Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Bhutan

Vind uw Bruto Nationaal Geluk tijdens uw Bhutan rondreis

Een rondreis maken door Bhutan, land van de “Thunder Dragon”, is een bijzondere belevenis. Het is bijvoorbeeld verboden om in Bhutan te roken en de rijst is er niet wit maar rood. Rode pepers worden niet voorzichtig gebruikt om een gerecht wat pittiger te maken maar de rode pepers zijn het gerecht zelf! Bhutan is ook een diep boeddhistisch land, waar men in klederdracht naar het werk gaat. Er staan fallussen groot op huizen geschilderd ter bescherming van de bewoners. In Bhutan is het Bruto Nationaal Geluk belangrijker dan het Bruto Nationaal Inkomen. Rondreizen door Bhutan wordt door middel van het door overheidswege bepaalde prijspeil zeer exclusief gehouden. Backpackers zult u er dan ook niet snel aantreffen.

Oude Dzongs en traditionele Festivals

Reizen door dit Himalaya land is zeer uniek: U ontdekt er vele vroeg boeddhistische bouwwerken zoals de dzongs (fort - kloosters), waar het land vol mee lijkt te staan. U ervaart de nog steeds tot op de dag van vandaag zeer traditionele Bhutaans-Tibetaanse cultuur, die onder meer prachtig tot uiting komt in de vele kleurrijke festivals in het land. De festivals vinden plaats in of rond een boeddhistisch klooster of een dzong. Ze duren meestal meerdere dagen en worden opgebouwd rond een aantal rituele dansen. Het zijn grote sociale gebeurtenissen waarbij de hele gemeenschap naar buiten komt om de maskerdansen te zien of zegeningen te ontvangen, en om gewoon te genieten van het sociale contact. De kleurrijke dansen vertellen verhalen en mythen die teruggaan tot de 8ste eeuw, vaak verband houdend met het leven van Guru Rinpoche.  

Festival kalender 2024: www.visitbhutan.com/festival2024

Festival kalender 2025: www.visitbhutan.com/festival2025

Bhutan, het laatste Himalaya Koninkrijk

Maar ook het Bhutaanse landschap zelf, gelegen in de uitlopers van de Himalaya, is schitterend. Geniet van de prachtige vergezichten, dromerige valleien en maak een interessante korte of langere trekking door de bergen. Ervaar de spiritualiteit en charme van een van de meest raadselachtige en bijzondere landen ter wereld. Bhutan biedt u de ervaring van een andere levenswijze. Een alternatieve visie op datgene dat echt belangrijk is in het leven. Kortom kom genieten van Bhutan, het laatst overgebleven grote Himalaya koninkrijk! U kunt een reis naar Bhutan perfect combineren met een kort of wat langer verblijf in het prachtige 'buurland': Nepal.  

Foto credits: Leon Savelkoul


Voorbeeldreis Bhutan – 12 dagen

Richtprijs 3650 p.p. excl. vluchten. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid etc.

 

Paro – Thimphu – Punakha – Wangdue – Trongsa – Jakar – Paro

 

“Beautiful Bhutan”

Dag 1

Vroeg in de ochtend vliegt u vanuit Schiphol naar Delhi in India. U arriveert laat op de avond in Delhi en spendeert enkele uren op het vliegveld van Delhi alvorens aan boord te gaan van de Druk Air vlucht naar Paro in Bhutan.

Dag 2

Met de vroege ochtendvlucht vliegt u naar Paro, gelegen nabij Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. Onderweg kunt u genieten van adembenemende uitzichten over het overweldigende Himalaya bergmassief. Bij aankomst in Paro (2250m) wordt u op warme wijze verwelkomd door uw lokale Engelstalige gids. Na de lunch in het hotel bezoekt u de Rinpung Dzong. Dit fort uit 1545 is nu het administratieve centrum van het district en dient tevens als monnikenschool. De centrale uitkijktoren met zijn fantastische houtwerk is een van de mooiste van het land. Het National Museum van Bhutan huist in een van de vroegere uitkijktorens van de Rinpung Dzong.

Dag 3

Vandaag kunt u de laatste dag van het Paro Festival meemaken. Het Paro Festival is een van de drukste festivals in Bhutan en het enige festival dat in de periode van uw reis plaatsvindt in Bhutan. Het ontvouwen van de zijden Thangka – die zo groot is dat hij de gehele buitenmuur van het gebouw beslaat wordt beschouwd als een van de heiligste zaken van geheel Bhutan. The ‘Tsechus’ dansen door getrainde monniken en leken met hun angstaanjagende kostuums zijn een hoogtepunt van het festival en een streling voor het (fotografische) oog. Festivals in Bhutan zijn geenszins entertainment toeristen attracties. Het zijn religieuze tradities, die ook buitenstaanders op dit moment mogen bijwonen. Dat toeristen daarbij gepast gedrag in acht nemen wordt als vanzelfsprekend beschouwd en geapprecieerd.

Dag 4

Een hoogtepunt van de Bhutan reis is de klim naar het Taktsang Dzong (Tiger’s Nest), die even buiten Paro tegen de steile berghelling aan ligt. Deze klim kan te voet of te paard worden gedaan, maar zoals de Bhutanezen zeggen: Als je te voet gaat geeft dat meer verlichting. De legende zegt dat Guru Rinpoche vanuit Tibet op de rug van een tijger naar de plaats waar de Taktsang Dzong nu ligt, is gevlogen en daar 3 maanden mediteerde. Op deze wijze heeft hij in de 8e eeuw het Boeddhisme naar Bhutan bracht. In 1692 is de tempel gebouwd en in 1998 is een deel afgebrand. Dit deel is intussen weer opnieuw opgebouwd. Na de beklimming van het Tiger’s Nest en een verdiende lunch gaat u van Paro naar Thimphu (2350m).

Dag 5

Dit is een rustige dag om de stad Thimphu wandelend en per fiets te verkennen. Uw gids neemt u onder andere mee naar het Chorten Memorial, opgericht ter ere van Koning Jigme Dorji Wangchuk. U bezoekt enkele kunst en handwerk centra en een school, het postkantoor waar de mooiste postzegels ter wereld te koop zijn, en het traditionele medisch instituut waar eeuwenoude genezingskunsten nog steeds worden toegepast. Na de lunch, brengt u een bezoek aan het Tango klooster buiten de stad. 

Dag 6

Vandaag vertrekt u vanuit Thimphu verder oostwaarts Bhutan in. Per auto met chauffeur begint u aan de klim naar de Dochula pas (3150m). Vanuit hier kunt u op een heldere dag de gehele oostelijke Himalaya zien liggen. Onderweg komt u langs 108 Druk Wangyel Chortens die sereen en prachtig langs de weg liggen. Dan daalt u af naar de plaats Punakha. Punakha was meer dan 300 jaar de winterhoofdstad van Bhutan. De Punakha Dzong (1637) heeft een centrale plaats in de religieuze wereld van Bhutan, met vroeger 600 monniken en tegenwoordig de zetel van Je Khenpo, de geestelijke leider van Bhutan en hoofd van de boeddhistische kloostergemeenschap. Vanuit Punakha gaat u na de lunch verder naar Wangdue waar u verblijft in het Dragon’s Nest Resort.

Dag 7

U trekt vandaag verder naar het oosten naar de plaats Trongsa (2600m). De afstand is ongeveer 130 km en de tocht duurt ongeveer 5 uur. De weg klimt omhoog naar de Pele La pas op 3300m hoogte. Dit punt markeert de overgang van West Bhutan in Oost Bhutan. Onderweg zult u vele yak herders kampen zien en hoge Himalaya dorpjes zoals Rukubji en Chendebji. In Chendebji bezoekt u de 18e eeuwse Nepalese stupa, alvorens de laatste deel van de tocht langzaam af te dalen naar Trongsa met veel mooie uitzichten over de vallei en de historische Trongsa Dzong.

Dag 8

Na het ontbijt bezoekt u de beroemde Trongsa Dzong en het nieuwe museum. Het is een van de meest indrukwekkende dzongs in Bhutan. Daarna reist u via de Yotong-La pass (3400 m) door naar de kleine plaats Jakar, hoofdstad van het district Bumthang. Hier verblijft u drie nachten in een eenvoudige guesthouse. 

Dag 9

Vandaag maakt u onder leiding van de gids een fietstocht naar Thangbi Mani buiten Jakar. Het is een gemakkelijke tocht en het pad leidt door enkele dorpjes. U bezoekt een zeer oud klooster met gomchens (religieuze leken leraren) en hun lokale school. Er liggen ook diverse kloosters op de route zoals de Jambay Lakhang, de Kurjey Lhakhang, de Tamshing Lhakhang en de Guru Lhakhang. Ook wordt er een bezoek gebracht aan een lokale kaasfabriek. 

Dag 10

Ook vandaag verkent u de omgeving van Jakar. Op zo’n 30 km ligt het plaatsje Kizom. U bereikt het over een grotendeels onverharde weg. U wandelt over de Tangchu hangbrug naar het dorpje Ugyen Choling, dat aan het einde van de Tang vallei ligt. Onderweg ziet en bezoekt u de lokale bewoners in hun kleine boerderijen.

Dag 11

Na enkele dagen in het centraal Bhutaanse district Bumthang in en rondom Jakar, gaat u vandaag weer terug richting het westen, met een binnenlandse Druk Air ochtendvlucht van Bumthang naar Paro. Aansluitend volgt Uw vlucht naar Delhi. Met de nodige hoeveelheid Bhutaans bruto nationaal geluk wordt u een hele veilige terugreis toegewenst!

Dag 12

Kort na middernacht vliegt vanuit Delhi met KLM naar Amsterdam. Met mooie Bhutan herinneringen in Uw bagage!

 

Wanneer u een voorbeeldreis wilt ontvangen, sturen wij u hem graag toe. Vult u graag het onderstaande formulier in of neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.