Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Wat Phou – de ‘Angkor Wat’ van Laos

Laos - Hemingstone Travel
Wat Phou in Zuid Laos

Wat Phou

Vlakbij het kleine plaatsje Champasak ligt een van de meest betoverende plekken van Laos. Het is een klein tempelcomplex op een heuvel van groot spiritueel belang: Het door UNESCO beschermde Wat Phou! Deze door toeristen vaak vergeten plek ligt in de schaduw van een heilige berg die de hindoegod Shiva symboliseert. Het gebied werd al bewoond vanaf de 7e eeuw en de belangrijkste Khmer-structuren werden gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw. Hindoeïstische en Boeddhistische pelgrims bezoeken Wat Phou al eeuwenlang.

Spirituele verlichting

Wat Phou bestaat uit diverse terrassen die langzaam omhoog klimmen richting het belangrijkste heiligdom. Onderaan liggen twee enorme waterbekkens en paviljoens. Via een smalle, geplooide centrale trap, versierd met frangipani bomen en bloesems gaat het daarna verder omhoog. Het voelt aan als de weg naar een soort spirituele verlichting. Dat was wat de Khmer-koningen hadden gepland, vertelt David Bazin, archeologisch onderzoeksassistent. “De hindoe-religie, de plek zelf en de spirituele kracht werden gebruikt om mensen te beïnvloeden en te inspireren”, legt hij uit.

Dat voel je ook als je het belangrijkste Hindoe-Boeddhistische heiligdom nadert bovenaan de trap. De deuropening is versierd met een prachtig beeldhouwwerk van Indra op een driekoppige olifant. Binnen in het heiligdom staan grote Boeddhabeelden en daarachter een heilige kamer. Hierboven, in de schaduw van een enorme mangoboom, en met in de verte een glimp van de glinsterende Mekong zichtbaar, voelt het als een geheime, magische plek.

Laos - Hemingstone Travel
Laos – Hemingstone Travel

Verbonden met Angkor Wat

De Wat Phou Khmer-tempel is gebouwd in een vergelijkbare stijl als die van Angkor Wat in Cambodja en een weg ten zuiden van de tempel zelf leidt naar de stad Angkor, die ooit de hoofdstad van het Khmer-rijk was. Terwijl we naar de top van de verweerde treden klimmen en in de schaduw van een enorme mangoboom wandelen, legt Bazin uit: “Dit was mogelijk het eerste koninkrijk van het Khmer-rijk en een heel spirituele plek met de linga-berg.” De koningen van het grotere Angkor Wat-complex in Cambodja, zo’n 240 kilometer verderop steunden de Wat Phou. Uiterst gedetailleerde inscripties, recent ontdekt, onthullen dat wapens, rijst en geld naar de Wat Phou zijn gestuurd vanuit Angkor.

De ruïnes zijn qua omvang natuurlijk niet vergelijkbaar met die van Angkor Wat in Cambodja. Maar veel bezoekers worden verrast hoe stil en vredig deze tempel is, vaak omdat ze ook de enige bezoekers zijn. En dat kan niet bepaald vaak gezegd worden over veel attracties in Zuidoost-Azië.

Laos - Hemingstone Travel
Wat Phou
Laos - Hemingstone Travel
Wat Phou

La Folie lodge, midden in de Mekong

Na een bezoek aan de grotendeels zonovergoten ruïnes kun je afkoelen in de heerlijke La Folie lodge, dat op het Don Daeng eiland (het ‘rode eiland’) in de Mekong ligt. Alleen al de manier waarop je er komt is een avontuur op zich! Hier midden in de Mekong heeft de tijd stil gestaan en zijn er prachtige zonsondergangen. Ontdek het beste van de traditionele levensstijl en gastvrijheid van Zuid-Laos. Een goed bewaard geheim! Dat wil zeggen, tot nu toe dan…

Laos - Hemingstone Travel
La Folie lodge