Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Nepal

Wandelen door steden en trekken door de Himalaya

Nepal is gelegen midden in de Himalaya en is een geliefde reisbestemming voor mensen die van natuur, wandelen of spiritualiteit houden. Kom bijvoorbeeld voor een uitgebreide wandeltocht en spirituele bezinning naar het geboorteland van Siddhartha Gautama Boeddha, op wiens leer het boeddhisme is gebaseerd. De heilige Boeddhistische tempels zijn de spirituele hoogtepunten van Nepal. Maar de bergen in de noordelijke strook van Nepal zijn de letterlijke hoogtepunten. Hier strekt het Himalayagebergte zich uit over de hele noordelijke zijde van het land, waar het een natuurlijke grens vormt met China en Tibet. De bergen van Nepal hebben een enorme aantrekkingskracht op wandelaars en bergliefhebbers. De Ghorepani en de Jomson trek bijvoorbeeld, het Annapurna Circuit en de Everest Trek zijn wereldberoemde tochten. Verder zijn er overal in het land wandelroutes uitgezet, die niet persé naar duizelingwekkende hoogtes leiden. Maar zeker ook voor de overige reizigers heeft Nepal heel erg veel te bieden.

Sprookjesachtige pleinen van Nepal

Nepal is een fascinerend land, waar u soms het gevoel hebt in een sprookje te zijn beland. Al wandelend door de vele smalle steegjes en pleinen van Kathmandu, Patan of Bhaktapur ontmoet u lieve mensen die u altijd met een glimlach zullen begroeten. Verdwalen was nergens zo gemakkelijk maar ook nergens zo heerlijk! De durbar pleinen (UNESCO werelderfgoed) in de oude steden met de vele tempels, pagodes, godenbeelden, fonteinen en andere oude monumenten hebben gelukkig grotendeels de verwoestende aardbeving van 2015 overleefd. U vindt hier dan ook ontelbare stupa's en tempels met vrolijke wapperende kleurrijke gebedsvlaggetjes. Nepal is een land dat u zeker in uw hart zal raken.

Combinatie met Bhutan

Siddhartha Gautama Boeddha was ongetwijfeld de beroemdste van alle inwoners. Hij leefde rond 400 v. Chr. en is de grondlegger van het boeddhisme. Zijn spirit waart nog steeds rond in Nepal en zijn grotendeels hindoeïstisch en boeddhistische bevolking. Daarom is dit ook het ideale land om te combineren met een reis naar buurman: Bhutan. Tijdens deze reis laat u alle drukke gewoontes van de westerse wereld een tijdje helemaal achter u. Kom daarom naar Nepal en geniet van de bijzondere en mystieke wereld van het Himalaya boeddhisme.

Mysterious Nepal & Royal Bhutan – 16 dagen

Richtprijs: 4000 p.p. excl. vluchten. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid etc.

 

Abu Dhabi – Kathmandu – Bhaktapur – Patan – Paro – Thimphu – Punakha – Wangdue – Trongsa – Jakar – Bumthang – Paro

 

“Mysterious Nepal & Royal Bhutan”

Dag 1

In de loop van de avond vliegt u met Etihad Airways vanuit Schiphol naar Abu Dhabi. U arriveert vroeg in de ochtend.

Dag 2

Op het vliegveld van Abu Dhabi stapt u over op de rechtstreekse vlucht naar Kathmandu. In de loop van de middag arriveert u op het vliegveld van Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, op ongeveer 1400 m hoogte gelegen. Onze chauffeur verwacht u op het vliegveld en brengt u op comfortabele wijze door het hectische verkeer van de stad naar het net buiten de drukte rustig op een heuvel gelegen Summit hotel. De sfeer in het hotel is erg relaxed en het is een perfecte plek om de rest van de dag te acclimatiseren.

Dag 3

Vandaag neemt uw privé gids u mee op een kennismakingstocht door Kathmandu. Het oude centrum van de stad is één groot openlucht museum. Op en rondom het Durbar Square, het grote centrale tempelplein van Kathmandu liggen vele historische hindoeïstische, boeddhistische en animistische tempels. Ook ligt hier het oude koninklijk paleis, de Hanuman Dhoka en het met rijkelijk houtsnijwerk versierde huis van de Kumari (de levende godin). Ook het religieuze en handelsleven op straat is kleurrijk en interessant! Zo vindt u hier veel ‘heilige mannen’, saddhu’s genoemd. Saddhu’s zijn rondtrekkende Hindoes die het kastenstelsel en de normale gebruiken hebben afgezworen en bedelen om in hun minimale dagelijkse bestaan te voorzien. Ze zijn vaak zeer extravagant uitgedost. U brengt ook een bezoek aan Pashupathinath. Dit is een uitgestrekt tempelcomplex aan de heilige Bagmati rivier. Hindoes vereren hier de god Shiva in zijn gedaante van Pashupati, God van de dieren. In Pashuphatinath vinden doorlopend openlucht crematies plaats. Hindoes geloven dat mensen die in de rivier bij de tempel gecremeerd worden de cyclus van samsara (wedergeboorte) doorbreken. Ze gaan dan na hun dood rechtstreeks naar het hiernamaals en hoeven niet meer te reïncarneren. Vanaf de heuvel tegenover de tempel is er een uitstekend zicht op de tempels en de rituele bad- en crematieplaatsen. Het meemaken van zo’n crematie is een indrukwekkende belevenis. Boddhnath is de grootste Tibetaanse Boeddhistische stupa van heel Nepal. De Boddhnath is indrukwekkend en mystiek. De grote ogen van de Boeddha kijken je overal rond de stupa doordringend aan. Dagelijks komen hier vele pelgrims naartoe om hun gebeden extra kracht bij te zetten, de gebedsmolens te laten draaien en boterkaarsjes te branden. In de wijk rond Boddhnath hebben zich, sinds de Chinese inval in hun land, veel Tibetanen gevestigd. In de vroege avonduren komen veel Tibetanen naar Boddhnath om hun dagelijkse pelgrimsrondjes rond de stupa te maken. Een bezoek aan Boddhnath is een uitgelezen kans om iets van de mystieke sfeer van het Tibetaanse Boeddhisme te ervaren.

Dag 4

Uw hotel ligt eigenlijk op een heuvel van de oude stad Patan, direct grenzend aan Kathmandu. Ook Patan heeft een schitterend Durbar square en dat gaat u vandaag bezoeken. Daarna gaat u met de auto naar Bhaktapur. Bhaktapur is één van de drie koningssteden (naast Kathmandu en Patan) in de Kathmandu vallei en wordt beschouwd als een cultureel sieraad. De stad heeft een fascinerende geschiedenis en barst van de monumentale gebouwen, uitgevoerd in de karakteristieke Newari stijl met terracotta en hout gesneden ornamenten, rijk bewerkte paleizen en tempels, vergulde tempeldaken en binnenplaatsen. In de straatjes is een grote hoeveelheid aan boeddhistische en hindoesymboliek te zien en op elke hoek staat wel een pagode of religieuze offerplaats. Gelegen aan de eeuwenoude handelsroute tussen India en Tibet wordt Bhaktapur omringd door bergen en biedt een magnifiek uitzicht op het Himalaya gebergte. Een groot deel van de binnenstad staat op de Unesco Werelderfgoed lijst.

Dag 5

Na het ontbijt komt uw gids u weer halen. Vandaag om in de vallei van Kathmandu op zoek te gaan naar het leven op het platteland. U bezoekt het 16e-eeuwse dorp Bungmati waar de mensen leven van de omliggende rijst- en landbouwgronden en het lokale handwerk. Ook wordt er een bezoek gebracht aan het Boeddhistische Chovar klooster. Bij terugkomst in het hotel is het wel even lekker om het zwembad in te duiken na deze stoffige dag.

Dag 6

Vandaag gaat u Nepal verlaten en vliegt u door naar Bhutan. Uw chauffeur pikt u op in het hotel en brengt u comfortabel naar het vliegveld. Aan het begin van de middag vliegt u naar Paro, gelegen nabij Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. Onderweg kunt u genieten van adembenemende uitzichten over het overweldigende Himalaya bergmassief. Bij aankomst in Paro (2250m) wordt u op warme Bhutaanse wijze verwelkomd  door uw lokale Engelstalige gids. Na uw incheck in het hotel bezoekt u de Rinpung Dzong. Dit fort uit 1545 is nu het administratieve centrum van het district en dient tevens als monnikenschool. De centrale uitkijktoren met zijn fantastische houtwerk is een van de mooiste van het land. Het National Museum van Bhutan huist in een van de vroegere uitkijktorens van de Rinpung Dzong.

Dag 7

Een hoogtepunt van de Bhutan reis is de klim naar het Taktsang Dzong (Tiger’s Nest), die even buiten Paro tegen de steile berghelling aan ligt. Deze klim kan te voet of te paard worden gedaan, maar zoals de Bhutanezen zeggen: Als je te voet gaat geeft dat meer verlichting. De legende zegt dat Guru Rinpoche vanuit Tibet op de rug van een tijger naar de plaats waar de Taktsang Dzong nu ligt, is gevlogen en daar 3 maanden mediteerde. Op deze wijze heeft hij in de 8e eeuw het Boeddhisme naar Bhutan bracht. In 1692 is de tempel gebouwd en in 1998 is een deel afgebrand. Dit deel is intussen weer opnieuw opgebouwd. Na de beklimming van het Tiger’s Nest en een verdiende lunch gaat u van Paro naar Thimphu (2350m). 

Dag 8

Dit is een rustige dag om de stad Thimphu wandelend en per fiets te verkennen. Uw gids neemt u onder andere mee naar het Chorten Memorial, opgericht ter ere van Koning Jigme Dorji Wangchuk. U bezoekt enkele kunst en handwerk centra en een school, het postkantoor waar de mooiste postzegels ter wereld te koop zijn, en het traditionele medisch instituut waar eeuwenoude genezingskunsten nog steeds worden toegepast. Na de lunch, brengt u een bezoek aan het Tango klooster buiten de stad.

Dag 9

Vandaag vertrekt u vanuit Thimphu verder oostwaarts Bhutan in. Per auto met chauffeur begint u aan de klim naar de Dochula pas (3150m). Vanuit hier kunt u op een heldere dag de gehele oostelijke Himalaya zien liggen. Onderweg komt u langs 108 Druk Wangyel Chortens die sereen en prachtig langs de weg liggen. Dan daalt u af naar de plaats Punakha. Punakha was meer dan 300 jaar de winterhoofdstad van Bhutan. De Punakha Dzong (1637) heeft een centrale plaats in de religieuze wereld van Bhutan, met vroeger 600 monniken en tegenwoordig de zetel van Je Khenpo, de geestelijke leider van Bhutan en hoofd van de boeddhistische kloostergemeenschap. Vanuit Punakha gaat u na de lunch verder naar Wangdue waar u verblijft in het Dragon’s Nest Resort.

Dag 10

U trekt vandaag verder naar het oosten naar de plaats Trongsa (2600m). De afstand is ongeveer 130 km en de tocht duurt ongeveer 5 uur. De weg klimt omhoog naar de Pele La pas op 3300m hoogte. Dit punt markeert de overgang van West Bhutan in Oost Bhutan. Onderweg zult u vele yak herders kampen zien en hoge Himalaya dorpjes zoals Rukubji en Chendebji. In Chendebji bezoekt u de 18e-eeuwse Nepalese stupa, alvorens de laatste deel van de tocht langzaam af te dalen naar Trongsa met veel mooie uitzichten over de vallei en de Trongsa Dzong.

Dag 11

Na het ontbijt bezoekt u de beroemde Trongsa Dzong en het nieuwe museum. Het is een van de meest indrukwekkende dzongs in Bhutan. Daarna reist u via de Yotong-La pass (3400 m) door naar de kleine plaats Jakar, hoofdstad van het district Bumthang. Hier verblijft u drie nachten in het eenvoudige Swiss Guesthouse. 

Dag 12

Vandaag kunt u de laatste dag van het Jakar Festival meemaken. Het Jakar Festival is een van de bekendste festivals in Bhutan en het enige festival dat in de periode van uw reis plaatsvindt in Bhutan. Het ontvouwen van de zijden Thangka – die zo groot is dat hij de gehele buitenmuur van het gebouw beslaat wordt beschouwd als een van de heiligste zaken van geheel Bhutan. De ‘Tsechus’ dansen door getrainde monniken en leken met hun angstaanjagende kostuums zijn een hoogtepunt van het festival en een streling voor het (fotografische) oog. Festivals in Bhutan zijn geenszins entertainment toeristen attracties. Het zijn religieuze tradities, die ook buitenstaanders op dit moment mogen bijwonen. Dat toeristen daarbij gepast gedrag in acht nemen wordt als vanzelfsprekend verwacht en geapprecieerd.

Dag 13

Vandaag verkent u de omgeving van Jakar. Op zo’n 30 km ligt het plaatsje Kizom. U bereikt het over een grotendeels onverharde weg. U wandelt over de Tangchu hangbrug naar het dorpje Ugyen Choling, dat aan het einde van de Tang vallei ligt. Onderweg ziet en bezoekt u de lokale bewoners in hun kleine boerderijen.

Dag 14

Na enkele dagen in het centraal Bhutaanse district Bumthang in en rondom Jakar, gaat u vandaag weer terug richting het westen. Met de binnenlandse Druk Air middagvlucht vliegt u van Bumthang terug naar Paro. Daar wordt u op het vliegveld weer opgewacht en naar het hotel gebracht voor uw laatste nacht in Paro en Bhutan.

Dag 15

Zeer vroeg op de ochtend wordt u naar het vliegveld gebracht en vliegt u met Druk Air van Paro naar Kathmandu. Op het vliegveld van Kathmandu heeft u een lange wachttijd om over te stappen op de Etihad vlucht naar Abu Dhabi. Die ruimte is ook nodig om eventuele Druk Air vertragingen op te kunnen vangen. In de loop van de middag vliegt u naar Abu Dhabi, waar u in de loop van de avond aankomst. Op het vliegveld van Abu Dhabi is er weer en lange stopover.

Dag 16

U stapt aan het begin van de nacht aan boord voor de laatste Etihad vlucht, die u weer naar Amsterdam brengt. U komt aan in Amsterdam vroeg in de ochtend, maar met prachtige Nepal en Bhutan herinneringen in uw bagage!

 

Wanneer u een voorbeeldreis wilt ontvangen, sturen wij u hem graag toe. Vult u graag het onderstaande formulier in of neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.