Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Panama

Ontdek Panama

Panama, de smalle landbrug in Midden-Amerika, de thuisbasis van meer soorten vogels en bomen dan heel Noord-Amerika. Het land werd beroemd vanwege zijn kanaal dat de Stille Oceaan met de Atlantische Oceaan verbindt. Hierdoor werd het vrachtvervoer per schip efficiënt en veilig naar nieuwe bestemmingen vervoerd. Geniet van Panama's prachtige landschappen, haar rijke cultuur en de vele activiteiten die er ondernomen kunnen worden. Maak bijvoorbeeld excursies in het regenwoud, surfen, wandelen, duiken, zip-linen, snorkelen en nog veel meer..

Panamakanaal

Eén hele bijzondere attractie van Panama is natuurlijk het Panamakanaal. Het is ruim 81 km lang. Elk jaar varen er ongeveer 13.500 grote zeeschepen door het kanaal. Op deze manier varen die schepen ongeveer 12500 kilometer minder dan wanneer ze om heel Zuid-Amerika heen hadden moeten varen. In feite is het Panamakanaal over het grootste deel van de route helemaal geen kanaal, maar een samengaan van bestaande meren en waterwegen. De kunst zit hem in het gedeelte aan de uiteinden bij de Caribische Zee en de Grote Oceaan. Daar liggen de grote sluizen van 290 x 32,3 meter; en sinds 2016 ook de nieuwe sluizen van 366 x 51,2 meter. Deze maten (Panamax en Neo Panamax genaamd) zijn maatgevend geworden voor de wereldwijde scheepsbouw.

Ferdinand de Lesseps

De Fransman Ferdinand de Lesseps, die ook het Suezkanaal had aangelegd is met zijn bedrijf de “Compagnie Universelle du Canal Interoceanique” in 1889 failliet gegaan tijdens de bouw van het Panamakanaal vanwege de kostbare vertragingen door de extreme omstandigheden tijdens de bouw. Malaria, gele koorts en een grote aardbeving leidden tot zo’n 22.000 doden! Fraude, corruptie en wanbeheer deden de rest. Pas in 1904 zijn de Verenigde Staten onder leiding van luitenant-kolonel George Washington Goethals verder gegaan met de aanleg van het kanaal. 10 jaar later, en weer zo’n 5600 menselijke verliezen later, voer uiteindelijk het eerste schip er doorheen. 

San Blas Archipel

Een cultureel hoogtepunt van Panama is Kuna Yala (of Guna Yala), ook bekend als de San Blas eilanden. Het bestaat uit 365 eilanden, waarvan er zo’n 50 bewoond zijn. De Kuna (Guna) indianen hebben hun identiteit goed kunnen handhaven. Ze worden gezien als een van de authentiekste inheemse volken van Centraal Amerika. Geniet hier van koraalriffen, kleine stranden met wit zand en kristalhelder water!

Bocas del Toro

Aan de noordelijke Caribische kust tegen de grens met Costa Rica ligt de magische bestemming Bocas del Toro. Het strekt zich uit van de bergen van het nevelwoud tot de tropische eilandketens. Beschouwd als de 'Galapagos van het Caribisch gebied' is Bocas del Toro ook een van de meest biologisch diverse plaatsen op aarde. Kies voor de perfecte vakantie uit luxe resorts, jungle eco-lodges en privé-eilandresorts tot surfhostels aan het strand en bed & breakfasts in eilandstijl. Van daaruit kunt u bijvoorbeeld rond de eilandketen zeilen, ziplinen door het regenwoud, duiken in enkele van de meest biologisch diverse tropische koraalriffen in de regio. U kunt gaan zwemmen met zeekoeien of leren surfen in warme Caribische golven. Verlaten en met palmbomen omzoomde stranden, koraalriffen vol zeekreeftjes.. dat is Bocas del Toro! Na één bezoek zult u ontdekken waarom zoveel bezoekers altijd terugkomen of nooit vertrekken.  

Panama voorbeeldreis – 12 dagen

Richtprijs: 2350 p.p. excl. vluchten. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid etc.

Panama City – Canal zone – San Blas Eilanden – David – Boquete – Bocas del Toro

 

Dag 1
Vanaf Amsterdam Schiphol vliegt u met KLM naar Panama City. U arriveert aan het begin van de avond op Tocumen International Airport en uw privéchauffeur staat op u te wachten om u op comfortabele wijze naar uw koloniale hotel in de oude binnenstad van Panama City te brengen. Panama City geldt als de meest kosmopolitische stad van Centraal Amerika en de enige die direct aan de kust ligt. De stad heeft het gehele jaar een zeer constante temperatuur van 28-32 graden. U vindt hier een moderne infrastructuur met een historisch tintje. Na een lange vlucht zult u wel een goede nachtrust kunnen gebruiken.

Dag 2
Panama morning at leisure. Deze ochtend kunt u gebruiken om op eigen gelegenheid rond te kijken in Panama stad. Om 13.00 begint uw bezoek aan het Panamakanaal. U bezoekt vanmiddag de sluizen en het bezoekerscentrum van Miraflores waar u een goed beeld krijgt van de geschiedenis van het kanaal en de wijze waarop zij dagelijks worden gebruikt.

Dag 3
Zeer vroeg in de ochtend wordt u opgehaald en naar het Marcos A. Gelabert vliegveld gebracht. Van hieruit maakt u een korte binnenlandse vlucht naar de Playon Chico airstrip nabij de San Blas eilanden. U gaat per boot vanaf de airstrip die aan zee ligt, naar de Yandup Island lodge. Yandup is een door een familie gerunde lodge op een klein privé-eiland omgeven door koraalriffen en een klein strand met wit zand en kristalhelder water, in de buurt van de Playon Chico-gemeenschap in Kuna Yala.

Dag 4
De lodge biedt excursies naar het regenwoud, de rivier, de mangroves, de waterval, de gemeenschap Ukupseni (Playon Chico), de begraafplaats en andere onbewoonde eilanden met palmbomen en een wit zandstrand. Rondleidingen en maaltijden zijn inbegrepen in het pakket.

Dag 5
Vandaag verlaat u de bijzondere San Blas archipel weer. Weer vroeg in de ochtend vaart u terug naar het vasteland en vliegt u vanaf de Playon Chico airstrip terug naar het Marcos A. Gelabert vliegveld van Panama City. Hier wordt u opgepikt voor de Rainforest Aerial Tram & Ecological Exhibitions dagtour. Daarna wordt u weer op het vliegveld afgezet en stapt u op de binnenlandse vlucht naar David, die ongeveer 1 uur duurt. Aangekomen op het vliegveld van David wordt u opgewacht en op comfortabele wijze naar  Boquete gebracht. Boquete is een klein charmant plaatsje en de provincie Chiriqui, in de vallei aan de voet van de Baru vulkaan en omringd door bosrijke flanken van het Central Cordillera gebergte. U verblijft op de Finca Lerida koffieplantage, op de helling van de Baru vulkaan. Dit is een excellente bestemming voor koffie-, vogel- en natuurliefhebbers.

Dag 6
Boquete at leisure. Bezoek bijvoorbeeld Baru Volcano National Park en neem deel aan de Quetzales bird watching trail. De route is ongeveer 10 km lang en het pad voert dwars door oude bossen, over een bergrug op zo’n 2000 m hoogte. U heeft hier fantastische vergezichten en zult diverse schitterende vogels spotten onderweg. De mooiste van allemaal is de resplendent quetzal. Of geniet van uw tijd op de koffieplantage.

Dag 7
Na weer een heerlijk fris ontbijt gaat u vandaag verder, op weg naar Bocas del Toro aan de Caribische kust. U gaat langzaam de bergen uit en komt bij het kustplaatsje Almirante. Van hieruit maakt u per boot de oversteek naar het eiland Bastimentos waarop uw ecolodge ligt. U verblijft in een bungalow, gelegen boven het water, met onder meer een glazen vloergedeelte. Bastimentos is een van de grote eilanden in de archipel en de thuisbasis van het slaperige plaatsje Old Bank, de inheemse gemeenschap van Salt Creek, en het Isla Bastimentos National Marine Park.

Dag 8, 9 & 10
Bocas del Toro at leisure. U vindt vanuit Old Bank enkele van de meest fantastische stranden van Bocas del Toro. Salt Creek bereik je middels een boottocht door een mangrovebos waardoor je het gevoel krijgt dat Indiana Jones een verborgen dorp ontdekt. Je kunt er verschillende rondleidingen en wandelroutes kiezen, waarop je kans hebt om luiaards, brulapen, pijlgifkikkers, kaaimannen en tropische vleermuizen te zien. Het dichtstbijzijnde strand is Wizard Beach, een lang strand zonder ontwikkeling op ongeveer 45 minuten lopen vanuit Old Bank. Polo Beach is alleen per boot bereikbaar, dus als je op een rustige dag in Bocas bent, kun je een boot charteren naar dit ongerepte strand achter een beschermend rif dat een spectaculaire plek is om te snorkelen of te duiken. Long Beach is een belangrijke ecologische site voor de met uitsterven bedreigde lederschildpadden die vanaf februari eieren gaan leggen en in augustus afnemen.

Dag 11
Vanuit Bocas del Toro vliegt u terug naar Panama City en aansluitend weer door naar Amsterdam. U kunt er ook voor kiezen om uw reis te vervolgen in buurland Costa Rica natuurlijk!

Dag 12
Aankomst in Amsterdam

Wanneer u een voorbeeldreis wilt ontvangen, sturen wij u hem graag toe. Vult u graag het onderstaande formulier in of neem contact met ons op.