Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Lovely – Kathmandu in Nepal

Kathmandu - Hemingstone Travel

Kathmandu – een betovering

Nepal is een betoverend land, met Kathmandu als hoofdstad. De Kathmandu naam klinkt als een spreuk, een magische formule. Kathmandu is een mengelmoes van kleuren, stemmen en geluiden, aroma’s, stof en chaos. Het is een mystieke plek met eeuwenoude tradities, levendige energie en hele lieve mensen. Nepal heeft zoveel te bieden, vooral op het gebied van de natuur. Het is voldoende om te zeggen dat enkele van de hoogste bergen ter wereld zich daar hier bevinden, de wereldberoemde Annapurna en natuurlijk de Mount Everest. Dus als je op zoek bent naar adembenemende landschappen en intensieve trekking, dan ben je hier zeker op de juiste plek. Verdiep je in de primitieve en chaotische schoonheid van Kathmandu. De eerste indruk is misschien een beetje heftig: het verkeer is behoorlijk intens en luidruchtig. Auto’s, fietsen, bussen, motorfietsen, riksja’s en soms dieren bevolken tegelijkertijd de wegen, dus wees voorzichtig!

Tempels en pleinen

De stad biedt een verscheidenheid aan tempels die de moeite waard zijn om te bezoeken: de enorme Apentempel, gebouwd op een heuvel en bewoond door honderden apen (let op! Neem geen eten mee, want dat pikken ze uit je tas). De Indi-tempel van Pashupatinath, waar je een aantal interessante (misschien een beetje aangrijpende) crematie ceremonies en religieuze rituelen kunt bijwonen. Tempels in Kathmandu zijn zeer belangrijke sociale en religieuze knooppunten in de stad. Hier komen mensen samen en delen ze de meest diepgaande ervaringen, zoals begrafenissen. De belangrijkste attractie van de stad is Durbar Square, beroemd om zijn spectaculaire architectuur en markt. Een Unesco-erfgoed. Een andere prachtige Unesco-erfgoed locatie is de boeddhistische witte stoepa, genaamd Boudhanath. Het is een van de grootste stoepa’s ter wereld. En omgeven door veel lokale winkels en restaurants.

Thamel

Een van de meest populaire wijken in Kathmandu, waar je de meeste toeristen en backpackers kunt vinden, is Thamel. Hier zult u verliefd worden op de levendige sfeer als u door de smalle straatjes vol ambachtswinkels en restaurants wandelt. Winkelen is iets om serieus te nemen in Kathmandu, vooral als het gaat om ambachtelijke producten zoals sieraden, kleding en accessoires. Je kunt niet weggaan zonder op zijn minst een ketting of een kleurrijke broek te kopen! Thamel staat ook bekend om zijn bruisende nachtleven: pubs en restaurants raken vol met reizigers en lokale bewoners, die tot laat in de nacht opblijven. Om daarna hun middernachtsnacks te kopen bij de verschillende straatvoedselverkopers.

Bakhtapur en Patan

Een bezoek aan Kathmandu is niet compleet zonder een uitstapje naar Bhaktapur en Patan. De middeleeuwse stad Bhaktapur is ook bekend als Bhadgaon (Stad van Rijst) of Khwopa (Stad van Devoten), is Bhaktapur het derde oude koninkrijk in Nepal, naast Kathmandu en Patan. Van de drie steden is Bhaktapur het best bewaard gebleven. Het heeft talloze prachtige eeuwenoude gebouwen. Een van de iconische bezienswaardigheden is de Nyatapola-tempel, een vijf verdiepingen tellend wonder, en de Bhairabnath-tempel, een architectonisch meesterwerk. De middeleeuwse charme en goed bewaarde architectuur maken Bhaktapur tot een must-visit bestemming. Patan wordt vaak aangeduid als de “Stad van Levende Kunst”, en ligt op slechts 6 kilometer van Kathmandu. Het Durbar-plein van Patan (Paleisplein) is betoverend, met intrigerende heiligdommen en tempels. ook het Patan Museum herbergt prachtige artefacten uit zowel de hindoeïstische als boeddhistische tradities. Binnenin vind je gedetailleerde gravures en geschriften in steen en houtwerk. De gerestaureerde overblijfselen van het grote koninklijke badgedeelte, waar koningen ooit baadden, zijn ook fascinerend.

Eten en drinken

Als u van Indiaas eten houdt, maar liever iets minder pittig, dan zult u dol zijn op Nepalees eten, en met name Dal Bhat. Dal Bhat is het meest traditionele gerecht: het bestaat uit een heerlijke curry-linzensoep (Dal), rijst en wat groenten. Momo is een ander populair en overheerlijk gerecht in Nepal: het is een soort knoedel gevuld met verschillende vullingen, zoals groenten, kip of zelfs buffelvlees. Bij een Nepalese maaltijd drinkt u een Masala-thee, met melk en kruiden, of Banana Lassi, een traditionele zoete milkshake gemaakt met yoghurt. Gewoon lekker! Wat moet je nog meer zeggen? Kathmandu zal je betoveren met zijn tempels, eten en tradities!

Beste reistijd:

Laat de maanden juni t/m midden september links liggen bij het plannen van uw reis en de kans op regen is tot het minimum beperkt. De kou en hevige sneeuwval in de wintermaanden zijn alleen geschikt voor de echte diehards. Wie zonder extreme uitdagingen wil genieten van Nepal kiest het beste voor de periode maart t/m mei of september/oktober. In de periode maart t/m mei is het lente, de natuur bloeit op en zijn er heldere vergezichten met een stralend blauwe hemel. In de periode september/oktober toont de natuur zijn herfstkleuren. De regenperiode loopt tegen het einde terwijl er nog wel lekkere warme dagen zijn, voordat het winterseizoen weer zijn intrede doet.

Photo credits: Huub van Luyt, Paul Trienekens

Kathmandu – Nepal

Kathmandu - Hemingstone Travel

Kathmandu - Hemingstone Travel

Kathmandu - Hemingstone Travel

Kathmandu - Hemingstone Travel

Kathmandu - Hemingstone Travel

Kathmandu - Hemingstone Travel

Kathmandu - Hemingstone Travel

Kathmandu - Hemingstone Travel

Kathmandu - Hemingstone Travel

Kathmandu - Hemingstone Travel

Kathmandu - Hemingstone Travel

Kathmandu - Hemingstone Travel

Kathmandu - Hemingstone Travel