Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Zuid Afrika

Verleden, heden en toekomst van Zuid Afrika

Elke reis door Zuid Afrika, of hij in Kaapstad of Johannesburg begint, wordt deels een reis door een roemrucht verleden, een bruisend heden en een hoopvolle toekomst. Van Kaap de Goede Hoop in het zuidoosten tot het Krugerpark in het noordwesten. Zuid Afrika geeft graag haar landschappelijke diversiteit en schoonheid aan u prijs.

Een werelddeel in één land

In welk land vind je zoveel diversiteit als in Zuid Afrika? De omvang van het land is gigantisch, bijna 30 keer zo groot als Nederland. Het grenst aan de Atlantische Oceaan en aan de Indische Oceaan. In het noorden komt de Kalahari woestijn het land binnen kruipen. De Drakensbergen, op de grens met Lesotho, reiken tot wel 3650 meter hoogte. De Tafelberg in Kaapstad is een van de meest gefotografeerde bergen ter wereld. Kaap de Goede Hoop (of zoals de Zuid Afrikanen zeggen: "Kaap die Goeie Hoop; die mees suidwestelike punt van die vasteland van Afrika") kent iedereen uit de geschiedenisboeken. Johannesburg en Durban staan in de top-10 van grootste Afrikaanse steden, met alle daarbij behorende problemen overigens. De wijngebieden van Paarl en Stellenbosch brengen wereldberoemde wijnen voort. De "Tuinroute", de kustweg in de westkaap, wordt bezongen om zijn prachtige landschap. Tenslotte zijn er de grote nationale natuurparken (waarvan het Krugerpark de bekendste is) en vele private safari of game parken, waar de "big five" te vinden zijn.

De regenboognatie

Naast deze natuurlijke diversiteit kent het land een lange en onstuimige geschiedenis, met grote Nederlandse koloniale inbreng daarin. Dit heeft geresulteerd in een land met zeer diverse bevolkingsgroepen, variërend in kleur van zwart naar wit met alle kleuren die daar tussen zitten. Daarom noemt men het ook wel de regenboog natie. De hedendaagse politieke ontwikkeling staat met die regenboog symbool voor de vrede tussen die vele bevolkingsgroepen. Dat is bepaald geen kleinigheidje in een land waar ook de verschillen tussen arm en rijk enorm zijn. Een flink gedeelte van de bevolking leeft nog steeds onder de armoedegrens, vaak in uitgestrekte townships rondom de grote steden. Er zijn 11 officiële talen in Zuid Afrika en het officiële volkslied is ook meertalig.

Self drive of geheel verzorgd

Het zal daarom niet verbazen dat mensen die Zuid Afrika bezoeken dat om een veelheid van redenen zullen doen. Toch staan er een aantal zaken bijna altijd centraal in een Zuid Afrika reis: Kaapstad en de Kaap regio, de wijngebieden, de Tuinroute en safari. Vanwege de grote afstanden in het land en de goede infrastructuur maken de meeste reizigers een self-drive door een gedeelte van Zuid Afrika. Hemingstone Travel kan daarbij prima de organisatie van zo'n self-drive reis voor zijn rekening nemen. Ook voor reizigers die niet zelf willen rijden maken wij graag een reis geheel op maat. Daarbij kunnen wij een reis door Zuid Afrika ook combineren met Zimbabwe (Victoria watervallen), Botswana (Chobe, Okavango delta en Kalahari woestijn) en/of Namibië (Namibwoestijn met de Sossusvlei en Etosha).

Photo credits: Dana Allen (Wilderness Safaris) en Rop Hoefs


Voorbeeldreis Zuid Afrika – 16 dagen

Richtprijs: 2100 p.p. excl. vluchten. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid etc.

 

Kaapstad – Stellenbosch – Sandbaai – Hermanus – Knysna – Kariega Private Game Reserve 

 

“Selfdrive & Safari” 

Dag 1

Deze ochtend vertrekt u met KLM naar Kaapstad, waar u ’s avonds aankomt. Wanneer u aangekomen bent haalt u uw huurauto (Audi A3 o.g.) op bij het vliegveld. Op eigen gelegenheid rijdt u richting Kaapstad, dat ongeveer 25 kilometer van het vliegveld af ligt. Uw verblijf voor de komende 4 nachten in de Waterfront Village, in de Victoria & Alfred Waterfront.

Dag 2

Kaapstad at Leisure
Prima geschikt om een paar uur te gaan wandelen op de majestueuze Tafelberg. Hier geniet u van een onverwacht relaxte sfeer, een korte of langere wandeling en natuurlijk adembenemende uitzichten over Kaapstad en Robbeneiland. Ook kunt u Robbeneiland bezoeken.

Dag 3

Kaapstad at Leisure
Suggestie: Neem de kaaproute naar Kaap de Goede Hoop en Cape Point. Geniet van de geografische en historische bezienswaardigheden. De route gaat dan zuidwaarts via de Atlantische kust, door het panoramische Hout Bay en Kommetje. U kunt uw auto parkeren bij Kaap de Goede Hoop en een wandeling langs de kust naar Cape Point maken. Op de terugweg kunt u terug rijden via Boulders Bay (ofwel: Boulders Beach).

Dag 4

Kaapstad at Leisure

Dag 5

Vandaag gaat u Kaapstad verlaten en rijdt naar de regio waar de beroemde Kaapwijnen worden gemaakt. U gaat naar Stellenbosch en verblijft daar in de River Manor, een klein boutique hotel en spa, prachtig gelegen aan de rand van het dorp. Het is een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de diverse wijnhuizen in de directe omgeving!

Dag 6

Stellenbosch at Leisure
U loopt vanuit het hotel direct het kleine plaatsje Stellenbosch in. Stellenbosch is natuurlijk primair een wijn bestemming. Vele wereldberoemde wijnhuizen liggen in en rondom Stellenbosch. Vanuit het hotel kunt u die heel gemakkelijk (eventueel per fiets als u wilt) bezoeken voor een rondleiding en proeverij. Het hotel geeft hiervoor alle mogelijkheden.

Dag 7

Stellenbosch at Leisure
Stellenbosch is echter ook een universiteitsplaats met het daarbij behorende zeer culturele leven. Er is veel live muziek, theaters, kunst exposities en natuurlijk “Oom Samie se winkel”, waar u zich even weer in het Nederland van de 19e eeuw waant. Stellenbosch staat ook bekend om zijn prima restaurants voor gourmet maaltijden met daarbij natuurlijk altijd perfecte wijnen. Dus, geen moment om je te vervelen hier op het platteland, aan de voet van het Hottentot-Holland gebergte.

Dag 8

Vandaag rijdt u verder via Sandbaai naar het zuiden naar het oude vissersplaatsje Hermanus. Oorspronkelijk heette dit plaatsje Hermanuspietersfontein, maar dat bleek te lang te zijn voor de posterijen, dus het is afgekort naar Hermanus. U verblijft hier 2 nachten in het Schulphoek Seafront Guesthouse, met een schitterend uitzicht over zee. 
Dag 9

Sandbaai/Hermanus at Leisure
Vanaf juni tot november kunnen er in Hermanus vanaf de wal walvissen worden gespot, die hier dan komen om te foerageren. In de overige maanden biedt Hermanus u alle goeds dat kust en zee te bieden hebben.

Dag 12

U gaat vandaag ongeveer 420 km (ongeveer 6 uur) rijden naar het oosten over de R326 en de N2. Vanaf Swellendam wordt deze route de Gardenroute of Tuinroute genoemd. De wegen en aanduidingen zijn uitstekend waardoor u gemakkelijk van plaats naar plaats reist. Vanaf Mosselbaai komt u weer aan de kust. U ziet eindeloze verlaten stranden, geflankeerd door oeroude bossen. Ook komen hier een aantal rivieren uit in zee die diepe kloven hebben gevormd in het landschap. U rijdt tot het kleine kustplaatsje Knysna en neemt daar intrek in de sfeervolle Falcons View Manor.

Dag 11

Knysna at Leisure
Knysna is een echt toeristen dorpje in de zomer en er zijn veel activiteiten. Bovendien heeft het een aantal kleine musea: de Lucy Wiles Art Gallery of de Leisure Isle Art Gallery bevat schilderijen van lokale artiesten. De Ian Fleming Gallery in Grey Street biedt een interessant overzicht aan oude filmcamera’s. Zij organiseren ook af en toe fotografische township tours en uiteraard foto tentoonstellingen. Als het weer goed is dan is mogelijk een bezoek aan de Knysna African Arts and Crafts outdoor Market een idee. Beelden, houtsnijwerken, geweven manden en allerlei producten van leer. Ook de Old Gaol Gallery (uit 1859) en de Knysna Fine Art Gallery in Thesen House, zijn een bezoek waard.

Dag 12

Vandaag rijdt u met de huurauto verder over de Tuinroute via Port Elizabeth naar het Kariega Private Game Reserve. De afstand is ongeveer 410 km. Reken op 6 uur rijtijd. Port Elizabeth is een prima plaats om aan te leggen voor de lunch. Het is een van de grootste zeehavens van Zuid Afrika. Maar na de lunch rijdt u snel verder om aan het mooiste gedeelte van uw Zuid Afrika reis te beginnen: Safari in het Kariega Private Game Reserve. Dit reserve is de afgelopen 30 jaar tot stand is gekomen dankzij eigenaren Colin Rushmore en Tony Fuller en beslaat nu meer dan 10.000 hectaren ongerepte wildlife natuur aan de Kariega rivier. U verblijft in Kariega natuurlijk op basis van full board + safari activiteiten.

Dag 13

Safari activiteiten in Kariega Private Game Reserve.
Deze wildlife foto’s zijn gemaakt door gasten van Kariega!

Dag 14

Safari activiteiten in Kariega Private Game Reserve.

Dag 15

Geniet deze ochtend nog van de laatste safari activiteiten in Kariega Private Game Reserve.In de loop van de middag zult u naar het vliegveld van Port Elizabeth rijden. Hier levert u uw huurauto in. In het begin van de avond begint u aan uw terugreis. Allereerst vliegt u met South African Airlines naar Johannesburg. Vanaf Johannesburg vliegt u aan het einde van de avond met een directe KLM vlucht naar Amsterdam.

Dag 16

Deze ochtend komt u weer aan in Amsterdam. Welkom thuis, na een indrukwekkende en onvergetelijke reis!

 

 

Wanneer u een voorbeeldreis wilt ontvangen, sturen wij u hem graag toe. Vult u graag het onderstaande formulier in of neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom

in Afrika


Reizigersreacties

"Een zeer afwisselende vakantie! Eerst een aantal dagen in de grote stad; Kaapstad. Een mooi en ruim appartement, dicht bij het uitgaansgebied. Een paar dagen Kaapstad is zeker aan te bevelen. We hebben genoten: Table mountain, Signal Hill, Robben eiland, Kaap Goede Hoop, Boulders beach met pinguins en een dagtrip naar Stellenbosch, maar zeker ook het centrum van de stad. Daarna in 10 dagen naar Johannesburg met eigen vervoer, goede locaties en voldoende mooie bezienswaardigheden onderweg. Landschappen en mensen. Vervolgens doorgevlogen naar Zimbabwe om de fantastische Victoria Falls te zien, zowel aan de overkant van de falls als met een helicopter van boven. Tenslotte nog een aantal dagen safari op de grens van Botswana met Namibië (Chobe National Park). We genieten nog na van de vele wilde dieren die we gezien hebben op dit mooie stukje rivieren gebied. Alles bij elkaar een zeer mooie, afwisselende vakantie. Een eerste ervaring met Afrika om niet te vergeten! "

Fam. Hoefs (Teteringen)