Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Festivals in Bhutan

Bhutan - Hemingstone Travel

Een spiritueel koninkrijk in de Himalaya

Bhutan – het “Land of the Thunder Dragon” kent een rijk gevuld cultureel erfgoed. Het kent namelijk vele levendige festivals, met een feestelijke geest die diep in het hart van mensen is gegrift. De meeste van deze festivals vinden hun oorsprong in het boeddhisme. Het zijn vieringen gewijd aan en ter ere van belangrijke religieuze figuren van het land. Het meest populaire festival is de jaarlijkse Tshechu. Die wordt telkens gehouden op de 10e dag van een maand van de maankalender. Zo viert elk district zijn eigen Tshechu, zij het op verschillende data. We hebben daarom een lijst samengesteld met enkele van deze interessante festivals in Bhutan die u nog in het najaar van 2023 kunt bezoeken:

Een Tshechu is een religieus festival dat wordt gevierd in Bhutan. Het is een tijd om te socializen, te entertainen, zegeningen te ontvangen en zonden weg te wassen. Bhutanezen geloven namelijk dat ze verdienste opbouwen door simpelweg de heilige maskerdansen bij te wonen. En tevens dat hun ongeluk zal worden weggenomen door de kracht en zegeningen die de gemaskerde dansen brengen.

 

FESTIVAL JOMOLHARI MOUNTAIN – 14 EN 15 OKTOBER

De berg Jomolhari ligt op de grens met Tibet. Met het thema ‘voor ons, door ons’, is het Jomolhari Mountain Festival een tweedaags evenement. Gemeenschappen langs een van de mooiste wandelroutes in Bhutan eren het samenleven van de hooglanders met de natuur om hen heen. Met name de sneeuwluipaard. Het evenement omvat een lied over de sneeuwluipaard, traditionele boogschiet- en dartspellen, dansen en yakrijden. U kunt daarbij geniet van de gerechten uit de hooglanden en winkelen voor inheemse handwerkstukken.

 

FESTIVAL BLACK MOUNTAIN – BEGIN OKTOBER

Het tweedaagse Black Mountain festival, vindt plaats in Trongsa, centraal Bhutan. Het toont kunst en ambacht, traditionele gerechten, producten van de boerderij, authentieke culturele voorwerpen, levensstijl en flora. Het festival helpt de gemeenschappen om in harmonie te leven met de wonderen van de natuur. Het wordt dit jaar gecombineerd met de International Open Black Mountain Bike Challenge (100 km) die de omliggende heuvels en valleien met elkaar verbindt. De Black Mountain, ook plaatselijk bekend als Jowo Dungshing, vormt een majestueus silhouet voor het Trongsa-district en is van historisch belang voor de mensen van deze plek.

 

FESTIVAL ROYAL HIGHLAND – 23 EN 24 OKTOBER

Het Royal Highland-festival vindt plaats op een van de hoogste plaatsen van Bhutan. Laya in Gasa ligt namelijk op een hoogte van 4.000 meter. Het festival viert de eenvoud en authenticiteit van het leven van hooglanders door middel van de natuur, geschiedenis en tradities. Bezoekers kunnen getuige zijn van de eeuwenoude praktijk van traditionele offers die al in de 16e eeuw bestonden. Ook zijn er verschillende wedstrijden op yaks, paarden en mastiffs. U komt bij het festival via een rit naar Gasa, gevolgd door een wandeling naar Laya, of via een helikoptertransfer. Een zeer bijzonder festival in Bhutan.

 

FESTIVAL DECHENPHU TSHECHU (THIMPHU) – 24 OKTOBER 2022

Dit festival geeft buitenlanders éénmaal per jaar de unieke toegang tot de heilige Dechenphu Ihakhang (een fortachtig klooster) – de enige dag van het jaar waarop buitenlanders deze heilige en buitengewoon mooie tempel kunnen betreden. Heilige dansen, kleurrijke kostuums en de essentie van het Bhutanese leven komen tot leven op dit festival gewijd aan Gay Ngyen Jakpa Melen, een machtige beschermgod van Bhutan.

 

Meer informatie over de Bhutan festivals van 2023.

Bhutan - Hemingstone Travel
Bhutan – Hemingstone Travel

 

Photo credits: Daza Jigme, Leon Savelkoul