Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

L. Salomons (Breda)

Een fantastisch adembenemend avontuur naar de top van de Kilimanjaro.

De gehele reis was tiptop geregeld. Al bij aankomst in Arusha, Tanzania werden wij opgewacht door een “Angel” die ons in no-time door alle formaliteiten loosde.

Onze gids Noah werd in 2016 verkozen tot gids van het jaar door REI en was al 184x naar boven geklommen. Maar onze bijzondere route (noord oost kant) loopt hij pas voor de tweede keer!

Na een “gear check” en briefing vertrekken wij (5 mannen) vanaf Moshi-gate met onze porters en 2 gidsen, in totaal 39 personen.

We vertrekken met 28°C door het tropical forest naar Forest Camp op 2900m en worden verwelkomd door de porters met gezang en dans. Vanaf nu worden ’s morgens en ’s avonds hartslag en zuurstofgehalte van het bloed gemeten.

Next day and every day, wake-up 6 uur met thee of koffie. Om 06.45 heerlijk ontbijt en 07.30 gaan we lopen. Bij aankomst op 3500m in Camp Shira1 staat alles alweer klaar voor ons en ratelen de pannen in de keukentent. Aankomst. Voor het eerst hebben we nachtvorst.

Na vertrek de volgende dag komen we op 4000m buffels tegen die hier op zoek zijn naar minerale zouten. We lopen boven de wolken en hebben al mooi zicht op Kili en arriveren op 4166m in Moir Camp.

De volgende ochtend na een korte steile klim is er een mooi uitzicht op Kili, mount Meru en de Shira caldera. We stijgen en dalen over de uitlopers van de vulkaan. We lopen alleen door het landschap en zien geen andere groepen meer. Aankomst op 4040m in Pofu Camp. Elke dag lunchen en dineren we heerlijk in onze mess-tent.

Vandaag vertrek naar Third Cave op 3971m. Bij aankomst worden we toegezongen over “Zaina”, een schone dame uit Dar es Salaam.

’s Morgens vertrek naar Camp Kibo dat op 4720m ligt. Hier vriest het permanent en na een final gearcheck ‘s middags naar bed. Om middernacht begint onze laatste klim naar de top. Na een uitdagende klim arriveren we om 05.00 uur op de kraterrand op 5685m bij Gilman’s Point om vervolgens via Stella Point naar UHURU peak te klimmen. De timing is perfect, onze aankomst op de top is precies wanneer de zon opkomt. De gevoelstemperatuur is nu -22°C door de straffe windkracht 7.

Na een korte foto-shoot terug richting Stella Point om de afdaling in te zetten wat het nodige van de beenspieren vraagt en we zijn blij wanneer we op 3950m het Millennium/High Camp bereiken.

De volgende ochtend nemen we afscheid van alle porters en beginnen aan ons laatste stukje afdaling naar Mweka Gate op 1600m waar een glas champagne op ons wacht. Nog een dag uitrusten in de Arumera Lodge en samen nagenieten van een heel fraaie succesvolle expeditie die tot in de puntjes was verzorgd, voordat we terug vliegen.