Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Egypte

Egypte farao's tempels piramides en de Nijl

Egypte is een van de mooiste cultuurbestemmingen ter wereld. Door zijn enorme historie van farao's, tempels en piramides en de rivier de Nijl is Egypte terecht wereldberoemd geworden. De enorm grote en drukke stad Caïro blijft altijd fascineren. Het nabijgelegen piramidegebied van Gizeh en Saqqara wordt door veel reizigers bezocht. Alexandrië, mondain gelegen aan de middellandse zee was meer dan 1000 jaar de hoofdstad van Egypte. Zijn vuurtoren was een van de zeven klassieke wereldwonderen. Het aantal Faraonische monumenten aan de Nijl tussen Luxor en Aswan is bijna onuitputtelijk. Natuurlijk is er dan nog het hoogtepunt: De tempel van Abu Simbel aan het Nassermeer. En al deze cultuurschatten zijn ook nog eens gelegen in een bijzonder landschap, zoals de Sahara woestijn, de vruchtbare vallei van de Nijl en de koraalriffen in de Rode Zee.

Nijlcruise

Een van de mooiste manieren om een groot deel van de Egyptische geschiedenis te ervaren is door middel van een Nijlcruise. In enkele dagen vaart u van Luxor naar Aswan. Onderweg worden er diverse stops gemaakt om de mooiste tempels van Egypte te bezoeken. U bezoekt natuurlijk de vallei van de Koningen, waar alle Farao's begraven liggen. Hier bevindt zich onder andere ook het graf van Tutanchamon. De tempel van Hatsjepsut, een van de weinige vrouwelijks Farao's, is ook wereldberoemd. Het is een aaneenschakeling van historie in de Nijl vallei. Onze tip is overigens om altijd de cruise in beide richtingen te maken, dus geen 4 maar 7 of 8 dagen. Hierdoor heeft u wat meer vaartijd en kunt u ook genieten van de cruise zelf. Het is heerlijk om vanaf het schip de diversiteit aan activiteiten op de rivieroever gade te slaan.

Cruise op het Nassermeer

Als u iets meer van de gebaande paden wil doen, denk er dan eens aan om een korte cruise maken op het Nassermeer. Op de M/S Prince Abbas combineert u een bezoek aan de tempel van Abu Simbel met een paar dagen varen op het Nassermeer. Onderweg worden er natuurlijk onder deskundige leiding allerlei interessante stops gemaakt op diverse eilanden waar nog hele afgelegen Nubische tempels te vinden zijn. Natuurlijk adviseren wij u op maat en organiseren wij alles graag voor u. Let op: Een 5* Nijlcruiseschip is niet te vergelijken met een 5* hotel; eerder een 3* hotel. Op de Nijl is het verschil tussen een 4* en 5* schip zeer groot, vandaar dat wij altijd 5* adviseren.

Egypte voorbeeldreis – 11 dagen

Richtprijs: 1900 p.p. excl. vluchten. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid etc.

 

Caïro – Giza – Sakkara – Memphis – Luxor – Esna – Edfu – Kom Ombo – Aswan – Abu Simbel

 

“Pyramids & Nile Treasures”

Dag 1

In de loop van de middag vertrekt u met de Egypt Air vlucht van Schiphol naar Caïro. De vlucht duurt ongeveer 4,5 uur en u arriveert aan het begin van de avond op het vliegveld van Caïro. Hier staat uw privé chauffeur te wachten die u naar Giza (of Gizeh) zal brengen dat aan de zuidkant van Caïro ligt. U logeert in het uniek gelegen Mena House Oberoi hotel, met direct uitzicht op de beroemde pyramides van Giza. Hier verblijft u de komende drie nachten.

Dag 2

Vandaag komt uw gids u ophalen in het hotel voor een hele dag bezoek aan de pyramides van Giza. Samen met uw gids die Archeologie en Egyptologie heeft gestudeerd maakt u een plan voor het bezoek van deze dag. Hierbij zal een bezoek binnen in de pyramides van Cheops en Chefren natuurlijk zeker worden opgenomen.

Dag 3

Samen met uw gids verkent u vandaag de pyramides van Sakkara en Dahsour, die veel ouder zijn dan die van Giza. De bekendste is wel de trapvormige pyramide van Djoser. Ook brengt u een bezoek aan de overblijfselen van de oude hoofdstad Memphis. In dit gebied liggen ook veel oude tombes die deels te bezoeken zijn.

Dag 4

Na het ontbijt is het tijd om Giza te gaan verlaten. Uw gids haalt u op om naar het centrum van Caïro te gaan en een bezoek te brengen aan het Egyptisch Museum, gelegen aan het intussen door de “Arabische Lente” beroemd geworden Tahrir plein. Diezelfde Arabische Lente heeft overigens ook aan het museum enige schade toegebracht. Het Egyptisch Museum herbergt de grootste kunstverzameling uit de tijd van de Farao’s, waaronder een groot aantal schatten (zoals het 11 kilo puur gouden dodenmasker) uit het graf van Toetanchamon. Tevens is er een speciale mummiekamer waar 9 mummies liggen van oude koningen, waaronder dat van Farao Ramses I en de pas in 2007 (her)ontdekte mummie van Koningin Hatsjepsut. Na het bezoek aan het museum is er de gelegenheid om een van de Soukhs van Caïro te bezoeken alvorens uw gids u naar het vliegveld brengt voor de middagvlucht naar Luxor. Tegen het eind van de middag arriveert u in Luxor. U wordt per privé transfer naar het cruiseschip op de Nijl gebracht, dat aangemeerd ligt nabij de tempel van Luxor. Het maken van een nijlcruise is een bijzondere ervaring. In het gebied van Luxor tot Aswan liggen vele bijzonder indrukwekkende Oud Egyptische monumenten die als onderdeel van de cruise onder leiding van ervaren historische gidsen worden bezocht. Een interactievere manier om de uiterst boeiende geschiedenis van Egypte te leren en te beleven bestaat niet. De Nijl is van oudsher de levensader van het land en speelt een grote rol in de geschiedenis. Het is een vrij smalle rivier waardoor U vanaf het dek van het cruiseschip op vrij korte afstand deelgenoot wordt van het gevarieerde leven aan de oevers van de Nijl. Het landschap eromheen is adembenemend. Mogelijk heeft u nog even de tijd om de tempel van Luxor aan een korte inspectie te onderwerpen alvorens het diner aan boord wordt geserveerd.

Dag 5

Al heel vroeg in de ochtend is het eerste culturele bezoek gepland. U vertrekt per touringcar naar de westelijke rivieroever waar de Koningsvallei ligt. Hier zijn vele Farao koningen begraven, ver weg van hun graftempels. Onderweg wordt er gestopt bij de Kolossen van Memnon en u bezoekt de Tempel van Hatsjepsut. Na terugkomst van de Westelijke rivieroever is het de bedoeling om ook de Tempel van Karnak te bezoeken, als daar nog voldoende tijd voor over is. Daarna is er lunch aan boord van de Tamr Henna, die dan langzaam koers zet naar het zuiden op weg naar de stad Esna. In de buurt van Esna gaat de boot voor anker voor de nacht.

Dag 6

Terwijl de Tamr Henna naar Edfu vaart geniet u van het ontbijt. Bij Edfu aangekomen gaat u de gigantische tempel van Horus in  Edfu bezichtigen. Deze door Ptolemaeus III opgerichte tempel is een van de grootste en best bewaarde tempels van Egypte. Na het bezoek aan Edfu is er lunch aan boord en vaart de Tamr Henna door naar de plaats Kom Ombo om de nacht door te brengen.

Dag 7

Tijdens de ochtend arriveert de Tamr Henna in Aswan, de zuidelijkste bestemming van de cruise. Hier wordt er met een karakteristieke felluca een mooie zeiltocht gemaakt langs Elephantine eiland, de botanische tuinen op Kitchener eiland en het mausuleum van de Agha Khan (de godsdienstige leider en imam van de Nizari-tak van het Ismaïlisme). Na de lunch gaat u er weer op uit om enkele hoogtepunten in Aswan te bezoeken. Om te beginnen een bezoek aan de High Dam van Aswan, die de toevoer regelt van het water dat vanuit Lake Nasser  de Nijl instroomt. Hierdoor worden de vroeger jaarlijkse overstromingen van de Nijl nu voorkomen. Daarna brengt u een uitgebreid bezoek aan het prachtige Oud Egyptische Philae Tempelcomplex dat is gewijd aan de vruchtbaarheidsgodin Isis. Het ligt vlak bij de eerste cataract tussen de twee Aswandammen. Het eiland staat bekend om zijn weergaloze schoonheid. In navolging van Abu Simbel, werd het complex tussen 1972 en 1980 afgebroken en daarna weer opgebouwd op de huidige hogergelegen plaats aan de Nijl. De meeste monumenten van het complex, zoals de prachtige Isistempel dateren uit 300-100 v.C. Ook bezoekt u de zogenaamde ‘unfinished’ obelisk.

Dag 8

Vanochtend zeer vroeg uit de veren! Omstreeks 04.00 uur vertrekt de touringcar naar Abu Simbel, dat ongeveer 230 km verder naar het zuiden ligt. Het is een avontuurlijke tocht in konvooi onder politiebegeleiding dwars door de woestijn. Let op de vele fata morgana’s onderweg! De twee tempels van Abu Simbel werden uit de rots gehakt door Ramses II in de 13e eeuw v.C. om zijn Nubische buren onder de indruk te brengen en om zichzelf en zijn koningin Nefertari te eren. In maart 1813 werden de tempels ontdekt door de Zwitser Johann Ludwig Burckhardt, maar het was Giovanni Battista Belzoni die op 1 augustus 1817, na meer dan een maand bezig te zijn geweest het zand te verwijderen, de tempel na eeuwen als eerste kon betreden. In 1960 werd begonnen met de bouw van de Aswandam, waardoor het Nassermeer zou ontstaan en de indrukwekkende tempels van Abu Simbel onder water zouden verdwijnen. Om de tempels te redden, werden ze tussen 1964 en 1968 in grote blokken gezaagd en opnieuw opgebouwd op een locatie die 65 meter hoger en 200 meter verder van de rivier (nu het meer) lag. Dit was de grooste reddingsoperatie uit de historie van de UNESCO.

Dag 9

Na het ontbijt vaart de Tamr Henna weer noordwaarts op weg naar Kom Ombo. Daar brengt u een uitgebreid bezoek aan de bijzondere tempel van Kom Ombo. Deze dubbeltempel is enerzijds gewijd aan de valkengod Horus en anderzijds de krokodillengod Sobek. De tempel is  beroemd om zijn schitterende reliefs die veel van het dagelijkse leven (zoals de medische praktijken) in het oude Egypte verbeelden. In de tempel is een Nilometer aanwezig. Deze werd gebruikt door de priesters om te zien hoe hoog het water kwam, tot welke trede. Aan de hand daarvan werd bepaald hoe hoog de belasting voor dat jaar zou zijn. Als het veel geregend had, zou dat een goede landbouwopbrengst betekenen, in het andere geval zou de oogst grotendeels mislukken en zou er weinig belasting kunnen worden opgehaald. Na het bezoek aan Kom Ombo vaart de Tamr Henna tijdens het diner door naar Edfu, om daar voor anker te gaan voor de nacht.

Dag 10

Tijdens de ochtend passeert u de sluizen van Esna. Dat is telkens een hele heisa en er is natuurlijk veel drukte van allerlei schepen op de Nijl rondom de sluizen. Handelaren in kleine bootjes proberen vaak van de gelegenheid gebruikt te maken door langszij de cruise schepen te komen in een poging hun lokale waar te verkopen. Op deze laatste hele dag aan boord van de Tamr Henna vaart u verder noordwaarts totdat u weer arriveert in Luxor. Dit is een mooi moment om alle indrukken van oud (en nieuw) Egypte eens rustig de revue te laten passeren onder het genot van een koel drankje op het zonnedek.

Dag 11

Een zeer vroege transfer naar het vliegveld van Luxor voor uw vlucht naar Caïro. Daar aangekomen neemt u aansluitend de vlucht naar Amsterdam, waar de aankomst om 15.00 uur staat gepland.

 

Wanneer u deze voorbeeldreis wilt ontvangen, sturen wij u hem graag toe. Vult u graag het onderstaande formulier in of neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom

in Afrika


Reizigersreacties

"Bedankt voor je welkom thuis kaart en geweldige reis die ik met Mark naar Egypte heb gemaakt. Alles was goed geregeld, zeker de NL gidsen. Mahmoud is Egyptoloog en spreekt perfect Nederlands zonder hier ooit geweest te zijn! Hij is van Aswan tot en met Luxor bij ons gebleven. We hebben veel van hem geleerd. Van het land Egypte heb ik niet zo'n hoge pet op. Te druk, vies en zonder gids kan je niet alleen over straat. De VIP trein had prima stoelen maar was echt nog nooit schoongemaakt en een toilet waar je je vrouw niet naar toe wil sturen! Alles wat jullie geregeld hadden met een woord TOP! Ik kom de volgende keer zeker bij je terug. Er worden al weer plannen gemaakt."

Fam. Elshout (Warmond)