurrijke markten, majestueuze vulkanen en de bijzondere treinrit naar de Duivelsneus in Riobamba, maken het een prachtige tocht. In Cuenca, de hoofdstad van de provincie Azuay, lieten de Inca hun voetstappen achter. Het stadscentrum is dan ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Cuenca is tevens bekend vanwege de de omvangrijke keramiekindustrie en de fabricage van de beroemde panamahoeden.  

Fotocredits: Iris Sijm


 

Ecuador & Galapagos voorbeeldreis – 24 dagen

Richtprijs 7500 pp excl. vluchten. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid etc.

 

Quito – Otavalo – Cotacachi – Coca – Napo Wildlife Center – Papallacta Cotopaxi – Latacunga – Riobamba – Chimborazo – Nazir del Diablo – Cuenca Inga Purca – Guayaquil – Galapagos Archipel: Baltra, Santa Cruz, Floreana, Isabela, Tortuga, Las Tintoreras – Quito

 

“Treasure”

Dag 1

Vandaag vliegt u in de ochtend vanuit Schiphol met een directe KLM vlucht naar Quito (Ecuador). Daar wordt u aan het einde van de middag (na een vlucht van 12 uren) opgewacht door uw gids die zorgt voor een comfortabel vervoer naar hotel La Casona de la Ronda in het hartje van de stad. U gebruikt de rest van de dag om te acclimatiseren en een eerste indruk van de omgeving te krijgen.

Dag 2

Vandaag een vroeg ontbijt, want vandaag is het zaterdag! Er staat een lange privé dagtour naar Otavalo op het programma onder leiding van een Engelssprekende gids. Onderweg kunt u genieten van de prachtige landschappen en het spectaculaire Meer van San Pablo. In Cayambe wordt er gestopt bij het Equatorial monument om enkele typische lokale producten (w.o. heerlijke kaas) te proeven. In Otavalo hebt u alle gelegenheid om uitgebreid over de lokale zaterdagmarkt te slenteren en de kleurrijke handwerken te bekijken. Daarna staat er een heerlijke lunch op u te wachten in een hacienda in de omgeving. ’s Middags bezoekt u het plaatsje Cotacachi, waar u kunt genieten van de mooiste leder producten gemaakt door Ecuador beste leder ambachtsmannen. Na een afsluitende wandeling aan het Cuicocha Kratermeer vertrekt u weer terug naar Quito.

Dag 3

Quito at leisure.

Dag 4

Na het ontbijt transfer naar het vliegveld voor de lucht naar Coca. Coca ligt ongeveer 200 km ten oosten van Quito in het Amazonebekken. Het is dus maar een korte vlucht. In Coca aangekomen wordt u opgepikt door de organisatie van het Napo Wildlife Center (NWC). Zij zorgen voor een comfortabele transfer naar het de ingang van het Añangu Reserve en het Yasuní National Park door middel van een 2 uur durende motorboot tocht over de Napo rivier. Van daar gaat het verder in kano’s (gemotoriseerd vervoer is niet toegestaan in het Añangu Reserve) naar de lodge van het NWC. Uw Napo Wildlife Center ervaring begint al tijdens deze tocht op het zwarte water van de Añangu. De kanotocht, over water dat op zwarte thee lijkt en door een mysterieus schaduwrijk regenwoud, met de bijbehorende flora en fauna is de perfecte introductie in Amazonia. Kijk uit naar bewegingen in het woud. Het kan een groep apen zijn, een paar luidruchtige papegaaien, raaruitziende hoatzin vogels of een stel reuzenotters.

Dag 5

Al vroeg in de ochtend gaat u er op uit om een van de beste papegaaien ‘claylicks’ van Ecuador te gaan bezoeken. Deze ligt ongeveer een uur varen van de lodge en u arriveert hier net voordat de papegaaien activiteit hier losbarst. Niet minder dan 11 verschillende soorten parkieten, papegaaien en ara’s  bezoeken deze claylick. Later maakt u een wandeltocht door het regenwoud om een bezoek te brengen aan de Kichwa community van Añangu waar u enige tijd doorbrengt met een lokale familie en inzicht krijgt in hun dagelijkse activiteiten. Een volgende wandeling door een stuk ‘terra firme forest’ (deel van het regenwoud dat niet regelmatig onder water komt te staan) brengt u bij een tweede claylick waar U met behulp van de juiste weersomstandigheden weer andere papegaaien, parkieten en ara’s kunt aantreffen. Een lunch box wordt geserveerd in het claylick observatorium. Laat op de middag komt u weer terug bij de lodge.

Dag 6

Na het ontbijt gaat u letterlijk de hoogte in. Op 36 meter hoogte gaat u de ‘Canopy Tower’ op; een schitterende manier om het leven op deze hoogte te ervaren. Terwijl u de veilige toren beklimt passeert u als het ware door diverse leeflagen van het regenwoud en eindigt bovenin een gigantische Ceiba boom. Het houten platform bovenin de boom geeft u een uitzicht dat voorheen alleen voor vogels was voorbehouden. Er is geen betere ‘Canopy‘ ervaring in oostelijk Ecuador. Het leven in de boomtoppen van het regenwoud in een openbaring: Blauwgele ara’s vliegen voorbij, spinaapjes zoeken in de bomen naar fruit, grote toekans maken hun schreeuwende geluiden, vogels die u vanaf de grond nooit zou kunnen zien zitten opeens in de takken naast u. Een hele nieuwe wereld gaat voor u open. Voor de lunch gaat u terug naar de lodge. ’s Middags maakt u een lange wandeling door het oerbos, op zoek naar zijn bewoners zoals hagedissen, goudgemantelde tamarin aapjes en zo veel meer! Na de wandeling gaat u per kano het water weer op met de kans om een reuzenotter familie aan het werk te zien.

Dag 7

De terugweg naar Coca verloopt in omgekeerde richting als 3 dagen geleden. Uw laatste uren op de wateren van van het Añangu Reserve onderweg zijn nog steeds één lange ontmoeting met de natuur en er zijn kansen om nog meer reuzenotters te zien of zelfs misschien een indrukwekkende monksaki aap. U laat een prachtig gebied achter u, maar neemt de mooiste herinneringen voor altijd met u mee naar huis.

Wanneer u vanuit Coca weer teruggevlogen bent naar Quito haalt u op het vliegveld de huurauto op, waarmee u de komende dagen langzaam zuidwaarts gaat rijden. De bestemming voor vandaag is het kleine plaatsje Papallacta, een klein dorp in Ecuador op een hoogte van 3.300 meter in het Andes-gebergte, ongeveer 70 km ten zuidoosten van Quito. De bezienswaardige rit van Quito naar Papallacta leidt door verschillende steden en kleine dorpen alvorens te stijgen naar een top boven de 4.000 meter waar bergen en gletsjers zichtbaar zijn. Afdalend van de top naar Papallacta komt u door een gebied waar het eco-systeem verandert van Alpen-gebied in tropisch oerwoud.  Het dorp Papallacta zelf staat niet bekend als toeristische bestemming maar herbergt diverse termen. U verblijft in het bekendste hotel met één van deze termen. Pas op het water is héét!

Dag 8

Vandaag een hele dag om te genieten in en rond de prachtige en rustgevende termen van Papallacta.

Dag 9

Na het ontbijt maakt u zich klaar voor een rustige rit zuidwaarts naar de imposante Cotopaxi vulkaan. De rit is vandaag slechts ongeveer 110 km, maar kost toch gemakkelijk 2 – 3 uur, zeker als u onderweg nog een aantal stops maakt om van de omgeving te genieten en mooie foto’s te maken. Wanneer u de Cotopaxi in al zijn glorie ziet liggen (indien niet in de mist), dan komt u in de buurt van uw hotel voor deze nacht. Het is de Hacienda El Porvenir. Van hieruit kunt u met de auto een heel eind de Cotopaxi oprijden en een wandeling maken op de flanken van de vulkaan. 

Dag 10

U kunt op uw gemak ontbijten vanochtend want u hebt alle tijd om vandaag de rit naar Latacunga te maken. De afstand is slechts 70 km over de Panamerican highway. Latacunga is ligt op een plateau op een hoogte van 2800 meter en heeft ongeveer 50.000 inwoners, waarvan het grootste deel inheemse indiaan is. In het centrum bevindt zich koloniale huizen, straatjes, pleinen en parken. Het is de belangrijkste stad voor de dorpen in de omgeving die meer in de bergen gelegen zijn, zoals Saquisilí, Sígchos, Isinliví, Guantaló, Quilotoa en Pujuilí. Voor de markt op woensdag en zaterdag reizen de inheemse vrouwen naar Latacunga met hun gekweekte gewassen. Veel mannen werken doordeweeks in Latacunga en keren in het weekend terug. Aangekomen in Latacunga hebt u genoeg tijd om op uw gemak het Ethnologisch museum te gaan bezoeken.

Dag 11

De route gaat vandaag verder zuidwaarts met als eindbestemming Riobamba. Onderweg kunt u een omweg maken via de plaats Banos, met zijn Agoyan waterval. Het enige wat Riobamba zelf echt te bieden heeft is de Basilica, de enige ronde kerk in Ecuador en geheel ontworpen, gebouwd en gedecoreerd door lokale mensen van Riobamba. De kerk is alleen op zondag en ’s avonds na 18.00 uur open. Op zaterdag komen duizenden mensen uit omliggende dorpen per truck, kar, ezel of te voet met enorme ladingen spullen, naar de markt. Het levert een kleurrijke schouwspel op van alle mensen en hun koopwaar. 

Dag 12

Riobamba ligt net ten zuiden van het mooie Chimborazo reservaat met de hoogste vulkaan van Ecuador (6310 meter). Vandaag staat de hele dag ter beschikking om op eigen gelegenheid een tocht naar het Chimborazo fauna reserve te gaan maken.

Dag 13

Vanaf het treinstation van Riobamba vertrekt er een trein die door het ‘Nariz Del Diablo’ gebied rijdt. De Duivelsneus is een vorm in de gele rotsen waar met enige fantasie een neus van een akelige man uit te halen is, en is omgeven door een vrij droog en mysterieus berglandschap. Een dagretour met deze trein staat bij veel Ecuador reizigers op het verlanglijstje. Het is best een spannende aangelegenheid om deze tocht te maken. U heeft het beste uitzicht vanaf het dak van de trein, tussen de lokale mensen. De trein rijdt door Cajabamba, de Colta meren en een het kleine Guamote dorpje. Om 10.30 klimt de trein naar het hooggelegen Alausí. Hierna komt het hoogtepunt van de reis: de trein zigzagt op naar de 45 graden steile Duivelsneus. Daarna gaat de rit terug naar Alausí. Om 13.30 vertrekt de trein vanuit Alausí terug naar Riobamba en komt daar om 17.00 weer aan. Let op: de trein rijdt alleen op woensdag, vrijdag en zondag en vertrekt om 7.00 vanaf het station van Riobamba. Het hooggelegen Alausí is een halte op de trein vanuit Riobamba en wordt door velen als het juweeltje van de streek gezien.

Dag 14

Na het spannende avontuur van gisteren kunt u het vandaag weer een beetje rustiger aan doen. U rijdt verder naar het zuiden naar de prachtige stad Cuenca. Omdat de te rijden afstand vandaag ongeveer 200 km is, heeft u alle tijd om van Cuenca te genieten. 

Dag 15

Vandaag staat een soort verbindingsdag op het programma. U rijdt van Cuenca naar de grootste stad van Ecuador: Guayaquil. U levert de huurauto in op het vliegveld van Guayaquil en neemt de hotelshuttle naar het midden in de stad gelegen hotel Hampton Inn. Omdat vrijwel alle oude gebouwen in Guayaquil in 1942 door een aardbeving met de grond gelijk zijn gemaakt heeft de stad niet de koloniale allure van Quito. Maar in de afgelopen jaren heeft men wel aan de rivieroever de ‘Malecon 2000’ gebouwd. Een groot modern gebied met winkelcentra, tuinen, restaurants, musea, bioscopen en kunstgalerijen. Hierdoor is er weer een heel nieuw en levenslustig elan in de stad gekomen.

Dag 16

Al vroeg in de ochtend neemt u de hotelshuttle naar het vliegveld van Guayaquil. Vandaag vliegt u naar de Galapagos Archipel! Na de landing op Baltra airport wordt u opgewacht door Uw gids die U meeneemt met de veerboot naar het nabijgelegen eiland Santa Cruz. Daar verblijft u in de Red Mangrove Aventura Lodge in Puerto Ayora. Kort na het inchecken neemt uw gids u al mee voor het eerste avontuur op de Galapagos. U vertrekt naar Loberia waar u kunt snorkelen met zeeleeuwen. In Tortuga Bay ziet u in de ondiepe wateren kleine rifhaaien en stekelroggen zwemmen en is er ook gelegenheid om zelf te zwemmen. Dan wandelt u naar een broedplaats van zeeleguanen alvorens langzaam aan via een cactusbos weer naar uw lodge terug te lopen. 

Dag 17

Na een goed ontbijt in de lodge gaat uw Galapagos avontuur verder met een trip naar “Los Gemelos” (de tweeling), twee enorme ingestorte lavakamers die een teken zijn van de enorme krachten van de natuur. Onderweg geniet u van de grote biodiversiteit van de Santa Cruz Highlands. Zo bezoekt u onder meer de habitat van de reuzen Galapagos schildpad. Ze zien er niet alleen prehistorisch uit, maar wacht vooral even tot je hun geluiden hoort! Onvergetelijk! Ook brengt u een bezoek aan een indrukwekkende 450 meter lange lavatunnel met stalactieten en stalagmieten, zwavel en mineraalkleurige wanden. Na de lunch in de lodge vertrekt u voor een 2 uur durende speedboot overtocht naar het eiland Floreana. U checkt in bij de geheel van dennenhout gebouwde Red Mangrove Floreana Lodge, op 5 minuten lopen van het plaatsje Puerto Velasco Ibarra en op 3 minuten lopen van La Loberia waar u de zeeleeuwen in hun natuurlijke omgeving kunt observeren.

Dag 18

U geniet het ontbijt in een plaatselijk restaurantje, alvorens met een open-air bus richting de hooglanden van Floreana te trekken. U arriveert bij Asilo de la Paz (Asiel van de Vrede) met zijn natuurlijke waterbron en Cueva de los Piratas (Piratengrot), die door piraten is uitgehouwen in de zachte steensoort. Vanaf de Cerro Pajas (Vogelheuvel) kunt u genieten van een groots uitzicht over het eiland en kunt u de Floreana vinken observeren. Tenslotte sluit U het bezoek aan Floreana af met een bezoek aan een schildpaddenreservaat waar u deze grote dieren weer van dichtbij kunt ontmoeten. Dan maakt u de 2 uur durende overtocht per boot naar Isabela. Vlak voor aankomst vaart U langs het eilandje Tortuga met zijn kleurrijke fregatvogels en blauwvoetige jan-van-genten. Bij aankomst in het heldere groene water bij de haven van Isabela kun je zeeschildpadden, pinguïns en zeeleeuwen zien zwemmen. Wat een belevenis! U arriveert bij de Red Mangrove Isabela Lodge waar een warme lunch er prima ingaat. ´s Middags vaart u naar het eilandje Las Tintoreras. De warme en ondiepe baai met mangroven is een uitstekende snorkelplek. Er zijn onder meer (ongevaarlijke) witpuntrifhaaien, zeeleeuwen, pinguïns en natuurlijk de mysterieuze mangroven onder het wateroppervlak.

Dag 19

Na het ontbijt klimt u vanuit het kleine plaatsje Puerto Villamil per lokaal vervoer door de vochtige hooglanden van Isabela naar de hellingen van de Sierra Negra vulkaan. Daarna trekt u verder naar de krater. Met zijn diameter van bijna 10 km is het de tweede grootste krater ter wereld. Genietend van de adembenemende vergezichten en een kleine snack kunt u hier even uitrusten. Voor de hardliners is er de mogelijkheid om via een moeilijk tracé naar de Chico vulkaan te trekken waar volop fumarolen zijn en ook weer schitterende uitzichten. In Campo Duro krijgt u een lunch. Het is een mooi kamp waar je lekker kunt relaxen, maar waar ook in samenwerking met het Galapagos National Park zorg wordt gedragen voor de reuzen schildpadden. Na de lunch daalt u weer af naar de lodge om de middag naar eigen wens door te brengen. Zwemmen, snorkelen of surfen is volop mogelijk, maar u kunt er ook op de fiets op uit trekken om het eiland verder te verkennen.

Dag 20

Vanochtend staat de “Humedales” (wetlands) tocht op het programma. Via het mooie strand van Long Beach bereikt u het National Park. Daar beklimt u de Cerro Orchilla en brengt u een bezoek aan de “Muro de las Lagrimas” (Muur van tranen). Deze muur is gebouwd door de gevangenen die hier dwangarbeid verrichtten van 1946 tot 1956, toen Isabela een strafkolonie was. Het pad dat naar de Muur leidt is het woongebied van vele lavahagedissen. Aan het einde van de ochtend vaart u per speedboot terug naar de Red Mangrove Aventura Lodge op Santa Cruz. Hier is een lunch alvorens u halverwege de middag een uitgebreid bezoek gaat brengen aan het Charles Darwin Research Station.

Dag 21

Na het ontbijt vertrekt u naar Baltra airport voor uw retourvlucht naar Quito. In Quito wordt u deze keer naar hotel Casa Gangotena gebracht voor uw laatste nachten in Ecuador. Hotel Casa Gangotena is in 2012 door Condé Nast Traveller uitgeroepen tot een van de Hotlist hotels van 2012.

Dag 22

Day at leisure in Quito.

Dag 23

Vandaag hebt u nog een redelijk deel van de dag in Quito. Pas in de loop van de middag komt uw chauffeur u halen voor de transfer naar het vliegveld. U vliegt vanuit Quito met KLM weer terug naar Schiphol. Onderweg is er een tussenstop in Guayaquil.  De herinneringen aan het grote avontuur op de Galapagos eilanden kunnen dan langzaam gaan inzinken.

Dag 24

Aankomst op Amsterdam Schiphol.

 

 

De zogenaamde “Control Visitor Card” die USD $10.- p.p. kost, moet worden betaald op het vliegveld van Quito of Guayaquil voor de check-in.

De zogenaamde “Entrance fee to the Galapagos National Park”, die USD $100,- p.p. kost, moet worden betaald IN CASH (travellercheques of credit cards worden niet geaccepteerd) bij aankomst in de Galapagos op Baltra Airport.

 

Wanneer u een voorbeeldreis wilt ontvangen, sturen wij u hem graag toe. Vult u graag het onderstaande formulier in of neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.