Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Malta

Eiland met een imposante geschiedenis

Malta is een ware verrassing in de Middellandse zee. Omdat het eiland weinig zandstranden heeft, is het massatoerisme achterwege gebleven en kennen de meeste mensen Malta eigenlijk nauwelijks. Maar eenmaal aangekomen op dit buitengewoon strategische eiland met zijn imposante geschiedenis, valt u van de ene verbazing in de andere. Bij Hagar Qim is er een megalitisch tempelcomplex daterend van ongeveer 3500 voor Chr. gevonden. De oude hoofdstad Mdina en het naastgelegen Rabat getuigen van de lange Arabische aanwezigheid. Terwijl de huidige barokke hoofdstad Valletta gesticht is door de Kruisridders van de Orde van St. John.

Van de Grieken tot de Geallieerden

In de eeuwenoude historie van het zeer strategisch gelegen eiland hebben ook Grieken, Romeinen, Phoeniciërs, Noormannen, het Britse Rijk en vele andere volkeren het eiland veroverd en bewoond. In de tweede wereldoorlog was Valletta het hoofdkwartier voor de invasie van zuid Europa. Hier maakten premier Churchill (UK) en president Roosevelt (USA) geheime afspraken over hun aanstaande onderhandelingen met Stalin in Jalta. Onderhandelingen die sterk bepalend zouden worden voor de naoorlogse indeling van Europa. Prachtig bewaarde en gerestaureerde stadjes getuigen nog tot op heden van deze bewogen eilandhistorie.

Mdina en Marsaxlokk

Centraal op het eiland Malta ligt het stadje Mdina. Deze geheel ommuurde en autoloze stad bestaat vooral uit gebouwen die nog stammen uit de Middeleeuwen en de barok. Het is heerlijk wandelen door Mdina, langs de diverse kerken, kloosters, woningen en paleizen. Uiteindelijk belandt u bij een van de mooiste uitzichtpunten van Malta. U kunt van daaruit 'bijna' de kleurrijke traditionele vissersbootjes zien van het traditionele vissersdorp Marsaxlokk.  Visliefhebbers kunnen hier op één van de meest pittoreske plaatsen op Malta, in de vele visrestaurants hun hart ophalen.

Valletta en Gozo

De enorme burcht die Valletta is, wordt gedomineerd door de prachtige St. John’s Co-Cathedral. Zo ingetogen als de buitenkant is, zo overweldigend is de binnenkant van de kathedraal. Hier bevindt zich ook het beroemde schilderij ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ van Caravaggio. De heerlijke sferen die in de schitterend gerenoveerde historische oude plaatsen hangen, zijn fantastisch af te wisselen met prachtige boottochten naar het eiland Gozo. In de rustige azuurblauwe lagunes is het daar weldadig toeven! Malta is een prima bestemming voor een privé reis van enkele dagen, zowel in de zomer als de winter. Ook als groepsreis is Malta een excellente keuze!

Voorbeeldreis Malta – 5 dagen (groepsreis)

Richtprijs: 1200 p.p. excl. vluchten. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid, groepsgrootte etc.

 

St. Julians – Birgu – Valletta – Ghajn Tuffieha – Mdina – Comino – Gozo – Marsaxlokk – Hagar Qim

 

“A Privileged Encounter”  

Dag 1

In de loop van de middag vertrekt de touringcar vanuit Breda naar de luchthaven van Brussel Zaventem. Van daar uit vliegt u aan het begin van de avond met de rechtstreekse Air Malta vlucht naar Malta. Na aankomst volgt een korte transfer naar het mooi gelegen design boutique Juliani hotel, dat direct aan de baai van St. Julians ligt. De aankomst in het hotel is tegen middernacht dus wij zorgen voor een midnight snack bij aankomst.

Dag 2

Nadat u van een uitgebreid ontbijt hebt kunnen genieten, vertrekken we naar Birgu, een van de ‘Three Cities”, die tegenover Valletta aan de Grand Harbour liggen. Een korte wandeling door de smalle steegjes van Birgu geeft u al een goede eerste indruk van de historische sfeer van Malta. Met een soort traditionele gondels varen we de Grand Harbour over naar Valletta. Het is zeer imposant om Valletta op deze manier vanaf het water te zien liggen. In Valletta bezoeken we de mooie Upper Barakka tuinen, met schitterend uitzicht over de Grand Harbour en de “Three Cities”. Dan maken we een uitgebreide rondwandeling door Valletta met een bezoek aan de schitterende St. John’s Co-Cathedraal en de Grandmaster’s Palace. We nemen even een drankje op het terrasje van de Piazza Regina midden in Valletta en daarna lopen we naar de aanlegsteiger van de speedboot die ons in razende vaart naar een van de weinige zandstrandjes van Malta zal brengen, in de baai van Ghajn Tuffieha. Daar nemen we een lichte zonnige lunch in het beach restaurant Agliolio. Na de lunch staat de bus weer klaar die ons naar het Wardija olijfolie landgoed zal brengen. Hier zal eigenaar Sam Cremona (die zijn achtergrond heeft in de Antwerpse diamanten industrie) zijn vrij basic en kleinschalige olijfolie landgoed laten zien, met zijn zeldzame witte olijven. Sam loopt over van de anekdotes, vraag hem vooral veel en je krijgt de meest uitgebreide verhalen te horen. Zijn huis is gebouwd in de vorm van een diamant. Na het bezoek aan Sam Cremona, rijden we naar Mdina. Mdina (de Stad, ook Città Notabile genoemd) is de voormalige hoofdstad van Malta, ligt midden op het eiland en heeft zo’n 400 inwoners. In het stadje, dat geheel ommuurd en prachtig gerestaureerd is, staan vooral gebouwen uit de Middeleeuwen en de barok. We maken onder begeleiding van een historische gids een wandeling door het prachtige stadje. Daarna is er een diner in restaurant De Mondion (een van de beste restaurants van Malta) met een schitterend uitzicht over een groot deel van het eiland!

Dag 3

Vandaag staat de dag in het teken van relaxen en genieten van het mooie Mediterrane leven dat Malta te bieden heeft. We wandelen vanuit het hotel naar de plaats waar we aan boord gaan van een schitterende klassieke Turkse gullet, dat is een prachtig teakhouten schip. Onze privé kapitein vaart de haven uit richting de eilanden Comino en Gozo. Bij deze eilanden zullen we enkele stops maken in afgelegen baaitjes en natuurlijk in de beroemde blue lagoon. Het is mogelijk om te zwemmen en snorkelen. Er zal een smakelijk lunch buffet aan boord worden geserveerd en er is volop tijd om te relaxen en van de zon te genieten! In de loop van de middag vaart ons schip de baai van St. Julians weer in en wandelen wij weer terug naar het hotel. De rest van de middag is er geen programma. Pas tegen 20.00 uur gaan we naar Valletta voor een gezellig diner in de sfeervolle en ongedwongen Trattoria Da Pippo en maken we de avond in sfeer af in Malta’s beroemdste Club22 (op de 22e etage, dus met een fenomenaal uitzicht over de baai), gelegen op korte wandelafstand van ons hotel.

Dag 4

Na het uitgebreide ontbijt vertrekken we naar het kleine havenstadje Marsaxlokk, waar op zondagochtend de vismarkt wordt gehouden. Het is een mooi gezicht om alle kleurrijke traditionele vissersbootjes in de baai te zien liggen en de vissers bezig te zien op de markt en met het herstellen van hun visnetten op de kade. We nemen natuurlijk ter pekke een lichte lunch in een van de visrestaurants. Daarna vertrekken we naar de opgravingen van Hagar Qim. Dit is een megalithische tempel complex aan zee, daterend uit 3600 – 3200 vóór Chr. Het behoort tot de oudste religieuze plaatsen op aarde en is UNESCO World Heritage Site. Van alle prehistorische ruïnes rond de Middellandse Zee, van Mesopotamië tot Egypte en Griekenland is dit waarschijnlijk de oudste. Na het bezoek aan Hagar Qim bezoeken we op de terugweg naar ons hotel de Malta Glass Factory, waar schitterend glas kunstwerk wordt gemaakt. Een mooie plek om een leuk souvenir te scoren! ’s Avonds is er een farewell dinner in het Zest restaurant, in uw eigen Juliani hotel.

Dag 5

De ochtend is geheel ter eigen invulling. Rond 14.00 uur is de transfer naar het internationale vliegveld van Malta voor de Air Malta vlucht terug naar Brussel. Daar arriveert u aan het begin van de avond en staat de touringcar al klaar om u weer comfortabel terug naar Breda te brengen.

 

Wanneer u een voorbeeldreis wilt ontvangen, sturen wij u hem graag toe. Vult u graag het onderstaande formulier in of neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom

in Europa


Reizigersreacties

"Wat een prachtige foto's. Dat kan een fotograaf echt niet mooier doen. Hartelijk dank. Het is dat ik zelf mijn kleding in een koffer moet doen, maar voor de rest is dus echt alles tot in de perfectie geregeld"

Fam. van Bilsen (Breda)