Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Verrassend Jordanië

Jordanie - Hemingstone Travel

Jordanië

Jordanië is natuurlijk bekend van de prachtige Nabateeërs hoofdstad Petra. Dat dit een van de mooiste plekken van het Midden Oosten is, daar is geen woord van gelogen. Het diende niet voor niets als decor voor de film “Indiana Jones and the Last Crusade”. Maar Jordanië is zoveel meer dan Petra! Dat ontdekten we weer eens tijdens een mooie rondreis afgelopen zomer: Verrassend Jordanië!

 

Amman W-hotel

Om te beginnen verbleven we enkele dagen in Amman in het blitse W-hotel. Het is gelegen aan de ‘Boulevard’, het hart van modern Amman. Welkom in verrassend Jordanië!

Jordanie - Hemingstone Travel
Amman – W-hotel

Amman – Boulevard

Aan de Boulevard liggen allerlei restaurants, winkels en hotels. ’s Avonds is het er druk door de lokale bevolking die er vertier komt zoeken. Families die wat rondwandelen of gaan eten, jongelui (nergens hangjongeren…) die een waterpijp komen roken en kinderen die in en met het waterfontein spelen. Op een van de dakterrassen genoten wij van een heerlijk al fresco Jordaans diner.

Jordanie - Hemingstone Travel
Amman – Boulevard

Amman – old town

Natuurlijk gingen we het oude centrum van Amman in, dat rond de citadel ligt. Hier ligt ook een grote markt, met alle soorten groenten, kruiden, noten, heel veel soorten pretzels, en verder alles wat je maar kunt bedenken. Vanaf de citadel is er een prachtig uitzicht over de stad, met onder andere zijn imposante vlaggenmast, en het Romeinse amphitheater.

Jordanie - Hemingstone Travel
Amman – Old town market
Jordanie - Hemingstone Travel
Amman – Citadel en Amphitheater

Jerash en Ajlun

Vanuit Amman maakten we enkele dagtochten. De eerste ging naar de oude Romeinse stad Jerash en het fort van Ajlun. Jerash (oorspronkelijk een Griekse stad, Gerasa) is een van de mooiste en meest complete overgebleven Romeinse steden in het Midden Oosten. In Ajlun ligt het Arabisch fort van de Arabisch krijgsheer Saladin, die de Kruisvaarders versloeg bij Jerusalem. Het heeft een ongelofelijk uitzicht over de noordelijke Jordaanvallei.

Jordanie - Hemingstone Travel
Jerash en Ajlun

Woestijnkastelen en het Al Azraq wetland

Vanuit Amman, pal naar het oosten begint al snel de woestijn, die loopt naar Irak. Hier liggen enkele afgelegen woestijnkastelen, voor een deel uit de tijd dat daaromheen nog volop vegetatie en water was. Dat is nu haast niet meer voor te stellen. Aan het einde van onze tocht ligt Al Azraq, waar we het wetland gaan bezoeken. Tenminste wat er van over is want Jordanië heeft een behoorlijk waterprobleem.

Jordanie - Hemingstone Travel
Desertcastles en Al Azraq wetlands

 

Madaba en Mount Nebo

Een van de absolute hoogtepunten van de reis: Mount Nebo. Op deze berg aanschouwde Mozes het Beloofde Land en kort daarna is hij hier ook overleden. De Bijbelse verhalen spelen zich niet alleen in Israel af. Aan de Jordaanse kant van de rivier de Jordaan en de Dode Zee ligt een verrassend belangrijk deel van de Bijbelse geschiedenis. Op Mount Nebo voel je dat, echt! In het nabijgelegen Madaba bezochten we de kerk waar het beroemde vloermozaïek ligt met de oudste landkaart van het Heilige Land.

Jordanie - Hemingstone Travel
Madaba en Mount Nebo

Kruisridders kastelen

Als je over de prachtige oude Kings Highway naar het zuiden rijdt, doorkruis je de indrukwekkende Wadi Mujib. Wanneer je de stuwdam van de canyon oversteekt, heb je het gevoel in de Grand Canyon van de USA terecht te zijn gekomen. Ten zuiden ervan liggen enkele gigantische kruisridders kastelen, zoals Kerak en Shobak. Ook hier ligt een stuk eeuwenoude geschiedenis nog helemaal aan de oppervlakte.

 

Jordanie - Hemingstone Travel
Wadi Mujib en de Kruisridders kastelen

Wadi Rum

Ten zuiden van Petra begint de grote woestijn van Wadi Rum. Hier liggen vele woestijn camps die je even ‘ver van de rest van de wereld’ brengen. Het is natuurlijk hartstikke warm overdag in de woestijn (zeker in de zomer), maar de avonden zijn dan heerlijk. Na het diner lekker loom buiten liggen kijken naar wat dansers op Arabische muziek: het leven is verrukkelijk! Morgenvroeg staan we wel vroeg op want….

Jordanie - Hemingstone Travel
“Balloons over Rum” – de dag kan niet mooier beginnen!
Jordanie - Hemingstone Travel
Wadi Rum

Aqaba aan de Rode Zee

Op bijna het zuidelijkste puntje van Jordanië, op maar 40 km van de grens met Saoedi Arabië, ligt Aqaba. Het blijkt een verrassende badplaats. Niet zozeer vanwege het perfecte “beach-life” (ik vermoed dat dit beter is in het naastgelegen Eilat in Israel), maar er hangt toch een hele aangename sfeer in deze enige zeehaven- en kustplaats van Jordanië. En zeker ook in ons hotel waar we lekker even kunnen relaxen en zwemmen.

Jordanie - Hemingstone Travel
Aqaba

Dana Biosphere – Feynan Ecolodge

We gaan weer noordwaarts en rijden langs de Jordaan. Aan de overzijde van de rivier zien we Israel goed liggen. Er is duidelijk meer irrigatie en dus begroeiing aan die zijde van de rivier dan aan de Jordaanse kant. We rijden naar het Dana Biosphere, een natuurreservaat met spectaculaire bergen en Wadi’s langs de Jordaan vallei. Onze bestemming is de bijzondere Feynan ecolodge (lees hier meer over deze lodge). Hier gaan we de trekking maken door de Wadi Guweihr; de mooiste hike van Jordanië. Lekker met de schoenen door het koude water. Het is in de zomer eigenlijk te warm om in de ecolodge (dus zonder airco) te verblijven, maar daar is de volgende aangename oplossing voor gevonden: we slapen twee nachten op het dak onder de sterrenhemel. Heerlijk!

Jordanie - Hemingstone Travel
Feynan ecolodge – Wadi Guweihr

Drijven op de Dode Zee

We blijven nog 2 nachten aan de Dode Zee. Van hieruit bezoeken we de plaats waar Jezus is gedoopt door Johannes de Doper, in de rivier de Jordaan. De rivier is op deze plaats zo smal geworden dat je bijna naar Israel toe kunt springen! We verblijven in het befaamde Mövenpick hotel. Tijdens de avondmaaltijd zien we in de verte de lichtjes van Jerusalem op de Israëlische hoogvlakte. Natuurlijk drijven we, volgesmeerd met ‘gezonde modder’, een tijdje in de Dode Zee. Het enorm zoute water drukt je gewoon omhoog; weer een verbazingwekkende ervaring rijker. De zoveelste in verrassend Jordanië!

Jordanie - Hemingstone Travel
Dode Zee

 

Tot zover verrassend Jordanië en ja, natuurlijk: We waren ook in Petra. Wat dacht je!

Petra

Fascinerend, wat een stad! En nu hebben we ook eens echt voordeel van ons zomerse bezoek, want er zijn bijna geen bezoekers in Petra. Het lijkt soms wel even alsof we het voor ons alleen hebben. OK, een beetje overdreven, maar wel een groot en aangenaam verschil met het voor of najaar, wanneer het hier behoorlijk druk kan worden…

Jordanie - Hemingstone Travel
Petra

Foto-credits: Huub en Ghislaine van Luyt