Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

The Gambia riviercruise

Variety Cruises organiseert kleinschalige luxe cruises van 7 nachten die uw nieuwsgierige geest zeker zullen bevallen. Ervaar de prachtige natuur tijdens een jachtcruise langs de West-Afrikaanse kust en stroomopwaarts The Gambia-rivier. Diep in het Afrikaanse continent, met vooral oerwoud om u heen. U bezoekt natuurreservaten zoals de Saloum Delta, een UNESCO-biosfeerreservaat en een paradijs voor vogelaars; het vissersdorp Djiffere; het National Park River Gambia; de Wassu mysterieuze steencirkels, het Bao Bolong Wetland Reserve en het Kiang West Nationaal Park in Gambia.

 

U vaart op de schitterende Harmony G, een schitterend motorjacht dat slechts 44 gasten meeneemt.

Gambia - Hemingstone Travel
M/Y Harmony G

De M/Y HARMONY G is een elegant jacht van 54 meter/21 hutten dat te water is gelaten in 2001 en gerenoveerd in 2012-2013. Dit strakke, hightech ogende jacht voldoet aan de strengste SOLAS-veiligheidsvoorschriften. Service aan boord wordt verzorgd door uw kapitein, de cruisecoördinator en uw ervaren marine- en hotelbemanningsleden. Service zal attent zijn of onopvallend volgens uw wensen en er wordt altijd voorrang gegeven aan de veiligheid en comfort van passagiers. Georganiseerde excursies zijn beschikbaar voor de meeste aanloophavens en kunnen vooraf worden geboekt of 24 uur van tevoren gereserveerd.

DAG 1 – DAKAR, SENEGAL

Inscheping in de late namiddag tussen 14.00 en 18.00 uur. Na het diner varen we Dakar uit en stevenen we zuidwaarts richting de Saloum Rivierdelta. Overnachting op zee, zuidelijk langs de kust.

DAG 2 – DJIFFERE, SENEGAL – BANJUL, GAMBIA

Vanochtend bereiken we de Saloum Delta in Senegal, een UNESCO-biosfeerreservaat ook een belangrijke natuurlijke habitat voor veel vogelsoorten, maar ook waterdieren zoals zeeschildpadden, dolfijnen, zeekoeien en krokodillen. Hier kunt u de optionele excursie naar Joal Fadiouth: Deze begint in het vissersdorpje Djiffer van waar we het dorp Joal Fadiouth bereiken, gelegen op een eiland vol mosselen, die worden gebruikt in lokale gebouwen en ambachten. In de middag verlaten we Senegal en de Saloum Delta en varen we zuidwaarts naar Gambia om Banjul te bereiken, de hoofdstad van Gambia en de toegangspoort tot de 700 mijl The Gambia-rivier. Vissersnacht – Overnachting in Banjul.

DAG 3 – BANJUL – BAKAU – TENDABA, GAMBIA

De ochtend in Banjul geeft u de mogelijkheid om de optionele excursies van een halve dag te maken aangeboden aan Bakau met zijn krokodil “katchikaly” en een korte Banjul Tour, inclusief Royal Albert Markt- en Historisch Museum. Halverwege de middag verlaten we Banjul en varen we stroomopwaarts naar Tendaba. Wij bereik Tendaba laat in de avond. Afrikaanse nacht – Overnachting aan de kade in Tendaba.

DAG 4 – TENDABA, GAMBIA

Vanaf het schip nemen we motorpirogues voor de optionele excursie naar Tendaba, gelegen aan de South Bank. Het is een klein vissersdorpje met voornamelijk islamitisch geloof met ongeveer 600 inwoners waarvan de belangrijkste beroep is vissen.

Batelling

Van daaruit lopen we door naar Batelling, een klein dorpje bij de ingang naar Kiang West Nationaal Park. Het gebied beschikt over meer dan 250 soorten vogels, waarvan er vele zijn moeilijk ergens anders waar te nemen. Andere bewoners zijn onder meer Guinese bavianen, bosbokken, wrattenzwijnen, Senegal bushbaby en moeras-mangoest. Na een verfrissende stop in Batelling gaan we aan boord van een open safaritruck die ons terugbrengt naar Tendaba. Onderweg passeren we opnieuw lokale dorpjes waar u een indruk krijgt van het lokale leven in Gambia.

Bao Bolong Wetland-reservaat

In de middag worden we opgehaald van het schip per motorpirogue voor de middag Tendaba optionele excursie naar het Bao Bolong Wetland-reservaat. Dit reservaat, gelegen tegenover het Kiang West National Park, beschikt over zes grote bolongs (kreken) die geweldige vogel- en vaarmogelijkheden bieden. Talrijke zeldzame trekvogels verblijven hier ook, waaronder de Pels-vissende uil, de Afrikaanse vinvoet en de bruinhalsvogel papegaai. Overnachting aangemeerd in Tendaba.

DAG 5 – GAMBIA RIVIER – KUNTAUR – RIVIER GAMBIA NATIONAAL PARK

Vroeg in de ochtend verlaten we Tendaba en varen de hele ochtend stroomopwaarts over steeds smaller wordende The Gambia rivier om Kuntaur te bereiken. Vroeg in de middag aankomst in deze bruisende Gambiaanse havenstad, de laatste haven landinwaarts langs de rivier die bevaarbaar is voor zeeschepen.

Baboon Island

Later op de middag gaan we aan boord van een motorpirogue voor een optionele excursiecruise van 3 uur op de Gambia-rivier. Eerst gaan we naar de zuidelijkste puntje van Baboon Island, een van de vijf eilanden van Gambia National Park. De plaatselijke parkwachter vergezelt ons aan boord om meer informatie over het park te geven en zijn fauna en flora. Dan varen we langs de oevers van Baboon Island. Dit eiland is de thuisbasis van een groot chimpansee rehabilitatieproject. Als we geluk hebben vanuit onze motorpirogue kunnen we de chimpansees van dichtbij observeren zonder ze te storen. Misschien zien we ook nijlpaarden, krokodillen, rode colobus, Groene Vervet-apen en diverse beroemde vogels van Gambia.

Kankurang

We keren terug naar Kuntaur waar we worden opgewacht door een lokale dansgroep op de pier, vergezeld van de “Kankurang”. Er wordt aangenomen dat hij spirituele krachten bezit om gerechtigheid uit te spreken en kwade geesten af te weren. Overnachting aangemeerd in Kuntaur.

DAG 6 – KUNTAUR – JANJANBUREH – KAUR, GAMBIA

Deze ochtend brengt onze optionele excursie per bus ons naar het veerstation van Janjanbureh. Daar we gaan aan boord van de lokale veerboot voor een korte cruise over de Gambia-rivier naar Janjanbureh. We vervolgen onze excursie met een bezoek aan een van de oudste steden van Gambia, voorheen Georgetown genaamd. Tijdens de wandeling krijg je een indruk van dit relaxte stadje en zie je de residentie van de gouverneur, de markt en de Methodistenkerk met haar school.

Lamin Koto en Wassu

Daarna nemen we de veerboot terug en stap weer in de bus om Lamin Koto te bereiken. Met financiële support van Variety Cruises en partners wordt er een nieuw schoolgebouw gebouwd. Later op de ochtend stoppen we bij de mysterieuze steencirkels in Wassu, een duizenden jaren oude megalithische begraafplaats. U bezoekt het kleine museum van deze archeologische vindplaats, een UNESCO-werelderfgoed. In de middag, na de lunch, varen we stroomafwaarts naar Kaur, een klein vissersdorpje de oevers van Gambia. Al wandelend door deze kleine gemeenschap ziet u hoe Gambianen vandaag de dag leven. ’s Avonds verlaten we Kaur en varen stroomafwaarts richting Banjul. Kapiteins afscheidsdiner.

DAG 7 – KUNTA KINTEH-EILAND – BANJUL, GAMBIA

Vanochtend gaan we voor anker bij St. James Island, midden in de Gambia-rivier belangrijke slavenhandelspost onder de Britse overheersing in Gambia. In 1976 werd James Island beroemd vanwege de auteur Alex Haley en zijn bestsellerboek “Roots”; het verhaal van een slaaf, genaamd Kunta Kinteh. Het eiland staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Optionele wandeltocht: Nadat u van boord bent gegaan, zal uw lokale gids u meer vertellen over de geschiedenis van James Island en daarna hebt u wat tijd om dit eiland te verkennen. Na de lunch verlaten we “Kunta Kinteh” om rond 16.00 uur Banjul te bereiken. Na formaliteiten, later op de avond varen we vanuit de monding van Gambia de Atlantische Oceaan noordwaarts op Dakar. Gambiaanse nacht met Kora-instrumentconcert – Overnachting op zee naar Dakar.

DAG 8 – DAKAR, SENEGAL

Aankomst in de vroege ochtend in Dakar. Ontscheping om 9.00 uur na het ontbijt.

 

Gambia - Hemingstone Travel

Tarieven per persoon, met vertrekdata vanuit Dakar: Vanaf 1687 pp

 

Datum Korting Category C

TWN/DBL porthole

10-11 m2

Category B

TWN window

10,5-11 m2

Category A

TWN window

10,5-11 m2

Category P

TWN/DBL window

15-18 m2

23-DEC-2023 25% 1687  2212  2512  2917 
30-DEC-2023 25% 1687  2212  2512  2917 
6-JAN-2024 10% 2025 2655 3015 3501
13-JAN-2024 25% 1687  2212  2512  2917 
20-JAN-2024 10% 2025 2655 3015 3501
27-JAN-2024 25% 1687  2212  2512  2917 
10-FEB-2024 10% 2025 2655 3015 3501
17-FEB-2024 10% 2025 2655 3015 3501

 

Inclusief:

 • Accommodatie in tweepersoonshutten met privé badkamer, wc en airconditioning
 • Volpension: ontbijtbuffet en twee maaltijden per dag, inclusief een welkomstcocktail, lokale thema-avond en Captain’s Dinner
 • Reguliere (filter)koffie, thee en drinkwater de hele dag gratis
 • Gebruik van vis- en snorkeluitrusting (afhankelijk van beschikbaarheid)
 • Engelssprekende cruise-begeleiding

Exclusief:

 • Retourvlucht Amsterdam/Brussel – Dakar
 • Havengelden 355 pp
 • Dranken (behalve de hierboven genoemde)
 • Excursies aan wal of andere landarrangementen
 • Bemanningsfooi
 • Persoonlijke uitgaven van passagiers
 • Passagiersvisa indien nodig
 • Wi-Fi (beschikbaar tegen betaling)

 

Klik hier voor alle details over deze riviercruise op The Gambia, op de website van Variety Cruises.

Klik hier voor de Variety cruises in de Seychellen.